Lønnsoppgjøret i havn
Natt til første mai ble det enighet mellom partene i det statlige tariffoppgjøret. Totalrammen på oppgjøret blir på rundt 3,5 prosent.
– Det har vært krevende forhandlinger også i år. Men vi er fornøyd med at vi fikk en forhandlingsløsning. Ved å unngå megling i årets oppgjør, har vi bevist at tariffsystemet i staten har livets rett, sier Arne Johannessen, forhandlingsleder i Unio på det statlige tariffområdet, i en pressemelding.
Det generelle tillegget på hovedlønnstabellen fordeles slik (med virkning fra 1. mai):
- Generelt tillegg på 4200 kroner i lønnstrinn 19 og stigende opp til 4500 kroner i lønnstrinn 41.
- Tillegg på 4500 kroner fra lønnstrinn 41 til og med lønnstrinn 51.
- Tillegg på 1,07 prosen fra og med lønnstrinn 52 og oppover.
I årets oppgjør ble det ikke satt av penger verken til sentralt justeringsoppgjør eller til lokale forhandlinger. Men det er mulig med lokale forhandlinger dersom det blir satt av penger lokalt.
– Vi krevde lønnsmessige tiltak for universitets- og høgskolelektorene og prestene, som ville bidratt til å redusere noen av utfordringene for disse gruppene. Vi er skuffet over staten som arbeidsgiver ikke ville være med på disse tiltakene, men i et mellomoppgjør er det begrenset økonomi. Vi fikk likevel en akseptabel totalramme som gir reallønnsvekst til alle i staten. Og vi fikk en profil på oppgjøret med en kombinasjon av krone og prosent, med prosent fra lønnstrinn 52 og oppover på hovedlønnstabellen, noe som var viktig for Unio, sier Johannessen.