Hadia Tajik (Ap), leder for justiskomiteen på Stortinget.
Erik Inderhaug
- Ikke alt som teller, kan telles
Hadia Tajik (Ap) sier det ikke går an å ha en offentlig debatt om politiet som bare handler om tall.
Lederen av Stortingets justiskomité sa dette under sitt innlegg for Politiets Fellesforbunds (PF) årsmøte i Nord-Trøndelag fredag.
- Ikke alt som teller, kan telles. Vi kan telle antall minutter før patruljen er på plass, men vi kan ikke telle kvaliteten på arbeidet, hvor godt trente polititjenestemennene er, eller hvor mentalt forberedt de er på situasjonen, sa Tajik.
- Vi kan ikke ha en offentlig debatt om norsk politi som bare handler om tall, når den også burde handle om kvalitet, fortsatte Ap-politikeren.
Vil lytte til politifolk
Tajik vektla viktigheten av å ikke «sitte på rumpa og vente» på beslutningen om framtidens politi, et arbeid som regjeringen nå gjør.
- Vi er nå inne i en fase som er en slags «ventetid». Da er det viktig å bruke den ventetiden godt. Vi må treffe politifolk, få deres faglige råd. Jeg tror for eksempel det er viktig å ta inn omver oss at Norges geografi er så krevende at man ikke kan sitte på et kontor i Oslo og bestemme hvordan strukturen skal bli rundt om i landet.
Ap-politikeren sier politianalysen ikke bare handler om hvilket politi vi vil ha, men hvilket land vi vil ha.
- Politiet er kulturbærere, understreket hun, og brukte et eksempel fra sine foreldres hjemland Pakistan.
- Jeg har møtt pakistansk politi. De er aggressive og militante i sin framferd. De er gjennomkorrupte, og vi kan ikke stole på dem. Norsk politi kjennetegnes ved at når de er i en konfliktsituasjon, så er ikke politiet de første som trekker våpen. Norsk politi forsøker å dempe, og forsterker ikke aggresjon. Derfor er norsk politi kulturbærere. Det er viktig å denne ha nærheten til folk, det sivile preget.
Hverdagsberedskap
Det har framkommet kritikk mot politianalysen for at den ikke vektlegger den forebyggende biten nok. Det var en problemstilling også Tajik berørte.
- Det forebyggende arbeidet skal ikke komme i skyggen av den ekstreme situasjonen. Vi må ikke risikere at hverdagsberedskapen ikke blir tilstrekkelig vektlagt, understreket hun, og fortsatte:
- Utfordringen er å løfte den spisse biten, for det må vi, men uten å svekke det forebyggende.