Angrep politibil med øks: – Jeg føler oppdraget ble løst på lempeligste måte 

– Det er en god trygghet i å ha en plan forut for rutineoppdragene i disse sakene, sier en av politibetjentene om oppdraget. 

KNUSTE RUTER: Slik så politibilen ut etter at mannen gikk løs på den med en øks.
Publisert Sist oppdatert

I slutten av august kunne VG fortelle at en mann i Senja i Troms politidistrikt, gikk løs på en politibil med øks. Mannen knuste flere av vinduene på bilen.

Nå forteller de to politibetjentene om hvordan de opplevde å stå i situasjonen. De ønsker ikke å stå frem med navn på grunn av jobbens art.

– Det var et rutineoppdrag der vi skulle forkynne en vitnestevning. Vi forsøkte å få kontakt med vedkommende på hans adresse. Det gjorde vi ikke, og da vi skulle gå tilbake til politibilen igjen, så vi at en mann gikk mot politibilen, sier den ene politibetjenten. 

Mannen sa ingenting.

– Plutselig begynte han å knuse rutene på politibilen med øks. Han knuste fire av rutene, fortsetter politimannen.

Taser uten effekt

Politibetjentene ba ham gjentatte ganger om å slippe øksen, noe han ikke gjorde. Samtidig tok de opp taseren fra hylsteret.

– Makkeren min skjøt først to kassetter uten at det hadde effekt. Så skjøt jeg en kassett uten virkning. Da jeg skjøt min andre kassett falt mannen i bakken, men han holdt fortsatt fast i øksa, fortsetter politibetjenten.

I slike tilfeller har politiet lov til å gi to støt til.

Men man vet ikke om det var fordi det siste støtet hadde effekt eller om det var fordi makkeren min truet med pistol.

Politimannen

– Det første støtet hadde ingen virkning, men etter det andre la han fra seg øksa. Men man vet ikke om det var fordi det siste støtet hadde effekt eller om det var fordi makkeren min truet med pistol, fortsetter politimannen.

Da patruljen oppsøkte mannen var han tiltalt for flere forhold, blant annet trusler mot offentlig tjenestemann etter en hendelse i april i fjor. Også da skulle politiet forkynne et dokument.

– Den gangen var ikke patruljen bevæpnet og det kunne ha gått galt. Det viser et behov for permanent bevæpning spør du meg. Denne gangen hadde vi lagt en plan, og hadde en ambulanse i beredskap og en annen politipatrulje i nærheten, som kom så å si med en gang, forteller politibetjenten.

God plan

Politimannen sier de ser at det er en god trygghet i å ha en plan forut for rutineoppdragene i disse sakene.

– Det er stadig flere oppdrag der folk gjerne har kniv og andre gjenstander og truer polititjenestepersonene. Det er avsatt tid til egentrening, men på andre mindre steder som Finnsnes opplever vi at tiden vi burde og kunne brukt på operativ trening som enkeltmannsferdigheter blir spist opp av andre oppgaver. Da sikter jeg til mye tid brukt på etterforskning og straffesaksarbeid. Det gjør at politiet i mindre grad blir rustet til å utføre skarpe oppdrag, advarer politimannen.

Han forteller at selv om de var forberedt på at noe kunne skje før de rykket ut, så ble han litt overrasket.

– Heldigvis greier man å omstille seg ganske raskt. Jeg føler oppdraget ble løst på lempeligste måte og at vi gjorde en veldig god oppgave på stedet der. Når man ser at taseren bare hadde delvis effekt, så tenker jeg også på hva som kunne ha skjedd hvis man ikke var bevæpnet og han hadde gått til angrep på oss, sier han.

Falsk trygghet

Politibetjenten sier videre at det er mange som tror man er trygg når man har taser, men kaller det en falsk trygghet. Han håper derfor at taseren ikke blir sett på som en erstatning for skytevåpen.

– Hva hadde skjedd hvis vi ikke hadde vært bevæpnet og taseren ikke hadde fungert? Da hadde vi bare måttet ha sprunget fra stedet. Politiet er på rutineoppdrag hele tiden til personer man ikke kjenner fra før av. Man kan tenke seg at han valgte å ikke angripe oss fordi han følte seg truet av pistol, avslutter han.

Politimannens makker forteller at han opplevde at de hadde kontroll.

– Jeg synes vi løste oppdraget bra, men det var stressende. Det er vanlig i sånne situasjoner som dette. Utenom det sekundet mellom da jeg skjøt siste taser-kassetten og til jeg trakk pistol, så følte jeg at vi hadde kontroll, sier politibetjenten.

Politimannen har vært borte i flere lignende situasjoner tidligere, og har trent mye på egen hånd utenom IP-treningen og organisert trening på kontoret.

– Det kunne fort ha gått veldig annerledes dersom vi ikke hadde investert i like mye egentrening. Den organiserte IP-treningen er ikke nok til å være god hele året. Man er nødt til å trene ofte gjennom hele året på egenhånd for å prestere, avslutter han.

Godt løst

Politistasjonssjef på Finnsnes, Frank Magne Sletten, opplever at oppdraget ble godt løst av de ansatte.

Jeg vil ikke karakterisere det som flaks, men vi kan også føle på at det er små marginer som avgjør et oppdrag, spesielt under krevende og kritiske situasjoner.

Frank Magne Sletten

– Generelt sett opplever patruljepersonell at de i større og større grad møter personer som framstår å være uforutsigbare, noe som utfordrer våre evner til å monitorere deres kapasitet. Det kan skyldes mange faktorer, men rus og psykisk uhelse er noen som går igjen er tilbakemeldingene fra våre patruljemannskap, sier Sletten.

– Er det bare flaks at det gikk så bra som det gjorde?

– Jeg vil ikke karakterisere det som flaks, men vi kan også føle på at det er små marginer som avgjør et oppdrag, spesielt under krevende og kritiske situasjoner. Men jeg oppfatter det slik at gode vurderinger av våre tjenestepersoner, og tilnærminger til hendelsen medførte at oppdraget i sin helhet ble løst på en god måte, avslutter han.

I september ble mannen dømt for trusler mot politiet i saken han stod tiltalt for. Politiforum har vært i kontakt med mannens forsvarer, som sier at vi kan legge til grunn at hans klient ikke har noen kommentarer til saken.

Powered by Labrador CMS