Koronaviruset: PHS utsetter all etter- og videreutdanning med umiddelbar virkning

Unntaket er nettstudier, som går som normalt. Bachelorstudenter skal si fra til studieleder om de har vært på reise, også når de ikke har vært i smitteområder.

Denne artikkelen er publisert onsdag 11. mars, siden da er flere andre tiltak satt i verk. Se denne artikkelen for oppdatert informasjon om tiltak ved Politihøgskolen fra 12. mars. 

I forbindelse med situasjonen rundt coronaviruset har Politihøgskolen sendt ut informasjon til bachelorstudenter og til studenter ved etter- og videreutdanningen. 

Politihøgskolen bestemte i går at all etter- og videreutdanning som har fysisk oppmøte blir utsatt med umiddelbar virkning. 

«Ingen som tar etter- og videreutdanning ved PHS skal møte hos oss inntil ny beskjed er gitt», skriver Politihøgskolen, i et infoskriv som har gått ut til dem som tar etter- og videreutdanning. 

Nettbaserte utdanninger gjennomføres som vanlig. 

Eirik Rosø, stabssjef ved Politihøgskolen, forteller at de nå jobber med å avklare praktiske spørsmål rundt utsettelsene. De vil komme tilbake til hvilke utdanninger som utsettes, og hvilke som eventuelt må avlyses. 

- Det er ganske inngripende at vi utsetter etter- og videreutdaning. Studenter har satt av tid og fått fri fra arbeidsgiver, så dette kan medføre mange praktiske utfordringer for politidistriktene. For oss ved Politihøgskolen handler det også om logistikk, med tanke på når vi kan sette kiurset opp igjen, sier Rosø. 

- Men per nå er beredskapshensynet til norsk politi det viktigste. Derfor har vi tatt denne beslutningen, sier han. 

Mandag bestemte Politidirektoratet at alle interne seminarer, fagsamlinger og kurs ble avlyst med umiddelbar virkning, for å redusere smittefaren for egne ansatte og ivareta samfunnsberedskapen. Ansatte skal heller ikke delta på eksterne kurs og seminarer. 

Norske helsemyndigheter anbefaler også at arrangementer med mer enn 500 deltakere avlyses eller utsettes. Målet er at færrest mulig skal bli syke samtidig, slik at sykehusene skal ha mulighet til å gi god nok behandling til de som blir innlagt, og at dette ikke skal gå utover andre funksjoner på sykehusene. 

LES OGSÅ: Koronaviruset: Politiet avlyser IP-trening og alle kurs og seminarer

Holdes hjemme i 14 dager

Politihøgskolen har informert bachelorstudentene om at deres undervisning i hovedsak går som planlagt inntil videre, med enkelte unntak. 

Områder med vedvarende spredning av koronavirus

  •  Hubei-provinsen i Kina og Fastlands-Kina
  • Iran 
  • Sør-Korea 
  • Italia (Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er «strengt nødvendige» til hele Italia. Mandag kunngjorde den italienske statsministeren at karantgene-restriksjonene utvides til å gjelde hele Italia) 
  • Tirol i Østerrike 
  • Hong-Kong 
  • Singapore 
  • Japan 

Kilde: FHI

Studentene har fått beskjed om at hvis de føler seg syke eller har vært i et område med utbredt spredning, skal de ikke møte til undervisning. Disse studentene vil ikke få fravær i emner med obligatorisk oppmøtekrav. 

Eller gjelder de vanlige rådene, som Folkehelseinstituttet har gått ut med for resten av befolkningen: 

  • Studenter som har vært på reise i land med utbredt spredning, skal være hjemme fra studier i 14 dager før de møter på campus. Studentene har også fått beskjed om å si fra til studieleder hvis de har vært på reise i andre land enn de med utbredt spredning, fordi situasjonen endrer seg raskt. 
  • Politihøgskolen oppfordrer også studentene til å følge myndighetenes reiserådene ved alle reiser. 

Eirik Rosø forteller at de vil prøve å arrangere leiroppholdet for tredjeårsstudenter. 

- Det prøver vi å få til. Der lærer de seg de taktiske ferdighetene, og får skytegodkjenningen. Det er avgjørende for at de skal kunne gå ut av Politihøgskolen med IP4-status, og kunne gå inn i jobb i politidistriktene. Men vi har ikke nok instruktører selv for å gjennomføre dette, så vi har pleid å låne instruktører av politidistriktene. Nå er vi i dialog med politidistriktene om politiansatte fortsatt kan være instruktører for dette, sier Rosø. 

- Hva skjer med opptaksprøver for nye studentkull? 

- Det skal gjennomføres i midten av mai. Det er for tidlig å ta en beslutning på det ennå, men det er helt klart på radarden vår, sier Rosø. 

LES OGSÅ: Slik forbereder politiet seg på koronaviruset

Kriseplaner om studentenes eksamen

Mandag uttalte forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim at han har bedt alle norske universiteter og høgskoler om å lage kriseplaner for å sørge for at studentene får tatt eksamen. 

Rosø forklarer at de vil vurdere alternative eksamensgjennomføringer. 

- Det som er viktigst for oss er at vi ikke gjør noen tiltak som forringer beredskapen til norsk politi, og at vi finner gode løsninger for studiene vår framover, sier han. 

- Politihøgskolen er også medarrangør for Nasjonal beredskapskonferanse 2020, sammen med Forsvarets høgskole og Høgskolen i Innlandet. Denne skal arrangeres 20-21. april. Hva skjer med denne? 

- Det er det ikke tatt noen beslutning på enda. Vi har dialog med de andre arrangørene, men føringene fra politidirektøren er klare. Så en ting er om vi arrangerer det, men det vil jo ikke være noen fra politiet som vil komme på arrangementet, sier Rosø. 

Powered by Labrador CMS