– Det var som å bli truffet av en spiss stålspade med stor kraft
De fornærmede og tiltalte har forklart seg om skyteepisoden på Vinstra. Første dag i retten er snart ferdig.
Under dagens rettsforhandlinger kom det frem at gjerningsmannen forsøkte å blende politimennene som kom hjem til han med å bruke grønt laserlys.
Dette forstyrret tjenestemannen noe.
Gjerningsmannen, som nå står tiltalt for drapsforsøk, nektet å åpne døra da han fikk uniformert politi på trappa.
I stedet brukte han grønn laser for å forsøke å blende politimennene.
Da politifolkene ikke trakk seg unna, kom han tilbake med en dobbeltløpet hagle.
Fryktet han skulle bli lam
– Jeg så i øyekroken at en dobbeltløpet hagle kom ut gjennom døra som ble åpnet, sa politibetjenten som vitnet i retten i dag.
Da sto han noen få meter fra døra. Han reagerte momentant, og snudde seg for å komme seg unna. Men i det samme hørte han et skudd samtidig som han kjente at han ble truffet i området rundt korsryggen.
– Det var som å bli truffet av en spiss stålspade med stor kraft, sa politimannen. Slaget fra skuddet var så kraftig at betjenten ble kastet fremover. Skuddet traff delvis i vesten, samtidig som en del hagleprosjektiler gikk inn i ryggen.
Betjenten landet delvis på høyre arm, før han fikk delvis løpt, delvis kravlet seg bak et hushjørne.
– Der og da fryktet jeg at jeg skulle bli lam, sa betjenten i retten.
– Var det noen grunn til å skyte på noen som løper vekk fra deg? spurte aktor tiltalte.
To skudd
Betjentene som vitnet i retten i dag, minnes at de hørte ett skudd. Men realiteten var at etter at gjerningsmannen skjøt mot den første betjenten, rettet han et skudd mot den andre betjenten som befant seg noen meter lenger unna. Da han hørte det første skuddet, og kollegaens advarende rop, begynte han å løpe bakover. Det er da han hører hagleskura fra skudd nr. to treffe i gjerde bak ham, der han hadde stått sekunder tidligere.
Begge betjentene kommer seg i skjul og dekning. De fikk varslet operasjonssentralen, som sendte flere mannskaper til stedet.
Første bistand fikk de av sin egen lensmann Jon Garder som hadde oppfattet situasjonen på sambandet. Han ankom stedet etter ca. 20 minutter.
Kort tid etter det kom ambulansen til stedet. Hele tiden forsøkte politimannen, som ikke var skutt, å sikre sin kollega fram til ambulansen evakuerte ham. Den skadde ble senere fløyet til sykehus i Oslo på grunn av omfanget på skadene og senere sykemeldt i to uker.
Begge betjentene gav i retten i dag et sterkt vitnesbyrd om en jobbsituasjon som førte til at de begge var i livsfare. På spørsmål fra bistandsadvokat Tone Johanne Ringstad bekreftet begge at situasjonen har preget både betjentene og familiene i ettertid.
Begge betjentene avkreftet på spørsmål fra forsvarer Sigurd Klomsæt at dette i utgangspunktet ikke var et såkalt væpnet oppdrag. De truet aldri med våpen, og pistol ble ikke ladd med skudd i kammeret før etter at hagleskuddene hadde falt.
Pågrepet av Delta
Etter hvert kom flere politifolk til åstedet. Betjenten som ikke ble truffet gir Beredskapstroppen honnør for deres profesjonelle opptreden og hvor rolig det gikk for seg da mannen ble pågrepet. Det ble ikke ytterligere skuddveksling inne på mannens bopel under pågripelsen.
Den 46-årige politimannen som ikke ble skutt, fikk tilbud om å dimitteres før pågripelsen hadde skjedd. Han valgte å bli på stedet for å kunne svare på spørsmål fra kolleger.
– Det ble litt symbolsk for meg å gjennomføre oppdraget, og kjøre politibilen tilbake, sa han til retten i dag.
Fremdeles har politimannen ca. 20 hagleprosjektiler i korsryggen. De sitter for dypt til at legene ønsker å ta de ut.
I dag kjenner han fortsatt smerter i området for skuddskaden. Politimannen er tilbake i jobb som operativ politimann.
I morgen vil retten foreta åstedsbefaring på tiltaltes bopel. Prosedyre er forventet kommende fredag.
Politiforum følger saken