Politiets bemanningstall for juli: 

Antall politifolk i distriktene øker

Etter lang tid med nedgang i antall politifolk, øker nå antallet. 

Antall politifolk i politidistriktene har økt med over 370 årsverk de siste to månedene. Bildet er tatt under Arendalsuka i år.
Publisert

I juli var det hele 253,2 flere politiårsverk i politidistriktene enn det var i januar i år. 

Men selv om antallet politifolk ute i politidistriktene går opp, er antall politiårsverk fortsatt ikke på samme nivå som i juli i fjor. 

Mens det i juli var 10 148,5 politiårsverk, var det på samme tid i fjor 10 259,2 årsverk i politidistriktene. Dermed var det 110,7 flere årsverk i politidistriktene i juli i fjor, enn det var i år (se graf). 

Roger Bjerke, direktør for styringsavdelingen i Politidirektoratet, forteller at økningen i antall politiansatte fra januar til juli, bærer preg av at det er kommet inn en del sommervikarer i juni, men også at ansatte har kommet tilbake fra permisjoner og lignende. 

-  Det er for øvrig for tidlig å se effekt av midlene fra revidert nasjonalbudsjett på bemanningstallene for juli, sier Bjerke. 

I revidert nasjonalt budsjett fikk politiet 1, 6 milliarder kroner ekstra. 

Bjerke peker på at flere ansatte polititjenestepersoner betyr flere til å ivareta politiets samfunnsoppdrag. 

- Disse tallene for juni og juli bærer preg av at det er flere sommervikarer, slik at den totale effekten ikke nødvendigvis tilsvarer økningen i antall. Vi antar imidlertid at vi vil se en effekt av midlene fra revidert nasjonalbudsjett på bemanningstallene, ved at de gir norsk politi mer slagkraft, i starten ved at vi øker tilstedeværelse og synlighet, og så deretter ved en styrket satsing mot kriminelle nettverk utover høsten, sier han. 

Han legger til at de estimerer at politiet vil ligge over nivået for 2023 ut inneværende år, når det gjelder politiårsverk. 

Færre enn i fjor

- Det er likevel 110,7 færre politiårsverk i politidistriktene i juli i år enn det var på samme tid i fjor. Hva er grunnen til at det er færre politiårsverk enn på samme tid i fjor?

- At vi er færre nå enn på samme tid i fjor, skyldes blant annet den trange økonomiske situasjonen politiet har stått i. Vi holdt «høy fart» i 2023 og ble truffet særlig tungt av prisvekst og økte pensjonsinnbetalinger som følge av høy lønnsvekst. For politidistriktene betyr det at man i begynnelsen av 2024 har holdt stillinger ledige for å klare å gå i balanse på budsjettet, sier Bjerke. 

Politidistriktet som har ansatt flest nye politifolk siden juli i fjor, er Agder. I juli i år hadde sørlandspolitiet 35,7 flere årsverk enn på samme tid i fjor. Ellers har mange av politidistriktene færre årsverk enn i juli 2023, eller tilnærmet samme antall (Se faktaboks). 

Forventer videre økning

Sigve Bolstad, statssekretær i Justisdepartementet, sier til Politiforum at de har klare forventninger om en økning i antall politiansatte de neste månedene. 

- I revidert nasjonalt budsjett styrker regjeringen politiet med 1, 6 milliarder kroner som gir politiet mulighet til å øke bemanningen. Midlene ble fordelt enhetene i politiet rett før sommerferien. Arbeidet med å iverksette tiltak og ansette flere i politiet starter nå. Dette arbeidet vil pågå utover høsten, sier han. 

- Vi ser at det er opp mot 100 utlyste politistillinger på politiet.no, sier Bolstad. 

De siste to månedene har antall ansatte økt med over 370 politiårsverk i politidistriktene. I Oslo har det blitt 55 flere politiårsverk i denne perioden. 

- Økningen i politidistriktene skyldes i hovedsak ansettelse av sommervikarer, men mange av vikariatene vil bli forlenget. Dette, kombinert med en generelt høy ansettelsestakt, vil derfor trolig gi en vesentlig mindre bemanningsnedgang fra juli til august, sammenliknet med tidligere år, sier han. 

Powered by Labrador CMS