Politihøgskolen avlyser eksamen i arrestasjonsteknikk og fysisk trening
Studentene vil likevel få vitnemål, sier rektor Nina Skarpenes. Men for 180 studenter som ikke har gjennomført trening i leir, er det uklart når vitnemålet blir gitt.
Politihøgskolen opplyste forrige uke at de avlyser de fysiske opptaksprøvene for opptaket til bachelorstudiet i år, på grunn av koronasituasjonen. Nå opplyser rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen at de også avlyser eksamen i arrestasjonsteknikk og deleksamen i fysisk trening, for årets avgangsstudenter.
- Grunnen er koronasituasjonen og at det er umulig for oss å gjennomføre tester der det er fysisk nærkontakt. Men studentene får en vurdering basert på deltakelse i undervisningen gjennom tre års utdannelse, sier Skarpenes.
Hun forklarer at det vil gis vitnemål til studentene, selv om de ikke har gjennomført disse fysiske eksamenene.
- Skal kunne dette
- Styret ved høgskolen har godkjent at de får bestått på grunn av deltakelsen i undervisningen. Da vil det stå på vitnemålet deres at de har bestått, og at de ikke har fått tatt eksamen på grunn av koronasituasjonen, sier Skarpenes.
- Kan arbeidsgiver og publikum være trygge på at studentene kan det de skal, når de skal ut i jobb?
- Ja, de har trening og undervisning i dette gjennom nesten tre år. Så vi vurderer det til at dette kan de. Det er også ekstremt liten strykprosent i disse emnene, sier hun.
- Har dere vurdert å teste studentene i noen av øvelsene. For eksempel om de kan gjennomfløre 3000 meter løping på avstand?
- Faggruppene og styret vurderte det, og kommet frem til at det er sånn vi må håndtere det i denne spesielle situasjonen. Treningsstudioer og anlegg har vært stengt siden 12. mars, også på Politihøgskolen. Derfor har vi kommet fram til at dette var den beste måten å gjøre det på, sier Skarpenes.
LES OGSÅ: Fysiske eksamener utgår: Krav i en krevende tid
Uklart om 180 studenter får vitnemål
Rektoren har også skrevet et leserinnlegg om avgjørelsen. Her skriver hun også at det fortsatt gjenstår utfordringer. Rundt 180 av de om lag 700 avgangsstudentene ved Politihøgskolen har ikke fått gjennomført operativ trening i leir. Dette er et krav som må være gjennomført for å få vitnemål.
Nå planlegger Politihøgskolen for at de resterende 180 studentene skal kunne gjennomføre leiroppholdet i juni.
- Vi har fått på plass instruktører til dette, fra politidistriktene, sier Skarpenes.
- Hvis vi ikke kan gjennomføre leir for disse studentene som ikke har fått gjennomført leiroppholdet, vil de ikke kunne få vitnemål. Men de vil få karakterutskrift. Hvis situasjonen rundt korona er sånn at det ikke er forsvarlig å gjennomføre leir i juni, må vi vente til høsten. Vi kan ikke lempe på dette, sier Skarpenes.
Hun legger til at dette er en veldig vanskelig situasjon for studentene det gjelder, men at de må følge Politihøgskolens forskrift om dette, og også ta smittevernhensyn.
- Jeg er opptatt av at i en så vanskelig situasjon som dette, skal vi komme fram til en så god løsning som mulig, både for studentene og de ansatte. Det er mange ansatte ved Politihøgskolen som jobber fryktelig mye om dagen, vi gjør alt vi kan, sier hun.
- For inngripende
Lisa Figenschou, leder av PF Politistudentene, sier de støtter avgjørelsen.
- I utgangspunktet synes vi det er viktig og riktig å teste studentene både i fysisk trening og arrestasjonsteknikk. Men i denne ekstraordinære situasjonen er det på sin plass å avlyse. Det ville være altfor inngripende å holde igjen et helt kull over sommeren, og slik det ser ut nå vil det ikke vært så mange andre muligheter, sier Figenschou.
Hun legger til at styret i PF Politistudentene også er svært opptatt av situasjonen rundt de 180 avgangsstudentene som ikke har gjennomført operativ trening i leir, og at de jobber for å finne en løsning.
- Vi er opptatt av at disse studentene skal få vitnemål til normert tid, og kunne søke jobber på lik linje med de andre. Det er fortsatt en uavklart sak, men vi ser på flere måter å løse dette på, sier Figenschou.
- Naturlig avgjørelse
Audun Buseth, hovedverneombud i politi- og lensmannsetaten, forklarer at han ikke har vært med i vurderingen om å avlyse de fysiske eksamnene, men at han mener det er naturlig at Politihøgskolen har kommet frem til denne avgjørelsen.
- Det er helt naturlig at vi må ta smittevernhensyn når samfunnet og politiet befinner seg i den situasjonen vi er i nå. Jeg mener vi må være litt pragmatiske i denne situasjonen. Det er også en grunn til at vi har avblåst all IP-trening, sier han.
Han legger til at han er opptatt av at alle som er ferdigutdannet politi må ha en fysisk form og ferdigheter i arrestasjonsteknikk, som setter dem i stand til å utføre arbeidet og ivareta egen sikkerhet.
- Når de kommer i arbeid må det følges opp at disse nyutdannede har de nødvendige ferdighetene. I en normalsituasjon vil det være en del av IP-godkjenningen og IP-treningen, sier Buseth.
LES OGSÅ: Politistudentene kommer tilbake i praksis