Situasjonen på Oslo øst: Fallitterklæring fra Oslos politimester
Gjengene vinner terreng, skriver Politiforum-redaktør Ole Martin Mortvedt.
Gjengproblematikken i Oslo har nå blitt så ille at Oslo politidistrikt nå advarer Natteravnene mot å gå ute på Vestli, lengst nord i Groruddalen. Natteravnene som i årevis nettopp har vært der for å bidra til mer trygghet for folk som ferdes ute etter mørkets frembrudd.
Det er en fallitterklæring fra politiet å gjøre dette. Det selvsagte svaret skulle vært at selvsagt er Natteravnene trygge. Som sammen med den øvrige befolkningen skal kunne føle seg trygge. Politiet skulle ha satt på så mye ressurser, at de kunne gått sammen med Natteravnene.
De kriminelle gjengene har nå i større grad vunnet frem med sin fremferd og tatt territorier. Maskerte gjenger motiveres når de ser at natteravner og politi kan jages.
Det er mange i politiet som nå nikker anerkjennende når høyt respekterte folk som tidligere sjef for Spesielle operasjoner, Torstein Holand, og tidligere sjef for organisert kriminalitet, Einar Aas, forteller at de var dypt uenig i måten Oslo politidistrikt står frem etter omorganiseringen. I helgen kunne de fortelle til Politiforum.no at de advarte politimesteren mot å organisere politiet i Oslo likt som alle andre politidistrikt, uten å ta hensyn til hovedstadens helt spesielle utfordringer med en vesentlig tøffere og mer sammensatt kriminalitet enn resten av landet.
Men politimester Hans-Sverre Sjøvold lyttet ikke til sine fremste fagpersoner, og bøyde av for Politidirektoratets press om at alle politidistrikt skulle se like ut. Etterforsking og etterretning skulle integreres. Politimiljøet med lengst erfaring knyttet til bekjempelse av organisert kriminalitet og gjengproblematikk skulle oppløses i sin kjente form.
Derfor ser det merkelig ut at Sjøvold selv ikke er tilgjengelig for kommentar for å forsvare sin beslutning, og i stedet sender ut sine nyansatte sjefer, som ikke står ansvarlig for organisasjonsformen. Det står ikke til troende. Det er nærliggende å stille politimesteren spørsmålet om og hvorfor politiet er i ferd med å miste kontrollen over deler av hovedstaden.
Det står ikke til troende at den samme politimesteren ikke tydeligere påpeker at politidistriktet ikke har tilstrekkelig økonomi til å håndtere hovedstadens økende kriminalitetsproblem. Som leder av Oslo Politiforening Kristin Aga sier i intervju med Politiforum.no, må politidistriktet la 200 stillinger stå ubesatt for å få betalt sine regninger i år. Regjeringens uttalelser og forsøk på dokumentasjon om flere politistillinger begynner å ligne på Tordenskiolds soldater. Vi har bare hørt om de. Men befolkningen har ikke sett de.
Sjøvolds kollega Bill Bratton, sjef for New York politiet kommenterte da London i mars fikk flere drap enn New York. «Du kan ikke forvente å fortsatt redusere politiressursene og fortsatt forvente at de skal gjøre mer med færre ressurser». Hvorfor er det så stille i Norge fra den øverste politisjefen for landets største politikorps om ressurskrisen? Hvorfor må vi ned på asfalten og snakke med tillitsvalgte og anonyme betjenter for å få vite virkeligheten?
Bratton sier at de i Los Angeles da han var sjef der hadde følgende motto: «For få, hadde for lenge blitt pålagt å gjøre for mye med for lite» Det kunne Sjøvold sagt også. Men i stedet er det stille, mens hans søknad om å få lov til å fortsette som politimester i Oslo nå vurderes i Politidirektoratet.
Regjeringen har det øverste ansvaret for å sørge for innbyggernes sikkerhet. Det er vanskelig å tro på en serie av justisministere som hardnakket hevder at det satses på politiet. Fremskrittspartiet er svar skyldig. Når tidligere polititopper peker på omorganiseringen av politiet som årsaken, er det i visshet om at Fremskrittspartiets justisministre både har satt sammen, iverksatt og besluttet omorganiseringen av politiet. Dagens regjering har sittet ved reformroret fra dag én og eier reformen politiansatte mener å se konsekvensene av nå.
Den siste justisministeren i rekken, Tor Mikkel Wara, må nå svare opp på hvorfor gjengkriminaliteten i Oslo øker, hvorfor det har vært ni skyteepisoder i Oslo siden februar. Han må svare for hvorfor politiet blir forsøkt jaget av maskerte ungdommer.
LES OGSÅ:
- Tidligere sjef for org.krim: – Advarte mot å fragmentere gjengsatsingen
- Daværende sjef for spesielle operasjoner: Advarte Oslo-politimesteren mot økt gjengvold allerede i 2016