En bok å lære av
Dette er drapsetterforskerens versjon av hvorfor det var viktig for han å få gjenopptatt den henlagte saken der 8 år gamle Monika ble funnet drept.
Monika-saken. Min historie – fra drapsetterforsker til varsler (Robin Schaefer)
Vigmostad Bjørke (258 sider)
Robin Schaefer har brukt etterforskerens grep for å skrive, og vi følger saken gjennom øynene til en politifaglig sterk etterforsker. Med en kronologisk nøyaktighet beskriver av hva som skjedde, og hvem som var involvert, kan vi følge hans kamp for å få gjenopptatt politiets etterforskning.
Dette er skremmende lesning, og man kan føle seg hensatt til en krimroman, der vi ser hvordan politiledelsen aktivt motarbeider en av sine beste etterforskere med ulike former for hersketeknikk. Man får inntrykk av at ledelsen har en ukjent motivasjon og motvilje til at saken skal etterforskes på nytt.
I boken er Schaefer utleverende ærlig på hvilken personlig belastning han har fått som følge av at han har fulgt sine etiske grunnverdier som politimann. Og fordi han ikke ville svikte ettermælet til ei 8 år gammel jente og hennes dypt fortvilte mor.
I denne historien har mange mye å lære. Denne boken bør inn som pensum på Politihøgskolen, slik at fremtidige polititjenestemenn kan lære, og få forståelsen av hva som forventes av deres etiske grunnholdning polititjenestekvinner og menn.
Schaefer står fjellstøtt i sin fortolkning av rollen. I tillegg bør hvert politidistrikt kjøpe inn et sett av boken til utlån for ansatte, og sette opp egne temadager der ledelse og kultur aktivt debatteres på grunnlag av boken.
Mange har mye å lære av det Robin Schaefer har gjort.