Nå kommer ny arrestinstruks: Fortsatt lov at arrestforvarere jobber alene

Det vil være krav om to ansatte tilstede i arresten, men kun om man kommer i fysisk kontakt med arrestanten.

STORT ANSVAR: Arrestforvarere har tidligere fortalt om en endring i hvem de må håndtere i arresten, med mennesker som kan ha psykiske lidelser eller være påvirket av rus.
Publisert

1. september trår den nye arrestinstruksen i kraft.

Politidirektoratet (POD) har gjort en ryddejobb og samlet flere bestemmelser i en og samme instruks, slik at den skal være mer pedagogisk og enkel å bruke for de som jobber i arresten.

− Vi har fått en del innspill blant annet fra Advokatforeningen, Barneombudet og riksadvokaten, og ulike tilsyn og inspeksjoner som har gjort at vi har justert på innholdet for å ivareta rettsikkerheten og menneskerettighetene på en bedre måte, sier seksjonssjef Torgeir Haugen i Politidirektoratet til Politiforum.

Mer krav til cellene

Blant annet vil spesifikke punkter om bruk av elektrosjokkvåpen bli implementert i den nye instruksen. Det vil også være føringer på hvordan fremtidige politibygg skal utforme arresten for å minimere isolasjonsopplevelsen for arrestanten. 

ENKLERE INSTRUKS: Torgeir Haugen i POD sier de har samlet flere bestemmelser i en og samme instruks.

− Vi skal også skaffe bedre rammer for de som er i arresten. Dette med føringer for hvordan fremtidige arrester skal se ut gjelder nye politibygg, og endringer vi ønsker å gjøre allerede nå er på innredning i celler på eksisterende bygg, sier Haugen.

Det er heller ikke lenger et krav at den som er vaktsjef må være politiutdannet.

− Vi ønsket ikke å snevre det inn, det var ikke noen kompetansemessige grunner til at man skal ha en politiutdanning lenger. Så lenge nødvendig opplæring gis, og vedkommende har relevant kompetanse og begrenset politimyndighet, vurderes det som tilstrekkelig, sier han.

Politidistriktene må løse bemanningen selv

Politiforum har tidligere skrevet om at antall uønskede hendelser i arrestene øker, og at svært mange arrestforvarere risikerer å jobbe alene.

En kartlegging viser at kun et fåtall av Norges arrester har faste turnuser med minst to ansatte i arresten, i tillegg til en vaktsjef på huset.

Det betyr at arrestforvareren som er alene på jobb ikke får åpnet celledøra inn til arrestanten uten å få tak i person nummer to først.

− Hovedregelen er to personer, og slik jeg forstår det har de fleste begynt å innrette seg slik allerede. Og så har vi sett at her er det noen unntak. Vi legger opp til at politidistriktene kan bestemme hvordan de løser dette selv, men det er viktig at politidistriktene får tak i person nummer to relativt raskt, nettopp fordi det kan oppstå uønskede hendelser som kan gjøre at man må gripe inn fort, sier Haugen.

Det vil ikke være mer detaljerte føringer på hvor raskt person nummer to må kunne bistå.

Kan be om unntak

Politidistriktene vil nå gi tilbakemelding til POD om hvordan de skal løse den nye instruksen og eventuelle unntak de behøver.

Alle politidistriktene er representert gjennom et fagnettverk som gir tilbakemelding til POD. Nå vil opplæringen bli revidert i etterkant av ny instruks. 

Det pågår også produktutvikling på IT-siden med ny arrestjournal for hele landet.

Powered by Labrador CMS