Ett år med elpistol: Avfyrt 34 ganger
Politidirektoratet mener politiet måtte brukt skytevåpen i flere av tilfellene, hvis ikke elektrosjokkvåpen hadde vært tilgjengelig.
Etter at politiet satte i gang et prøveprosjekt med elektrosjokkvåpen 1. januar i fjor, har elpistol blitt avfyrt 34 ganger. Det har også blitt truet med å bruke det 51 ganger, skriver Politidirektoratet i en pressemelding.
Politidirektoratet mener at politiet i flere av tilfellene måtte ha brukt skytevåpen dersom elektrosjokkvåpen ikke var tilgjengelig, og mener prøveprosjektet så langt har gitt gode resultater.
Kjetil Lussand, prosjektleder i Politidirektoratet, forklarer at omfanget er omtrent som forventet, og at de også ser at terskelen for å avfyre elektrosjokkvåpen er høy.
Prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen skal vare i to år, og rundt 500 politifolk i Øst, Oslo, Sør-Vest og Troms politidistrikter deltar.
LES OGSÅ: Elpistol brukt for første gang
Forhindret tap av liv
I løpet av prosjektets første år, mener Lussand elektrosjokkvåpenet har forhindret at liv har gått tapt.
- I ti av tilfellene der vi har avfyrt elektrosjokkvåpen har oppdraget primært dreid seg om å håndtere forsøk på selvdrap eller selvskading, sier han.
Han understreker at dette er vanskelige situasjoner. Det er ikke meldt om skader hos personer som er truffet av elektrosjokkvåpen.
I 20 av hendelsene der elektrosjokkvåpen ble brukt, var politiet også bevæpnet med skytevåpen. Lussand forteller at de også ser at trusler om bruk av elektrosjokkvåpen har effekt.
- Trusler om bruk gjør at politiet får kontroll og kan foreta pågripelser uten å avfyre, i flertallet av tilfellene, sier han.
LES OGSÅ: Seks måneder med elpistol: Markant økning de siste tre månedene
Prøveprosjekt
Grunnlaget for å bruke elektrosjokkvåpen, er at det er fare for liv eller alvorlig personskade, eller når politiet ikke kan utføre jobben sin uten at tjenestepersoner eller andre utsettes for slik fare. I tillegg må andre maktmidler vurderes som utilstrekkelige eller uhensiktsmessige, eller være forgjeves forsøkt brukt.
Prøveprosjektet skal pågå i to år, og det er særlig to spørsmål Politidirektoratet ønsker å få svar på.
- Det ene er om elektrosjokkvåpen kan redusere skader i forbindelse med politiets bruk av makt, både hos dem som blir pågrepet og tjenestepersonene. Og det andre er om bruk av elektrosjokkvåpen påvirker politiets øvrige metoder for maktanvendelse, sa Lussand til Politiforum i januar.