Politipensjonister tilbød POD å hjelpe i koronasituasjonen - først seks uker senere fikk de svar
«Situasjonen har totalt sett ikke vært vurdert slik at det har vært aktuelt å takke ja til deres tilbud om bistand», skriver Politidirektoratet.
I midten av mars førte koronasituasjonen til at regjeringen innførte det Erna Solberg omtalte som «de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid». I forbindelse med denne krisesituasjonen ønsket også Politiets Pensjonistforbund å stille seg til disposisjon, dersom det var behov.
17. mars sendte forbundsleder Bjørn Egeli derfor en e-post til Politidirektoratet og politidirektør Benedicte Bjørnland. Her skrev han at det virker klart at «politietaten vil stå overfor betydelige ressursmessige utfordringer» og at: «Forbundsstyret i Politiets Pensjonistforbund har drøftet situasjonen, og vil med dette stille seg til disposisjon til POD. Vi kan undersøke med våre lokallag/-foreninger om hvem av våre medlemmer som kan bidra i en gitt situasjon - og deres alder om ønskelig».
Beklager sent svar
Men etter en måned hadde han fortsatt ikke fått noe svar. Egeli sendte derfor en ny e-post til POD 1. april.
Her skrev han at «Jeg har ingen problem med å forstå at dere har masse å stå i, men det hadde vært fint med et svar. Og vi trenger noe tid for å undersøke i medlemsmassen hvor mange som er villige, og hvem dette er. Derfor tillater jeg meg å etterspørre et svar på vår henvendelse til POD v/deg 17.3».
Først sent 28. april kom svaret.
- Det har tatt veldig lang tid. POD beklaget det, så de er for så vidt innforstått med det selv også. Vi var overrasket over at vi som organisasjon ikke har fått svar tidligere. Og vi var skuffet over det. Men jeg er glad vi har fått svar nå, sier Egeli.
I svaret skriver Frode Aarum, seksjonssjef arbeidsrett i Politidirektoratet, dette:
«Det er bare å beklage at vi har glippet på å svare ut denne henvendelsen. Vi er takknemlige for at tidligere medarbeidere melder seg til tjeneste i den store dugnaden.
Som dere sikkert er kjent med fra mediabildet er vi blant annet i god prosess med å ansette 400 «nyutdannede» for å bistå oss i dagens situasjon.
Situasjonen har derfor totalt sett ikke vært vurdert slik at det har vært vurdert som aktuelt å takke ja til deres tilbud om bistand.
Vi takker igjen for positiv dugnadsånd og beklager det sene svaret».
- Vært hektisk
Egeli sier at Politiets Pensjonistforbund aksepterer denne vurderingen.
- Direktoratet sitter med den samlede oversikten over behovet for politifolk og politiutdannede, og har gjort en vurdering sett i forhold til tilbudet de har fått av oss. Da aksepterer vi deres vurdering. Hvis behovet skulle endre seg og de får mangel på mannskap kan de gjerne komme tilbake til oss, sier Egeli.
Politiforum har stilt spørsmål til POD om hvorfor det har tatt over en måned før Politiets Pensjonistforbund har fått et svar.
Politidirektoratet skriver i en e-post at: «Årsaken er at det rett og slett har vært veldig hektisk, blant annet med andre koronasaker og de 400 vikariatene, slik at denne henvendelsen dessverre havet noe nede i bunken».
LES OGSÅ: De resterende 250 politistillingene er lyst ut