30 prosent av polititjenestepersoner usatt for vold sist år
Samtidig svarer 46 prosent av alle ansatte i politiet at de er utsatt for sjikane i løpet av det siste året.
I dag ble medarbeiderundersøkelsen for politiet offentliggjort. Den viser blant annet at hele 46 prosent av alle ansatte i politiet har opplevd sjikane fra personer utenfor politietaten, i løpet av det siste året.
Dette inkluderer disse hendelsene:
- At noen har utført skadeverk på politiansattes eiendom, som postkasse, hus eller bil (1 prosent).
- At noen har skadet, eller truet med å skade seg selv foran den ansatte i politiet (24 prosent).
At den ansatte har blitt truet indirekte av noen (truende blikk, tvetydige verbale trusler eller truende bevegelser), 33 prosent.
Blitt utsatt for verbal aggresjon (44 prosent).
I tillegg har 25 prosent opplevd trusler om vold det siste året, og 18 prosent har blitt utsatt for vold. Blant de som har blitt utsatt for vold har 14 prosent blitt slått, sparket, dyttet eller lugget. 10 prosent har blitt spyttet på, og 10 prosent har opplevd at noen har kastet ting på dem. Fire prosent har blitt forsøkt angrepet med et våpen eller våpenlignende gjenstand.
Flest polititjenestepersoner
Polititjenestepersoner er de som har opplevd størst andel av vold, trusler eller sjikane det siste året. I denne yrkesgruppen har 64 prosent opplevd dette. Men tallet er også høyt blant andre yrkesgrupper i politiet. Blant politijuristene er tallet 35 prosent, og 25 prosent når det gjelder de sivilt ansatte.
Høyest er andelen som har opplevd sjikane. Blant polititjenenestepersoner har hele 62 prosent opplevd sjikane. For politijuristene er tallet 31 prosent, og 24 prosent av de sivilt ansatte svarer at de har opplevd dette. Blant polititjenestepersoner har 30 prosent opplevd vold i arbeidet det siste året.
80 prosent av de ansatte i politiet har svart på årets undersøkelse. Politidirektoratet skriver på politiets intranett Kilden at dette gir et presist bilde av hvordan medarbeidere i politiet opplever arbeidshverdagen, og er dermed et viktig kunnskapsgrunnlag for å jobbe videre med innsatsområdet fremover.
Politidirektøren er opptatt av det som kommer frem i undersøkelsen om andelen ansatte som opplever sjikane, vold og trusler om vold i arbeidshverdagen.
-Det er dypt problematisk at flere ansatte rapporterer at de har opplevd dette de siste 12 månedene. Tallene er betydelige. 18 prosent sier at de har opplevd vold, 25 prosent sier de har vært utsatt for trusler om vold og hele 46 prosent har blitt utsatt for sjikane. Dette viser alvoret i utviklingen i samfunnet vårt, der terskelen for å utøve vold, eller komme med trusler eller sjikane mot offentlige tjenestepersoner, synes å bli lavere. I ytterste konsekvens kan dette få følger for tjenesteutførelsen. Ansatte kan komme i en så vanskelig situasjon at de kvier seg for å utføre jobben av frykt for hva som kan komme til å skje, eller de søker seg vekk fra særlige sensitive arbeidsområder, sier Benedicte Bjørnland.
Mener ID-skjerming er relevant
Politidirektoratet viser til at siden 2022 har fagforeningene og vernetjenesten samarbeidet godt om tiltak på området. Bjørnland mener årets undersøkelse gir ny innsikt i hvordan vold og trusler kommer til uttrykk i hverdagen.
- Mange av hendelsene kan være vanskelige å forbygge, men vi kan gjøre tiltak for å trygge og håndtere ting når de oppstår. Her er ID-skjerming et høyst relevant tiltak, og Politidirektoratet har gitt klart uttrykk for at det er behov for skjerming inn i det pågående lovarbeidet. Resultatene fra årets undersøkelse viser at vi må fortsette å jobbe for at medarbeiderne våre får en tryggere hverdag. Et annet tiltak kan være kroppskamera for politioperative. Vi kommer til å gå videre med ny uttesting av dette i 2025, sier Bjørnland.