Politimannen Halvor Grønli roses for sin innsats for syke barn

Minst 20 ganger har politioverbetjent Halvor Grønli tatt initiativ til at nødetatene i Oslo, besøker barn som er for syke til å reise hjem fra sykehus i høytidene. Nå får han skryt.

SKAPER MAGISKE ØYEBLIKK: Sykehusbesøkene som Halvor Grønli tar initiativ til, skaper stor glede for de barna som må tilbringe høytidene på sykehus.
Publisert Sist oppdatert

Samtidig som mange hadde startet påskeferien på skjærtorsdag, forberedte politioverbetjent Halvor Grønli i Oslo politidistrikt, seg på et litt annerledes oppdrag.

Da rykket han ut sammen med kollegaer fra politiet og brannbamsen Bjørnis, for å besøke syke barn på barneavdelingene på Rikshospitalet og Ullevål sykehus.

– Ideen til sykehusbesøket kom fra et ønske jeg hadde om glede barn som er innlagt på sykehus, og gi både dem og deres pårørende et avbrekk i en ellers tøff hverdag, forteller Grønli.

Blitt tradisjon

Besøkene på barneavdelingene startet Grønli med allerede i julen 2016. Siden da har den årlige tradisjonen lille julaften, blitt utvidet med ytterligere tre besøk til: i påsken, sommerferien og på høsten.

I tallet teller antall besøk et sted mellom 20 til 25 ganger.

Vanligvis er alle nødetatene representert under besøkene, men denne påsken ble tjenestepersoner fra ambulansetjenesten og Brann- og redningsetaten i Oslo, forhindret på grunn av mer prekære oppdrag.

– I flere år var det min gode venn og kollega Thomas, jeg fikk med meg til å gå rundt i gangene på sykehusene, lille julaften. Året før pandemien fikk vi med oss flere gode venner og kolleger fra Ambulansetjenesten i Oslo og Oslo Brann- og redningsetat. Sammen delte vi ut reflekser og juleposer med refleks, klementin og godteri til barna, fortsetter han.

Sterke øyeblikk

Grønli sier sykehusene ønsker å sende hjem så mange pasienter som mulig til ferier og høytider. 

– Barna som fortsatt er innlagt når vi kommer, er derfor ofte midt i behandling for alvorlig sykdom eller skade. Mange av dem har så svekket immunforsvar at vi kun kan hilse på dem gjennom en glassvegg, forteller Grønli.

Politioverbetjenten trekker frem at høytidene er en tid hvor mange familier samles og feirer sammen. Og at det for barna og deres familier som må være igjen på sykehuset kan oppleves ekstra tungt.

– Da føles det godt å kunne gjøre noe for å lyse opp dagen deres, om så for bare litt. Å se en treåring komme gående med et stativ fullt av medisiner for å få en klem av Bjørnis, politiet eller ambulansepersonell, eller bare motta en liten sjokolade eller refleks, er både sterkt, rørende og man har ofte tårer i øynene på disse besøkene, fortsetter Grønli. 

Bryter opp hverdagen

De møter de barna som ønsker besøk og som er i aldersspennet 0-18 år. Hvis barna har besøk av søsknene sine, tar de seg også alltid tid til dem.

– Vi møter opp i uniform, og som regel er alle nødetatene representert. Vi går i gangene og hilser på pasienter enten i gangen eller på rommene deres og bruker tid med barna, fortsetter han.

– Hvilke tilbakemeldinger får dere fra barna og deres familier? 

– Tilbakemeldingene vi får er utelukkende positive. De ansatte sier at besøkene våre skaper et viktig pusterom og bidrar til å bryte opp hverdagen, både for pasientene, de pårørende og personalet. Vi ser også hvordan foreldrene, som ofte står i en krise, får et lite øyeblikk av ro og glede av å se barnet sitt sammen med oss, sier Grønli. 

Dugnadsånd

På lille julaften i fjor fikk de også med seg Politiets helikoptertjeneste, Norsk Luftambulanse og Forsvaret ved 330-skvadronen på Rygge, som stilte med helikopter.

– Det var til stor stas for alle. Flere større bedrifter i Oslo støtter oss også med godteri, klementiner og julebrus til juleposene vi deler ut og påskegodteriet vi har med oss i påsken. Alt skjer i ekte dugnadsånd, og som initiativtaker er jeg både ydmyk og utrolig takknemlig for alle som bidrar til å glede barna som er innlagt på sykehusene og jeg håper denne fine frivillige tradisjonen vil fortsette i årene som kommer, avslutter han.

Får skryt

Seksjonsleder Elisabeth Løberg Kirkaune, på barnemedisin sengepost 2 på Rikshospitalet, skryter av Grønli og resten av gjengen.

Det skaper et avbrekk i sykehushverdagen, og får frem positivitet, glede og det friske i barnet og familien

Elisabeth Løberg Kirkaune

– Høytidene er en ekstra stille og vanskelig tid for de barna som må tilbringe dem på sykehus. Derfor setter vi så utrolig stor pris på Halvor og gjengen hans som gang på gang bruker fritiden sin og tar initiativ til å skape magiske øyeblikk for de barna som ikke får dra hjem. Det skaper et avbrekk i sykehushverdagen, og får frem positivitet, glede og det friske i barnet og familien, sier hun.

Også ukehavende pressevakt, Anders Bayer, ved Oslo universitetssykehus, roser Grønli.

– Det er bare å si at det er imponerende arbeid Grønli har lagt ned over flere år nå, og at jeg vet han for det meste har gjort dette på egen fritid, noe det står ekstra respekt av. Det er klart at disse sykehusbesøkene bidrar til litt ekstra lys og glede for de barna som faktisk må tilbringe disse høytidene på våre sykehus, sier han.

Powered by Labrador CMS