Han sloss for politifolks rettigheter
Victor-Bjørn Nielsen har bidratt til sterkere lønnsvekst og bedre fritidsvern for politifolk. Nå takker han for seg etter 20 år i Politiets Fellesforbund (PF).
Ute i politietaten er det nok ikke alle som kjenner navnet eller ansiktet. Victor-Bjørn Nielsen har ikke levd i rampelyset som PF-lederne Arne Johannessen eller Sigve Bolstad, men jobben han har gjort som PFs forhandlingsleder, har vært vel så viktig for politifolk over det ganske land.
Siden han begynte som forhandlingsleder i 2001, har Nielsen blant annet vært sterkt delaktig i arbeidet med å forbedre lønns- og arbeidsvilkårene til politiet. Bergenseren spilte blant annet en nøkkelrolle i innføringen av politibetjent 1, 2 og 3.
– Han var arkitekten bak det kompetansebaserte lønnssystemet, som er et vanvittig godt system, sier PF-leder Bolstad til Politiforum.
Bolstads forgjenger, Johannessen, deler denne oppfatningen.
– Denne ordningen har hatt langt større betydning for lønnsveksten i politiet enn det folk flest forstår. Victor-Bjørn jobbet lenge i ulike miljøer for å få forankret denne tenkningen, og det er et godt eksempel på hvordan han jobbet. Han har alltid vært en god strateg, skryter Johannessen.
– Dyktig og dedikert
Nielsen begynte som tillitsvalgt i politiet helt tilbake i 1980, ble lokallagsleder i Østfinnmark året etter, og kom inn sentralt i fagforeningen som forbundssekretær i 1994. Som forhandlingssjef i PF får han de beste skussmål fra sine tidligere ledere.
– Victor-Bjørn har vært en rådyktig forhandlingssjef, er meget god på lønnsarbeid og har gjort seg bemerket i dette arbeidet. Han er flink å skille mellom person og sak, noe som er en viktig egenskap for en forhandlingssjef. Og ikke minst har Victor-Bjørn et enormt stort PF-hjerte, sier Bolstad.
Både han og Johannessen beskriver Nielsen som meget kunnskapsrik og flink til å bygge allianser.
– Victor-Bjørn har vært spesielt dyktig til å skape allianser med andre miljøer utenfor PF. I en del saker har de alliansene og måten han jobbet på vært svært viktig for PF. Han hadde også stor betydning for endringen av arbeidstidsbestemmelsene (ATB) som startet på midten av 2000-tallet. Ikke minst har han vært helt avgjørende i arbeidet for å få til et større fokus på arbeidsmiljøtenkning, fritid og reguleringer rundt det, i tospann med Jørgen Hellwege, mener Johannessen, som har jobbet tett med Nielsen i 20 år.
– Vi har kjent hverandre nesten i 30 år. Victor-Bjørn er en usedvanlig dedikert, dyktig, lojal medarbeider og en fantastisk personlighet.
Er takknemlig
Hovedpersonen selv, trekker også fram ATB og PB 1, 2 og 3 som kanskje det mest betydningsfulle han bidro til som forhandlingssjef. Samtidig vektlegger han også erfaringen ved å være med på å bygge opp PF og UNIO fra bunnen av.
– Jeg er veldig takknemlig over å ha fått lov til å være med på å gjøre denne jobben. Det har vært noe jeg brenner for, noe som egentlig er et privilegium, sier Nielsen til Politiforum.
Han tror det at han fikk sitte 13 år i stillingen som forhandlingssjef, var sterkt medvirkende til det han fikk til.
– Mye av dette ville jeg aldri kunne gjort hvis jeg ikke hadde fått mulighet til å være i vervet så lenge. Samtidig er det ingenting av dette jeg ville fått gjort alene, understreker Nielsen.
Han trekker fram Johannessen, Hellwege og den nå pensjonerte organisasjonssjefen Egil Haaland som viktige medspillere under tiden i PF.
– Men også kolleger på forbundskontoret, lokallagsledere og forbundsstyret. Alle disse har vært viktige for at jeg i det hele tatt skulle fått bidratt med disse tingene. Likedan har de tillitsvalgte i de andre organisasjonene jeg jobbet med vært viktige, understreker Nilsen.
Viktigheten av å ha venner på alle sider av bordet, er uvurderlig.
– Selv om man ikke kan være venner med alle hele tiden, må man også tenke på hva andre har behov for. Hvis du virkelig vil ha gjennomslag for det som er viktig for deg, må du være villig til å fire på det som ikke er like viktig. Det er arbeidsgiver som sitter med pengene, og jeg hadde ikke fått til noe av dette uten at arbeidsgiverrepresentantene var positive og konstruktive i forhandlingene.
Vil gjerne bidra
Nielsens etterfølger Arild Hustad, ble valgt allerede i desember i fjor, og er for lengst på plass på forbundskontoret til PF. I overlappingsperioden har Nielsen trappet ned arbeidet for fagforeningen, og 30. oktober ble han takket av på forbundskontoret.
Men bergenseren håper og tror at han fortsatt vil kunne bidra til PF i årene som kommer, da som selvstendig innleid konsulent, slik han har gjort i 2014.
– Jeg kommer fortsatt til å følge godt med på hva PF holder på med, og i den grad det er behov for å bidra, vil jeg fortsatt gjerne gjøre det, sier Nielsen.
– Har du noen andre planer framover?
– Å ikke være fullt så opphengt i en reiseagenda hvor jeg hver eneste søndag flyr til Oslo, og så reiser tilbake fredag kveld. Samtidig har det jo vært den viktigste arbeidsplassen, og jeg har fortsatt oppdrag i Oslo. De siste 14 dagene har jeg blant annet jobbet for UNIO, sier Nielsen, som neppe blir arbeidsledig med det første.
– Jeg jobber jo også med huset, og har noen andre prosjekter jeg forsøker å utvikle videre!