Høyesterett har konkludert i Kongsberg-saken: Politimannen er frifunnet

Politimann frifunnet i Høyesterett etter maktbruk på Kongsberg. 

Høyesterett har konkludert i Kongsberg-saken.
Publisert Sist oppdatert

Over to år etter hendelsen utenfor en Esso-stasjon i Kongsberg, natt til 30. oktober 2022, har Høyesterett konkludert i det som er en av de siste årenes mest omtalte mediesaker.

Politimannen er frifunnet i Høyesterett etter maktbruk på Kongsberg.

 – Høyesteretts flertall har kommet til at mye taler for at bruken av makt var nødvendig og forsvarlig etter politiloven. Under enhver omstendighet er maktbruken ikke straffbar, fordi et eventuelt brudd på politiloven ligger innenfor den marginen for feilvurderinger som tjenestepersoner må innrømmes. Det understrekes at det må utvises romslighet i den strafferettslige vurderingen av politiets maktbruk, skriver Høyesterett i en pressemelding.

Videre pekes det på at en tjenestepersons avgjørelse av hvor sterke midler som til enhver tid skal tas i bruk for å løse et tjenesteoppdrag, kan være vanskelig og mange ganger treffes raskt.

– Derfor må man ofte akseptere de valgene tjenestepersonen gjør i en presset situasjon, selv om maktbruken sett utenfra, og av de den retter seg mot, kan oppleves som brutal, heter det videre.

Les hele dommen her.

Var innenfor rammen

 Flertallet har etter en konkret vurdering kommet til at politibetjenten verken kan straffes for kroppskrenkelse eller grov tjenestefeil.

– Heller ikke kan han dømmes til å betale erstatning, siden maktbruken holdt seg innenfor rammen av straffri myndighetsutøvelse og var rettmessig overfor dem den rettet seg mot, skriver Høyesterett videre. 

 Mens et mindretall mente at maktbruken i dette tilfellet gikk for langt og var straffbar, selv med den marginen for feilvurderinger som må legges til grunn.

– Mindretallet mente også at politibetjenten var erstatningsansvarlig, skriver Høyesterett. 

Skal ha truet vekter

Den såkalte Kongsberg-saken utspilte seg natt til 30. oktober 2022. Den involverte polititjenestemannen var da på patrulje i Kongsberg-sentrum.

Under en konfrontasjon på en Esso-stasjon i sentrum, la polititjenestemannen hovedfornærmede i saken i bakken, og slo ham gjentatte ganger med knyttet neve.

Konfrontasjonen etterfulgte en hendelse tidligere på kvelden, hvor hovedfornærmede skal ha drapstruet en vekter, ifølge vekteren selv.

Saken eksploderte i mediene da deler av en overvåkningsvideo av hendelsen ble publisert i mediene våren 2023.

– Svært skuffet

Politimannen ble først frifunnet på alle punkter da tingretten behandlet saken i juni 2023, og slapp også å betale erstatning til de fornærmede. 

Da lagmannsretten behandlet saken i vår, ble polititjenestemannen dømt til 120 dagers fengsel under dissens.

Advokat Heidi Reisvang i Elden Advokatfirma, som representerte polititjenestemannen, sa da i en pressemelding at han var klar for å ta saken til Høyesterett

– Min klient er svært skuffet over dommen etter at han ble frifunnet i tingretten, og vi vil anke denne dommen til Høyesterett. Hvis denne dommen blir stående vil den sette en skummel presedens for fremtidige saker som involverer politiets bruk av makt som jeg mener samfunnet ikke er tjent med, sa Reisvang. 

Prinsipiell sak

Nettopp sakens prinsipielle side ble viet stor oppmerksomhet i forkant av og under høyesterettsbehandlingen den 12. og 13. november i år.

– Det er både viktig og nødvendig at Høyesterett nå skal behandle denne saken. Saken vil ha stor prinsipiell og praktisk betydning for hvordan politifolk både skal utdannes fremover og hvordan de skal løse tjenesteoppdragene sine. Vi risikerer å få en praksis hvor politifolk blir usikre på om den opplæringen og erfaringen de har opparbeidet seg som politifolk kan sette dem i straffeansvar, sa forsvarer John Christian Elden før Høyesteretts behandling.

Også aktor Thomas Frøberg, førstestatsadvokat ved Riksadvokaten, sa overfor Politiforum at det var naturlig at Høyesterett tok opp saken.

– Det er naturlig, ettersom det ble ulike resultater i tingretten og lagmannsretten, og at det var dissens i lagmannsretten. Denne saken kan være egnet til å gi nærmere avklaringer av hvilken adgang politiansatte har til å anvende makt i tjenesten, sa Frøberg.

Powered by Labrador CMS