Ambassaden i Sør-Sudan er stengt, men de norske politifolkene holder stand

Onsdag denne uken ble Norges ambassade i Sør-Sudan stengt. Den norske politikontingenten i landet holder imidlertid stand, bekrefter Christine Fossen.

Christine Fossen.
Publisert Sist oppdatert

Den tidligere politimesteren har siden 2021 vært leder for politiet i FNs operasjon i Sør-Sudan (UNMISS).

Den siste tiden har sikkerhetssituasjonen i Sør-Sudan blitt kraftig forverret, og onsdag kom meldingen om at den norske ambassaden i hovedstaden Juba er stengt inntil videre.

– Dette går først og fremst ut over sivilbefolkningen i landet, men får også konsekvenser for våre ansattes sikkerhet og bevegelsesfrihet, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Holder stand

Onsdag hevet også Utenriksdepartementet reiserådet for Sør-Sudan til øverste nivå, som betyr at de oppfordrer alle norske borgere til å forlate landet.

Til Politiforum opplyser Christine Fossen at den norske politikontingenten i landet foreløpig holder stand.

– Situasjonen er meget spent, men vi, UNMISS, drar ikke hjem, sier Fossen.

Sterkt mandat

Hun legger til at de har et sterkt mandat fra FNs sikkerhetsråd. 

– Vi er en «chapter 7»-mission. Hvilket betyr at vi, militære og politi, skal beskytte sivile om nødvendig med bruk av makt/våpen. Derfor blir vi her for å kunne utøve vårt mandat og beskytte sivile/befolkningen i Sør-Sudan. Stort sett hele fredsoperasjon blir, og utfører våre oppgaver tilpasset sikkerhetssituasjonen, fortsetter Fossen.

Hun sier videre at alle FN-militære og alle FN-politi blir og har oppgaver i en tilspisset situasjon/konflikt. 

Christine Fossen og FNs politirådgiver Faisal Shahkar, sunder et møte med FNs undergeneralsekretær for fredsoperasjoner i februar i år.

1700 personer

– Det er klart dette er krevende, for min del er det kriseledelse 24/7. Jeg er en del av ledelsen av UNMISS, FNs største fredsoperasjon og ansvar for 1700 politi fra 50 ulike land. Norge har for tiden 19 politi her og 14 militære her, fortsetter hun.

UNPOLs mandat innebærer blant annet å bekytte sivile mot trusler om fysisk vold, overvåke og rapportere om overgrep og menneskerettighetsbrudd, og støtte gjennomføringen av fredsavtalen i landet.

«Hovedformålet med politiets deltakelse i FNs fredsoperasjoner er å bidra til å styrke kapasiteten til politiet i vertslandet, og derigjennom også til utviklingen av en bærekraftig rettsstat», skrev Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding da Fossen ble ansatt som UNPOL-sjef.

Tilbudte seg å mekle

Sikkerhetssituasjonen i Sør-Sudan har lenge vært skjør, med kamper flere steder i landet. Kampene nærmer seg hovedstaden Juba.

Tirsdag tilbød ambassadene til Norge, Tyskland, Nederland, Storbritannia, Canada, USA og EU-delegasjonen mekling «for å opprettholde fred» i Sør-Sudan.

Norge var sterkt involvert da Sør-Sudan ble selvstendig i 2011 etter en flere tiår lang borgerkrig med nabolandet Sudan. Siden den gang har Sør-Sudan mottatt godt over 5 milliarder kroner i norsk bistand.

Pågrep visepresidenten

Siden selvstendigheten i 2011 har Sør-Sudan gått fra krise til krise, og landet er blitt holdt sammen av et skjørt regjeringssamarbeid mellom Kiir og visepresident Riek Machar, hans mangeårige rival.

Opprinnelig skulle det ha blitt holdt valg etter en overgangsperiode som utløp i februar, men regjeringen har ikke tatt de nødvendige stegene i avtalen, blant dem å utarbeide et utkast til en ny grunnlov.

Sent onsdag kveld opplyste partiet til visepresident Machar, SPLM-IO, at han ble pågrepet i boligen sin.

Fredsforpliktelse

Ifølge Machars parti tok forsvarsministeren og sikkerhetssjefen seg inn i Machars bolig med makt, eskortert av over 20 tungt bevæpnede kjøretøy og la fram en arrestordre.

FNs spesialutsending Nicholas Haysom ba tidligere denne uken Machar og Kiir om å møtes og forplikte seg til fred.

– Dette vil bevise at deres prioritet er å sette folkets interesser foran deres egne, sier han.

Styres fra Nairobi

Ambassadens arbeid i Sør-Sudan vil inntil videre ivaretas av ambassaden i Kenyas hovedstad Nairobi.

Utenriksdepartementet skriver at Norge og det norske sivilsamfunnet har vært direkte engasjert i Sør-Sudan i mer enn 50 år, og at den norske bistanden til landet var på 825,6 millioner kroner i 2023.

Powered by Labrador CMS