Fant Gestapo-kart i kjelleren på Bergen politistasjon
Knappenålshoder som fortsatt står i kartet kan vise hvordan Gestapo jobbet.
Da politiet i Bergen gjorde en opprydning i kjelleren på politihuset, dykket et dystyert krigsminne opp. Lent opp mot en vegg stod det to kart som viser hvordan Gestapo jobbet på Vestlandet. Mest sannsynlig har kartet tilhørt Johan Arndt, som var kriminalsekretær i det tyske sikkerhetspolitiet. Fortsatt står det flere knappenåler i kartet, som etter stor sannsynlighet viser hvor Gestapo trodde at motstandsfolkene befant seg.
- Jeg antar at det at kartene har ligget her, kan ha å gjøre med at politiet hadde en rolle i opprydningen etter krigen, sier Kaare Songstad, politimester i Vest politidistrikt.
Han forteller at de to kartene er på rundt en ganger en meter, og at de viser hver sin del av Vest politidistrikt.
- Knappenpler kan vise motstandsfolk
- Men det store poenget er knappenålene. De skal angivelig vise hvor Gestapo har avdekket motstandsceller på Vestlandet. Det er litt spennende at disse fortsatt står i kartet. Mange av knappenålene er plassert på kysten. Det er en slags logikk i det. Vi vet at tyskerne var ute etter Shetlandstrafikken, sier Songstad.
Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.
Dessverre er kartene i ganske dårlig stand.
- Papiret er gammelt, tørt og gulnet. Så vi håper noen kan se på dette og prøve å bevare det mer enn vi kan. Så er det et spørsmål om vi skal bekoste det eller gi det fra oss til andre, sier Songstad, og forteller at de er i dialog med Gestapomuseet i Bergen, som er interessert i kartene.
- Forskningspotensiale
Gita-Govinda Frimannslund Storegjerde, nestleder i Gestapomuseets Forening, tror kartene kan ha hengt på Gestapo-mannen Johan Arndts kontor, i Veiten i Bergen sentrum.
- Han var en av de såkalte saksbehandlerne som aktivt deltok i tortur av motstandsfolk. Hans offisielle titler var SS-Hauptscharführer og Kriminaloberassistent. Han arbeidet i Bergen fra 1941 og helt til krigen var slutt. Da ble han stilt for retten og dømt til døden, men anket og endte senere på Espeland fangeleir. Dette var en leir for politiske fanger under okkupasjonen som ble benyttet til landssvikerne 1945-1948, og deretter tyske krigsforbrytere, sier Storegjerde.
Hun forteller at mange gjenstander fra det tyske sikkerhetspolitiets kontorer i Veiten, ble samlet og senere forvaltet av Politimuseet i Bergen. Hun tror derfor at dette er grunnen til at kartene kan ha havnet i kjelleren på Bergen politistasjon.
- Kartene er dessverre i veldig dårlig stand. Vi må ha en papirkonservator til å gå over dem, og det er ikke sikkert de egner seg til utstilling. Men det som er fantastisk er knappenålene. Det er der forskningspotensialet ligger. De forskjellige glassknappenålshodene har forskjellige farger, og det skal også bety forskjellige ting. Dette er veldig spennende, sier Storegjerde.
- Nå må først en konservator se på kartene, men verdien ligger i forskningspotensialet, ikke i tilstanden. Vi er i dialog med politiet om hvordan vi skal organisere det, legger hun til.
LES OGSÅ: Bokomtale: Motstandskampen i all sin bredde