Åpenhetspris til politiet

Politiet er tildelt årets åpenhetspris fra Kommunikasjonsforeningen for etatens arbeid med Politiloggen.

Bildet er et illustrasjonsfoto, tatt under Arendalsuka i 2023.
Publisert

Pristildelingen skjer samtidig som politiet stenger kontoene på X for å satse for fullt på egen kanal, melder Kampanje.

– Årets vinner driver i en sektor basert på tillit, der åpenhet og transparens er nøkkelingredienser. Da dette kom under press i deres kommunikasjonsarbeid, valgte de å ta et grep som skal være unikt i verdenssammenheng, heter det i juryens begrunnelse.

Åpenhetsprisen deles ut av Kommunikasjonsforeningen til noen som har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet, det politiske systemets forvaltning, eller offentlige og private virksomheter.

Juryleder Jan Christian Thommesen mener politiet har gjort et modig og inspirerende valg.

Egen kanal

– Etter at Elon Musk tok over eierskapet til Twitter, har kontroverser kommet på løpende bånd. Det har vært tvilsomme utestengelser, blant annet av journalister som var kritiske til Musk, sparking av ansatte som jobber med datasikkerhet og GDPR-spørsmål, samt økt fokus på inntjening. Det førte til en kritikkverdig økning i innhøstingen av persondata, for å nevne noe, sier Thommesen.

Leder Hilde Ebeltoft-Skaugrud for kommunikasjonsstaben i Politidirektoratet er glad for anerkjennelsen.

– Dette er utrolig gøy! Politiet har en klar målsetting om å være åpne, og vi har lenge hatt et ønske om å etablere en egen kanal. Når den nå er blitt en realitet, er det selvfølgelig hyggelig å få anerkjennelse for arbeidet.

Kildekritikk

Politiet ønsker at informasjon fra operasjonssentralene skal være åpent tilgjengelig for alle, uten at man må opprette en konto eller gi fra seg persondata for å få denne informasjonen, slik man må på X.

– Vi har sett at politiet må ta eierskap til egne data. Publisering på egen plattform vil redusere sårbarheten og øke troverdigheten til at informasjonen kommer fra politiet. Dette er viktig i en tid med fokus på kildekritikk og økende forekomst av falske nyheter, desinformasjon og risiko for påvirkningsoperasjoner, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Powered by Labrador CMS