Politisjefen er ikke fornøyd med lønnsutviklinga i politiet. Nå vil han diskutere lønnsmodellen
Ønsker diskusjon om ATB og andre særavtaler er veien å gå for lønnsøkninger.
– Vi ser at en stor del av politiets lønnsutvikling skjer gjennom særavtaler, og først og fremst arbeidstidsbestemmelsene (ATB). Jeg mener vi bør se på om det er den riktige modellen for hvordan vi utvikler lønn.
Det sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Politiforum. Da han talte til PF-landsmøtet tirsdag, sa politidirektøren at man må ta på alvor at politifolk har sakket akterut lønnsmessig, dersom man ser på grunnlønna. Det fikk han applaus for.
I fjor undersøkte Politidirektoratet og Politiets Fellesforbund lønna til politifolk og sammenlignet den med andre yrkesgrupper. Fasit var blant annet at en større del av politifolks lønn utgjøres av tillegg. Humlegård vil se nærmere på om det er riktig.
– Betyr dette at du vil dreie midler over fra ATB og andre tillegg, til vanlige lønnsmidler?
– Jeg sier ikke at vi skal endre fordeling, men jeg konstaterer at det ikke er et én-til-én-forhold mellom politifolks lønn med særavtaler og lønn i andre yrkesgrupper. Nå forhandles ny ATB-avtale og jeg vet ikke hva partene ønsker å gjøre. Men vi må altså legge på ATB-tilleggene på grunnlønna for våre folk, for at politiansatte skal holde tritt med andre grupper. ATB-tilleggene betales for at arbeidsgiver kjøper seg en rettighet til å benytte arbeidstakerne på en annen måte en det som er forutsatt i arbeidsmiljøloven.
- LES OGSÅ: Lønna reddes av tilleggene
– Kan ikke ligge så langt bak
For fagforeningen Humlegård talte til, kan uttalelsene tolkes som en vitamininnsprøytning for å få hevet også grunnlønna i etaten.
– Hvis politifolks lønn skal bli mer sammenlignbar, må man heve grunnlønna. Det betyr at lønnsmidlene kan måtte øke?
– Det kan bety det. Men det er også store forskjeller innad i politiet, ved at du har de som benytter seg av en rekke unntak, og de som aldri bryter ATB. 30 prosent av de som går på ATB-en benytter seg ikke av unntakene. De kan kanskje få lønna si utbetalt på en annen måte? Det er mye penger som går med på å administrere tilleggene, sier Humlegård.
Han var klar på at dagens lønnsutvikling for politiet ikke er god nok.
– Skal vi opprettholde det høye ambisjonsnivået vi har i politiet, ved å prioritere godt og beholde medarbeidere, så kan vi ikke ligge 16-17 prosent bak andre på regulativlønn, sa politidirektøren til landsmøtet.