Våpendonasjon til Ukraina:

Fikk grønt lys i august: Ikke et eneste våpen er donert

I en pressemelding i august annonserte Politidirektoratet at politiets utgåtte tjenestevåpen kunne doneres til Ukraina. Fortsatt er ingen våpen donert.

BYTTES UT: Politiets gamle pistoler skal etter planen doneres til Ukraina.
Publisert Sist oppdatert

President Zelenskyj har i dag onsdag landet på Oslo lufthavn. 

Ifølge NRK skal den Ukrainske presidenten ha møte med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) der Norges videre støtte til Ukraina er tema.

I går var den Ukrainske presidenten i USA som en del av sin reise for å samle støtte til å bekjempe krigen videre.

På EU-toppmøtet denne uken skal det stemmes over hvor mye pengestøtte Ukraina vil motta i krigen mot Russland. 

Ber om mer våpen

Etter Volodomyr Zelenskyjs besøk i Washington i går fikk han ingen løfter om like mye våpenstøtte som landet har fått så langt i krigen, ifølge NRK. 

I august ble det kjent at det var politisk avklart at tjenestevåpen som er brukt av politiet og som skal skiftes ut, kan doneres til Ukraina i stedet for å bli destruert.

Politiet har nemlig tatt i bruk en ny tjenestepistol av merket Glock, og de gamle av typen Heckler & Koch P30 (L) fases ut. 

Vanligvis blir utgåtte våpen sendt til destruksjon, men etter flere saker i media diskuterte Politidirektoratet (POD) allerede i juni i år om det var mulig å donere politiets utgåtte tjenestepistoler til det krigsherjede landet.

Vurderer risiko

Nyheten om at politikerne var enige om å sende våpnene ble publisert av Politidirektoratet i august, og ble bekreftet av politidirektør Benedicte Bjørnland i pressemeldingen.

Arbeidet gjennomføres sammen med Justis- og beredskapsdepartementet.

Politidirektoratet avventer departementets behandling før vi eventuelt kan gå i gang med å sende utgåtte tjenestevåpen til Ukraina.

Seksjonssjef Torgeir Haugen i Politidirektoratet

− Saken er politisk avklart, men det gjenstår noen praktiske spørsmål som først må avklares nærmere. Dette handler i hovedsak om logistikk og sikkerhet knyttet til gjennomføringen av en slik oversendelse, sa Bjørnland i pressemeldingen, som ikke ønsket å kommentere donasjonen nærmere før den hadde funnet sted.

Politiforum får bekreftet av POD at ingen våpen har forlatt landet enda.

AVVENTER: Seksjonssjef Torgeir Haugen skriver saken jobbes med hos departementet.

Justis- og beredskapsdepartementet har saken til behandling og vil blant annet vurdere risikoen ved donasjon av våpen. 

- Politidirektoratet avventer departementets behandling før vi eventuelt kan gå i gang med å sende utgåtte tjenestevåpen til Ukraina. Spørsmål knyttet til departementets vurdering må rettes til dem, kommenterer seksjonssjef Torgeir Haugen i en e-post.

Politiforum har forsøkt å få en kommentar fra Justis- og beredskapsdepartementet uten å lykkes.

Ifølge en pressemelding fra regjeringen i november har Norge har donert våpensystemer og materiell som ukrainske myndigheter har gitt tilbakemelding på at er høyt verdsatt, som NASAMS luftvern, stridsvogner og artilleriammunisjon gjennom Forsvaret.

Powered by Labrador CMS