En mulig streik i politiet ble avverget etter at partene hadde meklet i mange timer på overtid.

Streik avverket: Partene er kommet til enighet

Etter å ha meklet i over 13 timer på overtid kom partene til enighet. Statsansatte får en lønnsøkning på 3,2 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Det ble klart ved 14.00-tiden fredag. Rammen for statsoppgjøret ble på 3,2 prosent.  

Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund, sier til Politiforum at dette er et oppgjør det er godt å leve med. 

- Rammen er på linje med frontfaget. Det som er bra, er at dette oppgjøret bidrar til å sikre alle en positiv kjøpekraftsutvikling. Så blir det en lokal pott med bra størrelse, på 40 prosent, sier Bolstad. 

Han mener det er spesielt gledelig for politiansatte at taket på pensjonsgivende, variable tillegg har blitt fjernet. 

- Det var på 66.000 kroner i året, men vi har medlemmer som ligger på helt opp til 100.000 kroner. Nå får de opptjent pensjon på hele beløpet, ikke bare 66.000 kroner. Dette er svært viktig når vi fra 1. januar 2020 går over til såkalt «alleårsopptjening» av pensjon. Det betyr at alle årene du er yrkesaktiv blir pensjonsgivende, ikke bare lønna du har når du går av, sier Bolstad. 

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund.

Hjem og sove

Han legger til at han er veldig fornøyd med innsatsen fra dem som deltok i forhandlingene, og at det har vært krevende. 

- Når skjønte du at det gikk veien?

- En del timer før vi ble enige. Da så jeg konturene av en løsning. Men det er ett prinsipp som gjelder for lønnsforhandlinger: Det er ikke over før det er over, sier han. 

- Hva skal du gjøre nå?

- Nå skal jeg hjem og sove! 

- Vårt viktigste krav

Fakta

Generelle tillegg:
Lønnstrinn 19-46: 1,35 % per 1. Mai 2019
Lønnstrinn 47-63: 1,55 % per 1. Mai 2019
Lønnstrinn 64-101: 1,35 % per 1. Mai 2019

Lokale lønnsforhandlinger:
1,24 % per 1. Juli 2019

Unio, hovedsammenslutningen som Politiets Fellesforbund er organisert under, er også godt fornøyd med resultatet. 

- Statsansatte er sikret reallønnsvekst gjennom sentrale tillegg. Det var vårt viktigste krav og det er jeg fornøyd med, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind, i en pressemelding. 

Unio skriver på sine nettsider at det var det viktig med et stort, sentralt tillegg, for å sikre alle en reallønnsvekst.

- Sluttresultatet ble at mesteparten, 60 prosent, fordeles sentralt, mens 40 prosent fordeles lokalt ute i virksomhetene, sier Lind. 

Unngikk streik 

Fristen for å komme til enighet hos Riksmekleren var midnatt, natt til fredag. 

Men Unio Stat, hovedsammenslutningen som Politiets Fellesforbund (PF) er organisert under, kom ikke til enighet med Staten om en forhandlingsløsning innen fristen. Dermed fortsatte meklingen på overtid gjennom natten og neste dag. 

Før meklingen meldte Unio at dersom meklingen i staten ikke førte fram, ville ansatte i Nordland, Vest og Oslo politidistrikt bli tatt ut i streik fra fredag morgen. 

I tillegg til ansatte i politiet, gjaldt dette også blant annet ansatte på universiteter og høyskoler, skatterevisorer, bibliotek- og Nav-ansatte. Men etter lange timer på Riksmeklerens kontor ble dette avverget. 

Unio har i årets forhandlinger blant annet krevd at hele den disponible rammen ved årets mellomoppgjør brukes til sentrale prosentvise generelle tillegg, i tillegg til målrettede sentrale tiltak.

«Dette for å sikre en reallønnsvekst for alle, samt at minstelønnsnivåene for samtlige statlige stillinger blir regulert tilsvarende og ikke forringes ytterligere», skrev Unio i sitt krav

Powered by Labrador CMS