LANDSMØTE 2024:

Frps Johnsen: – Har aldri hørt så mange frustrerte på talerskolen

– Dette er fjerde landsmøte jeg er på, og det som slår meg er at jeg har aldri hørt så mange frustrerte på talerskolen, sier stortingspolitiker Johnsen.

JA TIL KROPPSKAMERA: Frps politiker Tor André Johnsen mener politiet må få bruke kroppskamera for å ta vare på egen sikkerhet.
Publisert Sist oppdatert

Stortingspolitiker Tor André Johnsen fra Fremskrittspartiet (Frp) blir trist av å høre hvor mange politifolk som forteller at de vurderer å slutte, eller kjenner noen som vurderer det. 

Han har fulgt store deler av landsmøtet til Politiets Fellesforbund, som ble arrangert forrige uke, der flere politifolk har fortalt om en arbeidshverdag med knappere ressurser og tøffere kriminelle.

Politikeren mener det tegnes et dystert bilde av hvordan politiansatte har det på jobb:

–  Det går inn på meg som politiker, her skulle hele justiskomiteen sittet og hørt på, sier Johnsen, som er bekymret for politiets trygghet og sikkerhet på jobb.

Trenger ikke mer utredning

Johnsen mener det han har hørt fra talerstolen vitner om et tøffere arbeidsmiljø, og en mindre respekt for politiet. Politikere må bli flinkere til å levere på det politiet trenger, sier han.

– Før sluttet folk å sloss når politiet kom, men nå fortsetter de og de sloss gjerne mot politiet i stedet. Politiets arbeidssituasjon har blitt veldig utrygg, og det må vi politikere ta innover oss. Politiet skal være de som bestemmer, så vi må heie og innfri det de ber om, legger han til.

For å få til dette peker han på to ting: Generell bevæpning og kroppskamera. 

Johnsen mener det ikke er behov for å utrede noen av disse temaene nærmere, og at det ikke er noen negative sider ved å innføre begge deler.

En spørreundersøkelse Politiforum har gjort blant medlemmer i Politiets Fellesforbund (PF), viser at politifolk er positive til kroppskamera. Flere politikere, samt PF, har gitt kroppskamera tommel opp.

I januar 2023 ba Justis- og beredskapsdepartementet Politidirektoratet om å gi en vurdering av innføring av kroppskamera i det norske politiet.

I sommer ble det imidlertid kjent at et slikt prosjekt verken er besluttet eller at det finnes penger til å gjennomføre det.

 – Politidirektoratet sier de ikke har fått nok penger til å utrede kroppskamera?

– Vi trenger ikke mer utredning. Folk og spesielt politiet, blir filmet av andre og kriminelle hele tiden. Da er det gjerne selektivt hva som blir filmet mens med body kamera så får man med seg hele hendelsesforløpet, svarer Johnsen.

Å bære kroppskamera vil være en trygghet for politiet, også med tanke på bevisføring i retten, mener Johnsen.

Ønsker generell bevæpning

Generell bevæpning har også vært et mye diskutert tema både fra talerstolen og også under de politiske debattene.

Under en debatt mandag ville statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hverken åpne for eller avvise generell bevæpning av politiet, men sier de i diskusjonen trenger et «bunnsolid faktagrunnlag».

POLITISK DEBATT: Generell bevæpning var også tema under den politiske debatten onsdag.

– Jeg vil ikke åpne for eller avvise det, for en diskusjon om en eventuell tilgang på nye maktmidler, trenger et bunnsolid faktagrunnlag. Skulle vi gå inn for å endre dette, vil det føre til varig endring i samfunnet vårt. Det er ikke noe vi skrur av og på. Jeg mener det er viktig å få faktagrunnlaget, og det er helt naturlig at vi har en åpen diskusjon, sa statsministeren.

Johnsen trekker frem på sin side frem at politiet har vært midlertidig bevæpnet så ofte siden 2015, at Norge har opparbeidet seg nok erfaring til å innføre det.

I dag er det igjen midlertidig bevæpning etter en ny trusselvurdering fra PST.

Johnsen mener økt kriminalitet og svenske gjengkriminelle gir politiet et økt behov for å bære våpen. Dessuten kan veksling av bevæpning føre til forvirring, frykter han.

–  Man trenger ikke mer utredning eller analyser, vi har reell praktisk erfaring med at det funker, sier han.

Powered by Labrador CMS