– Jeg er ikke negativ. Jeg vil bare vite at folk veit hva som skjer.
Politiførstebetjent og tillitsvalgt Vidar Aasvangen blei opprørt da han hørte justisministeren beskrive norske lensmannskontorer.
– Jeg er endringsvillig, jeg!
Det er politiførstebetjent Vidar Aasvangen som avleverer reformfloskelen, mens han slår ut med armene og lar det store, lure smilet fylle ansiktet. Aasvangen er en blid fyr. Han er mild i stemmen når han prater med kollegene sine, og han snakker varmt om lensmannskontoret han har jobbet en årrekke og er tillitsvalgt ved.
På Nes lensmannskontor løser de sykkeltyverier. For litt siden løste de en sak der en mann hadde blitt slått ned og ranet midt på lyse dagen. Denne uka, etter at en kjenning hadde fyllekjørt med en stjålet bil, kunne de sende en patrulje hjem til adressen hans. Og vips, så ble mannen sittende i arresten for innbrudd i et hus og tyveri av en flatskjerm også.
– Et sykkeltyveri vil trolig bli henlagt bare fordi det er et sykkeltyver i større enheter. Men her har vi et helt annet eierforhold til bygda. Vi kjenner folk.
Politiførstebetjent Aasvangen er stolt over det han og de 17 kollegene får til på lensmannskontoret.
Vidar ble sint
Forrige uke startet Aasvangen arbeidsuka like blid som vanlig. Han er tryllekunstner ved siden av politijobben. Morsomme triks, smil og grimaser kan sies å være hans greie.
Men grimasen som bredte seg over Aasvangens ansikt forrige tirsdag var ikke av den trivelige sorten. Han rynket på øyenbrynene da han så justisminister Anders Anundsen på nettavisene. Ja, riktig opprørt ble han faktisk, da han leste ministerens uttalelser til NRK Østfold etter besøket i distriktet:
«Det som er symptomatisk ved lensmannskontorene er at de stort sett er åpent tre dager i uka, bortsett fra to og en halv måned om sommeren når det er helt sommerstengt. Det er ikke beredskap og polititjenester i et sånt bygg» sa Anundsen til NRK Østfold.
Aasvangen er ikke like myk i stemmen nå, som han pleier å være.
– Det stemmer jo ikke!
La oss ta åpningstidene først: De aller fleste av lensmannskontorene på Romerike har lenger åpningstider enn politiets nye hovedsete i Ski. For innbyggerne i Nes kommune betyr det at de kan komme til lensmannskontoret mellom klokka halv ni og tre hver dag, med unntak av tirsdager. Da kan de komme til klokka halv seks. Follo politistasjon i Ski stenger for publikum klokka tre hver dag.
– Lensmannskontorene på Romerike har langdag én dag i uka. I Ski har de en kortdag, sier Aasvangen og konstaterer dermed at justisministeren tar feil.
Han sier lensmannskontorene på Romerike også har åpent lenger enn fire av fem politistasjoner i Oslo også. Og ikke har de stengt i to og en halv måned på sommeren heller, slik justisministeren insinuerer.
Så til påstanden om at det ikke er beredskap eller polititjenester ved det typiske lensmannskontoret:
– Også feil, parerer den tillitsvalgte politiførstebetjenten.
– De operative patruljene på Romerike er satt opp fra lensmannskontorene, i tillegg til de som er satt opp fra Lillestrøm. Det er ikke sant at vi bare saksbehandler.
På Nes bemanner de operative mannskapene en politipatrulje som er tilgjengelig på dager, kvelder og netter. De bidrar til å fylle distriktets felles tjenesteliste, og har én dag fast i uka der patruljen styres direkte fra politistasjonen i Lillestrøm. Da er de på operativ vakt for hele distriktet. Slik er det også ved andre lensmannskontorer. Når patruljen ikke brukes av operasjonssentralen i Lillestrøm, kjører den rundt i Nes kommune.
– Vi øver på alvorlige ting. På skoleskyting. På å være klare raskt med utstyr. Vi øver på det her på kontoret. Det er jo det som er P-O-L-I-T-I, staver Aasvangen og hytter med neven inne på kontoret.
Vil legge ned lensmannskontoret
– Ingen er uenige om at noen store enheter kan være til det bedre. Skjer det et drap her, sedelighetssaker eller vold i nære relasjoner, så kan de selvsagt komme å ta over. Men hverdagskriminaliteten går ikke ut på de sakene.
Aasvangen har tatt på seg capsen og trasker gjennom Årnes sentrum. Det skal ikke mange skrittene til for å gjøre det. Likevel rigges tettstedet for ølfestival i høstsola. Den lokale politimannen lover at de vil være til stede.
I disse dager jobbes distriktenes forslag for lokal struktur og antall tjenestesteder fram. I Øst politidistrikt har en arbeidsgruppe like godt foreslått å legge ned alle lensmannskontorer. Riktignok skal forslaget gjennom styringsgrupper, politimesterens kontor, høringer, direktoratet og eventuelle klagerunder, så noen kan bli videreført likevel, men kun åtte politibygg vil stå igjen i hele Østfold og Akershus, dersom forslaget står seg.
De 21.000 innbyggerne i Nes kan dermed være blant rundt 100.000 innbyggere som sokner til Jessheim politistasjon i framtiden. Aasvangen har ikke tro på at politipatruljer vil kunne dekke hele distriktet på samme måte som han mener de gjør i dag.
– Jeg er redd for hva som vil skje med kriminaliteten i bygda. Man sier at politipatruljer skal kjøre rundt, men der du spiser matpakka di og der du gjør fra deg, det er der du holder til. Med pauser og vaktbytter innimellom, vil politipatruljene kjøre der det er fasiliteter, tror Aasvangen.
Han frykter for det forebyggende arbeidet.
– Alt vi gjør er forebyggende. Tenk alt vi har opparbeida oss på etterretningsfronten. Det har tatt årevis å opparbeide seg tillit. Du får kalle det noe annet enn lensmannskontorer da, men legg det ikke ned. Det er forskjell på å barbere seg og å kappe av seg huet.
Debatt på torget
Tilfeldighetene vil ha det til at kommunestyret i Nes er samlet til kurs på rådhuset akkurat denne dagen. På torget i Årnes sentrum spiser kommunestyret matpakkene sine i det Aasvangen tusler forbi. Og dermed er samtalen i gang.
– Det er bare galskap dette, sier den lokale Arbeiderparti-representanten Lillian Hansen.
– Den lokale kunnskapen dere sitter på, som samarbeidspartner med resten av kommunen, den er skummel å miste, fortsetter hun, etter å ha smakt på en wrap hun har tatt med til lunsj.
– Skal man bare ha én politikontakt? Jeg bor borte ved puben, og når dere kommer blir det rolig med en gang. Folk vil henvende seg til folk de kjenner, sier en av de andre.
Det har ikke lyktes Politiforum å finne ut av hvem han var eller hva slags parti han tilhørte.
– Ja, det er lettere å få kontakt med dere her enn å ringe til Lillestrøm, sier Arbeiderparti-dama mens hun lirker resten av wrapen ut av plastfolien.
– Jeg leste at dere skal bli flere og mere synlige jeg, Vidar. Hvem skal vi stole på? spør 2. vara til kommunestyret for Venstre, Inger Østvold.
Hun har gått helt fra den ene siden av torget og bort til de andre for å spørre politimannen. Nå melder lokalutgavene av regjeringspartiene seg også, de som sikkert kjenner at de slites mellom lokale hensyn og lojaliteten til partiledelsen sin.
– Hva kan vi gjøre, mener du? spør Kjell Jevne, gruppeleder i Nes Høyre.
Han er redd for at man skal spare penger og sentralisere, selv om det står noe annet i reformen, forklarer han, før Liv Gustavsen, lederen for hele fylkeslaget til Fremskrittspartiet kommer til.
– Jeg er glad det skal være høring. Jeg ønsker jo å være sikker på at lokalkunnskapen blir ivaretatt i reformen før jeg kan stå hundre prosent bak den. Vi er positive til avbyråkratiseringa i reformen, men ser jo fordeler med de lokale kontorene også, sier justisministerens partikollega i Nes og Akershus.
Og slik går diskusjonen på torget i Årnes sentrum denne septemberdagen. På vei tilbake lensmannskontoret må Vidar Aasvangen flire. Smilet er tilbake.
– At vi møtte alle dem nå var jo helt utrolig! Jeg var på åpen dag på skolen for litt siden, og da ba kjerringa mi meg legge vekk praten om lensmannskontoret. Men det kom så mange bort og spurte og sa at de betaler skatt og dermed har krav på å ha politiet her, at det var umulig.
Et par ord utveksles med lensmannen før Aasvangen stiller seg opp for fotografering foran dyrebutikken i Årnes. Den tillitsvalgte politiførstebetjenten smiler og er seriøs om hverandre.
– Det er sikkert mange som stempler meg som negativ nå. Men jeg er ikke det. Jeg vil bare vite at folk veit hva som skjer, forklarer han før han avslutter:
– Jeg er endringsvillig jeg! Men bare hvis det blir til noe bedre. Og akkurat nå, så veit jeg ikke hva det er.