Benedicte Bjørnland utnevnt som ny politidirektør: – De får en sjef som lytter
PST-sjef Benedicte Bjørnland ble beskikket til politidirektør i statsråd i dag, for seks år.
Klokken 12 i dag ble Benedicte Bjørnland overrakt blomsterbuketten fra justisminister Tor Mikkel Wara. Det signaliserer at hun er utnevnt til ny politidirektør.
Bjørnland vil fortsette som PST-sjef fram til 1. april, før hun overtar jobben. Inntil da fortsetter assisterende politidirektør Håkon Skulstad som i oktober ble midlertidig beskikket som politidirektør.
Bjørnland sier til Politiforum at politiet nå skal videre i reformarbeidet, og at mye av arbeidet vil handle om å berede grunnen for at enda mer politiarbeid skal skje i det digitale rom.
– Vi er nødt til å være til stede der kriminaliteten skjer, og det skjer ofte digitalt. Det innebærer en styrking og kompetansesatsing der. Men jeg kjenner politiet litt fra utsiden nå, så jeg må få starte, gjøre meg kjent og bruke litt tid før jeg kan gå i detalj på hva som er bra og ikke bra i politiet.
– Kan vi vente en vridning med deg som politidirektør?
– Jeg vil ikke vurdere hvordan tidligere direktører har fungert. Jeg ser at det er levert et stort stykke arbeid, med et kjempeløft for politiet i politireformen. Og så må jeg ha min stil, på samme måte som de har hatt sin stil, sier Bjørnland.
Bjørnland har de siste årene måttet veie sine ord, som sjef i PST. Hennes forgjengers, Odd Reidar Humlegårds, seks år utviklet seg imidlertid i en retning som gjorde at politiledelsen ble stadig tydeligere i sine meldinger til politisk ledelse, om utfordringene og det økonomiske handlingsrommet politiet har.
– Blir det litt godt å kanskje kunne snakke enda litt mer rett fra levra?
– Jeg synes jeg har pratet ganske rett fra levra i PST, jeg. Jeg har tenkt å videreføre en forhåpentligvis åpen kommunikasjon, som er presis og direkte, om hvilke utfordringer vi har med kriminalitetsbildet, sier den kommende politidirektøren.
Hun lover å være tydelig oppover mot politisk ledelse og utad i samfunnet. Og hun lover å være en politisjef som lytter.
– De kommer til å få en sjef som lytter og som er avhengig av å spille på medarbeiderne. Det er min lederstil. Jeg søker aktivt beslutningsstøtte i organisasjonen.
I videovinduet under kan du se pressekonferansen og hele det første intervjuet etter utnevnelsen:
Justisminister Wara: – Jeg er veldig glad for at hun søkte
Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara sier til Politiforum at politiet igjen får en sjef som kjenner politiet godt, etter mange år i politilederstillinger.
– Hva får du i Benedicte Bjørnland som politidirektør, som du ikke har fra før?
– Nei, jeg vil si at det jeg først og fremst får nå er en ny sjef som også har erfaring fra politiet. Hun kjenner etaten godt både fra jobber som politimester i Vestfold og PST-sjef. Hun har vært en god leder og har dokumenterte resultater, også fra utviklingsarbeid, sier Wara
Han håper Bjørnland vil bringe politireformen videre.
– Vi er midt i reformen, og den skal justeres og treffe. Men det er kontinuerlig arbeid å få et politi som treffer en ny tid og et nytt kriminalitetsbilde. Da er det viktig med en politisjef som innbyr til tillit og som vet hva hun snakker om.
– Er Bjørnland en som har bedre oversikt over det nye kriminalitetsbildet enn andre?
– Det vil jeg ikke si, men jeg vil si hun utvilsomt var den beste kandidaten vi denne gangen kunne tenke oss, sier Wara.
Det var ingen overraskelse at Bjørnland fikk jobben som politidirektør. Kun to personer søkte den krevende topplederstillingen i Politidirektoratet: Bjørnland, og Oslo-mannen Thorbjørn Gaarder, som er mest kjent for å søke de aller fleste offentlige topplederstillingene i Norge - uten å få napp.
– Skulle du ønske det var flere søkere til en slik stilling?
– Jeg er veldig glad for at hun søkte. Da var vi helt sikre på at vi fikk en god ny politidirektør, sier Wara.
Merket seg at Bjørnland vil samarbeide
Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier han nå forventer at fagforeningene blir innkalt til et møte med den kommende politisjefen.
– Både for en god samtale og hvor å klargjøre hvordan vi skal samhandle framover. Det er utrolig viktig. Det er hyggelig å høre at den nye politidirektøren er tydelig på samhandling, sier Bolstad.
– Hva blir hennes største utfordring?
– Det blir å få reformen til å gå sammen. Når man nå skal inn på kvalitetsdelen av reformen, betyr det mye mer fokus på de ansatte både lønnsmessig, personalmessig og hvordan man skal løse samfunnsoppdraget. Der er det store utfordringer.
PST-sjef i seks år
Bjørnland har vært sjef for PST-siden 2012, en åremålsstilling som ble forlenget for seks nye år i sommer.
Men etter at Odd Reidar Humlegård tidligere i høst meddelte at han ikke kom til å fortsette som politidirektør, ble fristelsen for stor for Bjørnland: For tre uker siden ble det klart at hun var den eneste reelle søkeren til stillingen som politidirektør.
Bjørnland blir nå Norges fjerde politidirektør, etter Ingelin Killengreen, Øystein Mæland og Humlegård.
Juristen Bjørnland har lang erfaring fra politiet. Hun har vært både politiinspektør, visepolitimester og politimester i Vestfold politidistrikt, og har siden 2012 vært sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).
Utformet politianalysen
Som PST-sjef har Bjørnland ledet PST gjennom en krevende periode på en forbilledlig måte, og det har lenge blitt spekulert i at hun er Humlegårds naturlige arvtaker.
Bjørnland var også en del av utvalget som i sin tid leverte politianalysen – sammen med blant annet Humlegård. Av bladet Kapital ble hun dessuten kåret til Norges 12. mektigste kvinne i 2018.