Skal granske PITs pengebruk

Politidirektoratet er kritisk til at Politiets IT-enhet (PIT) stadig ber om mer penger, og vil nå undersøke hvor pengene blir av.

NY EVALUERING: - Det som vil bli annerledes nå er at gjennomgangen ikke bare vil ha fokus på PIT, men også på rammebetingelsene de opererer innenfor, sier POD-topp Roger Bjerke
Publisert

Politidirektoratet (POD) er langt fra imponert over Politiets IT-enhets (PIT) pengebruk. Nå har politidirektøren besluttet at det nok en gang skal gjennomføres en ekstern granskning av enheten.

Roger Bjerke, som er leder for styringsavdelingen i POD, trekker frem at politiet har et stadig større fokus på digitalisering, både for å jobbe mer effektivt og for å levere bedre tjenester til innbyggerne.

– Samtidig blir det påpekt, for eksempel fra Riksrevisjonen, at digitaliseringen har gått sent og at arbeidet mangler en helhetlig og langsiktig plan. For å sikre at vi ressurssetter og styrer digitaliseringen på riktig måte, ønsker Politidirektoratet en ekstern gjennomgang, ikke bare av PIT, men av styringen av IT i politiet som helhet. En langsiktig plan forutsetter at vi har et godt kunnskapsgrunnlag, begrunner han evalueringen i en e-post til Politiforum.

Gjennomgangen skal se nærmere på organisering, kompetanse, kostnadseffektiv drift, leveranseområder, interne styringsprosesser og -rutiner i PIT, PODs styring av PIT, og IT i politiet som helhet, for å sikre effektiv ressursbruk og brukervennlige tjenester.

Også forholdet mellom drift og utvikling, og om PIT har de rette rammebetingelsene for å være den ønskede kraften i digitalisering av tjenester i politiet, vil bli vurdert.

Hvem som skal stå for den eksterne gjennomgangen får vi først vite i overgangen august/september, da utlysningen av konkurransen går ut.

– Det har blitt gjennomført en rekke evalueringer av PIT tidligere. Hva blir annerledes denne gangen?

– Det som vil bli annerledes nå er at gjennomgangen ikke bare vil ha fokus på PIT, men også på rammebetingelsene de opererer innenfor. Der hvor tidligere gjennomganger nok har fokusert på ressursbruk i PIT, vil vi denne gangen i større grad se på hva som er nødvendig i politiet for å få til en langsiktig og bærekraftig IT-operasjon i politiet, svarer Bjerke.

Den pågående produktorienteringen er ikke evaluert tidligere. Dette er en stor endring i seg selv

Roger Bjerke

Han legger til at det vil innebære å se på mer enn bare PIT.

– I tillegg er tidligere vurderinger gjort innenfor daværende driftsmodell. Den pågående produktorienteringen er ikke evaluert tidligere. Dette er en stor endring i seg selv. Jeg forventer at en gjennomgang vil avdekke behov for tiltak både i POD og PIT, kanskje også i etaten for øvrig, for å lykkes fremover, skriver han videre.

Utfordringer med IT

Bjerke sier at IT har vist seg utfordrende i politiet, og mener det skyldes flere forhold.

– Blant annet har vi nok hatt et syn på PIT som leverandør av enkeltløsninger og ikke som en teknologisk pådriver. Videre har IT-området i politiet ikke hatt tilstrekkelig fokus og prioritet, noe også Riksrevisjonen påpeker i sin rapport. Og ikke minst er IT et område som er i rask utvikling – og det treffer politiets arbeidshverdag i stadig større grad, skriver han videre.

Han trekker også frem at på få år så har behovet for digitalisering av tjenester i politiet økt. Også behovet for sikker og stabil drift blitt mer og mer fremtredende særlig sett i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå befinner oss i.

I slutten av juni var det også styringsdialogmøte mellom POD og PIT. I dette referatet kommer det frem at selv om PITs budsjett for i år er på rundt 1,8 milliarder kroner, så mener enheten at de nå mangler 120 årsverk for å kunne ivareta sikker og stabil drift. 

Mens det ved inngangen av året het at dersom PIT fikk 1,8 milliarder kroner i budsjett så skulle dette være tilstrekkelig for å kunne ivareta sikker og stabil drift i år.

«POD er kritisk til at det jevnlig fremsettes ekstrabehov. Dette gjør styringen meget krevende, og POD etterlyser mer helhetlige planer slik at det skapes forutsigbarhet, både for POD og i argumentasjonen vis a vis Justis- og beredskapsdepartementet (JD)», heter det i referatet.

Ulik situasjonsforståelse gjør ikke POD frustrert, men det gjør det vanskelig å ha en felles oppfatning av veien videre.

Roger Bjerke

– Det kan fremstå som at POD nå er noe frustrert over PIT?

– POD er opptatt av at alle underliggende enheter når sine mål innenfor gjeldende økonomiske rammer. Når så ikke skjer, er det naturlig at POD har en tettere oppfølging for å sikre felles situasjonsforståelse. Ulik situasjonsforståelse gjør ikke POD frustrert, men det gjør det vanskelig å ha en felles oppfatning av veien videre. Jeg forventer at en ekstern gjennomgang av PIT vil supplere Riksrevisjonens rapport og bidra til en felles situasjonsforståelse slik at vi alle kan fokusere på en best mulig utvikling av IT i politiet i årene som kommer, avslutter Bjerke.

Ønskes velkommen

PIT-direktør Catherine Janson ønsker gjennomgangen velkommen.

– I løpet av 2023 la jeg frem en detaljert budsjett- og kostnadsstruktur for POD og nasjonal ledergruppe for å øke forståelsen for hva en IT-operasjon i politiet koster. Jeg håper gjennomgangen kan bidra til å øke forståelsen ytterligere, skriver hun i en e-post til Politiforum.

Videre sier Janson at i den grad det kommer funn som viser at PIT kan kostnadsoptimalisere ytterligere, er det positivt. 

Jeg forventer også ut fra oppdragets beskrivelse at noen av de utfordringene vi står ovenfor blir ytterligere belyst

Catherine Janson

– Jeg forventer også ut fra oppdragets beskrivelse at noen av de utfordringene vi står ovenfor blir ytterligere belyst, fortsetter hun.

Janson ønsker ikke å kommentere kritikken fra POD om at det jevnlig fremsettes ekstrabehov for penger. Hun legger til at PIT har en konstruktiv dialog med styringsavdelingen i POD.

 Politiforum kunne i forrige utgave avsløre at Politiets IT-enhet (PIT), har brukt over 50 millioner kroner på kurs og seminar på sine ansatte og eksterne deltagere de tre siste årene. Men at enheten ikke vil gi ut alle detaljer om pengebruken. 

38 av disse millionene er brukt på PITansatte, og stor beløp har gått til konferanser, dagpakker og overnattinger på eksklusive spa- og konferansehoteller. I referatet fra styringsdialogen mener PIT at artikkelen var utløsende for evalueringen. 

– Er ikke dette litt å skyte budbringeren?

– Jeg var informert om at POD ønsket en evaluering før Politiforums artikkel. Dette er en gjennomgang jeg ønsker velkommen, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS