Stem på din favoritt til Æresprisen
29 politiansatte har blitt nominert til Politiforums Ærespris. Dette er kandidatene du kan stemme på.
Aldri før har det kommet inn flere nominasjoner til Politiforums Ærespris enn i år. Enkelte nominerte har hatt mange nominasjoner bak seg. Nå har juryen, som består av Ole Martin Mortvedt, Grete Lien Metlid, Sigve Bolstad og Annie Jalloh, stemt fram sine fem favoritter.
Under kan du lese begrunnelsen for hver av de fem finalistene. Nederst i saken kan du stemme på din favoritt.
Asbjørn Rachlew
Nomineres for sin innsats for å endre etterforskningen i norsk politi, gjennom hvordan politiet utfører og verdsetter avhøret.
«Asbjørn kan ene å alene takkes for sin innsats for å heve nivået på politiets etterforskning gjennom fokuset på avhøret. Han er mannen bak KREATIV, som igjen har ført til at vi er kommet fram til etterforskningsløftet», heter det i nominasjonen.
Rachlews historie og arbeid satte for alvor i gang i en tid da flere justismord var i ferd med å bli rullet opp i Norge. Mangelen på notoritet i avhørene og grundige avhør ble ikke lagt vekk på. Tidlig stod Asbjørn Rachlew aleine i kampen for å endre hvordan politiet utførte avhør. Det skulle ikke lenger handle om å dra en forklaring ut av en person med ledende spørsmål, men ved å ønske en fri forklaring. Rachlew oppsøkte miljøer utenfor Norge og skrev en rekke artikler, som i nominasjonen beskrives som et pionérarbeid. Etter hvert fulgte politiet etter. Utover 2000-tallet ble pensum på politiutdanningen endret. Avhøret som bevis, å utdanne gode avhørere av politifolk og å bruke lyd og bilde, var sentrale elementer.
Nominasjonen fremholder at Rachlews arbeid har gjort at politiet forhåpentligvis har unngått og vil unngå nye justismord. Rachlew er et eksempel på at det må være mulig å komme med nye tanker og ideer, uten at man får beskjed om å holde kjeft. At noen bryter gjennom de harde kjernene og skaper anerkjennelse for at politiet har en vei å gå, er viktig.
Bård Stensli
Stensli nomineres til Politiforums Ærespris for sitt mot gjennom mange år. Han stod tidlig åpent fram som homofil og har banet vei for å endre holdninger til homofili og mangfold i politiet.
«Jeg kjenner ikke Stensli, utover at jeg var aspirant med ham på 80-tallet. Men han stod allerede da åpent fram, og slo meg som en ærlig og rett fram type», heter det i nominasjonen, som kommer fra et annet sted i landet enn der Stensli selv opererer.
Å stå fram som homofil på 80-tallet kan ikke ha vært lett, heter det videre. På den tiden ble det spøkt med homofili. Det har blitt borte.
Stensli har lenge stått fram aleine. Seinere har han blant annet stablet politiets deltakelse i Pride-paraden i Oslo, i uniform, på beina. Nå deltar godt over 100 politiansatte hvert år.
Tidligere i år fikk Stensli YS likestillingspris. Etter mange år, som har ført til å åpne opp og at flere kan komme etter, nomineres han til Politiforums Ærespris.
Kari Janne Lid
Lid nomineres etter mange års arbeid innen fagfeltet seksuelle overgrep. Ved Politihøgskolen har hun undervist studenter og politiansatte ved videreutdanningen, og siden 2010 har hun ledet avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo. Hun har bygget opp et av Norges største avsnitt for slike saker.
Nominasjonen trekker fram at Lid har mottatt Dixi-prisen for å forebygge voldtekt, og at hun er en klar og tydelig leder som virkelig er på jobb for en trygg hovedstad.
Lid beskrives også som en fagnerd. Hun har rekruttert unge betjenter til sommerjobber, og seinere har de blitt fast ansatte ved avsnittet. Avsnittet var ikke så stort, men har med Lid i spissen satset på både straksetterforskning og digitalt arbeid, og har således vokst.
Kari Janne Lid beskrives som en stayer gjennom mange år i politiet. Hun har en kort operativ karriere, siden hun valgte å satse på etterforskning. Lid er tydelig i media. Hun taler saken til de svakeste. Hun er nominert til Æresprisen.
Line Skjengen
Hun nomineres for sin redelighet, heter det i nominasjonen av Line Skjengen. Politiadvokaten i Vest politidistrikt er uredd og tydelig. Skjengen ble først kjent for mange, da hun i kjølvannet av Monika-skandalen varslet om det hun opplevde som vanskelige arbeidsforhold for juristene og en negativ ledelseskultur i distriktet. Hun stod tidlig fram med navn og bilde i mediene, og fortalte hva hun mente var galt, selv om lokallagslederne i hennes daværende fagforening snakket henne midt imot. Hele tiden stod hun i full jobb.
Skjengen har uttalt seg i spørsmål om å skille politi- og påtale, og da hun i sommer ble intervjuet i Politiforums sommerspalte, benyttet hun muligheten til å fortelle sin ærlige mening om utviklingen av Nærpolitireformen.
Den fargerike politiadvokaten byr på seg selv. I september ledet hun arbeidet for å sikre et hyggelig og sosialt opphold for de mange hundre politifolkene som var beordret til sykkel-VM i Bergen. Det høstet lovord blant mange kolleger.
Kanskje blir det også Ærespris på Line Skjengen.
Thor Langli
Nominasjonen av Thor Langli kommer fra utenfor politiet, nærmere bestemt fra brann og helse. Langli fremheves som en viktig representant for politiet, etter mange år med godt arbeid. Spesielt fremheves hans engasjement rundt den nasjonale prosedyren for PLIVO (pågående livstruende vold).
«Det arbeidet Thor har gjort her har resultert i et mye større fokus på samvirke i nasjonal sammenheng langt utover PLIVO», heter det.
Langli er en populær foredragsholder med mange erfaringer. Det var blant annet Langli som ledet innsatsen i Oslo sentrum 22. juli. Fremtoningen og væremåten hans gjør at politiets samarbeidsaktører føler seg trygge på politiet og kommer til enighet når de er uenige. Langli har høy standing i og oppleves som et samlingspunkt for blålysetatene, ifølge nominasjonen.
Thor Langli vippes ikke av pinnen. Da det kokte etter eksplosjonen i høyblokka 22. juli 2011, kokte det også for ansatte i brannvesenet. Da de så Thor Langli komme tuslende ut av regjeringskvartalet senket de skuldrene. De visste at brannvesenet fikk en god medspiller i innsatsen som fulgte.
Under kan du stemme på din favoritt. Publikumsstemmen teller som én stemme av fem stemmer, sammen med de fire jurystemmene.