Lasse måtte i karantene etter jobbhendelse: - Kritikkverdig at vi ikke blir testa
Politimann Lasse Laudal måtte i karantene etter en jobbhendelse hvor personer var mistenkt smittet. Nå mener han testing for politiet bør på plass, for å ikke tappe etaten for ressurser hver gang politifolk må i karantene.
Torsdag opplyste Politidirektoratet at i overkant av 1700 politiansatte til sammen var i karantene, rundt om i landet. 13 politifolk er bekreftet smittet av koronaviruset. Fredag forrige uke fikk var Lasse Laudal, som jobber ved patruljeseksjonen ved enhet sentrum i Oslo, en av dem som ble satt i karantene.
Bakgrunnen var en hendelse med en knivstikking på Grønland i Oslo. Ingen ble alvorlig skadet i hendelsen, men det ble oppdaget at den ene pågrepne hadde feber og personen testet deretter positivt på viruset. Denne personen skal ha brutt isolasjon i hjemmekarantene. Hendelsen er tidligere omtalt i Dagbladet.
- Jeg og min kollega var første enhet på stedet. Det krydde av mennesker på Grønland torg. Alle har fått beskjed om å holde seg hjemme, men der var det likevel mange. Jeg ba personen som var mistenkt for å ha knivstukket om å legge seg ned. Det ville han ikke, så jeg la ham i bakken. Kollegaen min kommer og vi får kontroll på ham. Han sier han er knivstukket i magen, og da begynner vi med en pasientundersøkelse. Vi finner ingen skade på ham, forteller Laudal, til Politiforum.
En annen patrulje har kontroll på fornærmede, og ambulansen ankommer stedet. Når ambulansen kommer får også politifolk på stedet munnbind.
- Fornærmede hadde feber og hostet litt, og den mistenkte, som vi hadde hatt nærkontakt med, sa at han hadde symptomer på koronaviruset, sier Laudal.
Ute av karantene
De pågrepne blir kjørt til sykehus og testet. Laudal og kollegaen satte seg selv i karantene i sine egne hjem, og ventet på å få vite svarene på prøvene til de pågrepne. Selv ble de ikke testet.
Laudal forteller at de i utgangspunktet skulle få vite testsvarene klokken 08.00 dagen etter, på lørdag. Svaret kom klokken 19.00. Da fikk Laudal og kollegaen vite at fornærmede i saken var smittet. Dermed måtte hjemmekarantenen fortsette.
- Mandag blir jeg ringt av avsnittslederen min, og det viste seg at den første prøven til fornærmede var feil. Han var ikke smittet av koronaviruset. Dagen før ringte jeg selv til sykehuset og fikk vite at mistenkte hadde testet negativt, sier Laudal, som i utgangspunktet skulle ha vært på jobb denne helgen.
Karantenen varte dermed ikke lenger enn til dagtid på mandag, men Laudal mener hendelsen viser hvordan slike hendelser kan bidra til bidra til at politiet får færre ressurser.
- Det er kritikkverdig at vi ikke blir testa. Det kommer til å tappe etaten for ressurser etter hvert, hvis alle skal i karantene i 14 dager. Jeg er ikke bekymret for å få korona selv, men det sier seg selv at dette vil legge beslag på mange ressurser hvis man ikke får testet seg, sier Laudal.
LES OGSÅ: Alle studenter og ansatte ved Politihøgskolen bedt om å gå i karantene
- Mange følger ikke rådene
- Hva tenker du om jobbhverdagen nå?
- De siste vaktene jeg har vært ute tar man oftere på seg munnbind. Man holder avstand til folk med mindre man har fått på seg verneutstyr. Vi må jo ut og jobbe selv om vi ikke får munnbind. Vi har jo ikke så mye valg, sier han.
- Det er et stort problem for oss nå, at mange ikke følger rådene fra helsemyndighetene og holder seg inne. Det gjør ikke klientellet vi jobber med. De bryr seg ikke om dette her, sier Laudal.
Mandag ga justis- og beredskapsminister Monica Mæland i oppdrag til Politidirektoratret å ansette 300-400 politifolk, for å bistå til å styrke beredskapen i forbindelse med sykefravær og karantene. Det synes Laudal er bra, men han mener disse ansettelsene burde vært på plass tidligere.
- Jeg synes det er skammelig at det må et koronautbrudd til før Justisdepartementet skjønner at vi trenger flere folk ute. Å drive opplæring av 300-400 stykker i en krisetid er heller ikke heldig. De skulle vært ansatt for lenge siden, men det er bra de kommer nå, sier han.
Endret bemanningsplanen
Politidirektoratet opplyste torsdag om at de ikke kan gi detaljert informasjon om hvilke medarbeidere som er i karantene, men politiet har fortsatt operativ evne til å håndtere det kriminalitetsbildet politiet møter om dagen.
Robert Thorsen, leder for patruljeseksjonen ved enhet sentrum i Oslo politidistrikt, forteller at driften per nå ikke er skadelidende.
- Per nå går det greit. Vi har noen unntaksmuligheter i karantenebestemmelsene hvis det virkelig kniper, men de er ikke i bruk nå, sier Thorsen.
Han forteller at de har gjort om på bemaningsplanene for å ivareta beredskapen, og at de har ansatte på hjemmekontor, som de har i beredskap.
- Vi har regler for hjemmekarantene i Oslo politidistrikt, med føringer for når ansatte skal i karantene, og når det ikke er grunnlag for det. Vi forholder oss til disse, sier Thorsen.
Oslo politidistrikt har flere tilfeller hvor politiet har vært i kontakt med personer som har symptomer på smitte og som blir fremstilt for testing. Da settes også politifolkene i karantene i påvente av testsvar. Når testene er negative oppheves karantenen.
Smittevernutstyr
I dag er reglene slik at politietaten er likestilt med andre innbyggere, og politifolk får dermed ikke teste seg hvis de ikke tilfredsstiller kravene til testing for befolkningen for øvrig.
Onsdag uttalte Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, at han mener det er viktig at politiet får tilgang på tester.
Thorsen forteller at de i dag også har for få munnbind.
- Vi har smittevernutstyr i bestilling til mannskapene. Nå er det mangel på munnbind, som skal beskytte mot dråpesmitte. Dette bruker vi blant annet når vi skal inn til folk som er i karantene eller har påvist smitte. Når det skal ytterligere smittevern til er det kriminalvakta som skal håndtere det, men når det skjer noe akutt må vi håndtere dette, sier han.
Blant tiltakene som er satt i verk for å hindre at politiansatte i Oslo blir smittet er mer daglig renhold, og daglig desinfisering av biler og utstyr.
- Desinfiseringsutstyr har vi, og vi har smittevernutstyr til førstelinje i bestilling. Så vi forbedrer sakte, men sikkert situasjonen, sier han.
- Jeg vil berømme mannskapene som jobber ute og manøvrerer veldig godt til tross for en, for alle, ukjent ny hverdag. Vi skal bidra til at vi kommer oss gjennom dette på en god måte, og skal levere på samfunnsoppdraget, sier Thorsen.
LES OGSÅ: Ber Politidirektoratet ansette 300-400 politifolk