Sluttet etter 50 år i politiet
Astrid Thidesen ved Sandnes politistasjon fikk i sin tidunntak fra forbudet mot å gå med stiletthæler.
Thidesen begynte i politiet i 1962, og først 50 år senere takker hun for seg. 1. juni var siste arbeidsdag etter en karriere som sluttet på Forvaltningssekjonen.
– Hun har hatt et stå på-humør som mange andre kunne ha lært av. Hun har vist et utrolig engasjement, og var aldri redd for å ta på seg alle mulige slags oppgaver. Kjennemerket hennes har alltid vært flott og elegant. Hun fikk til og med unntak fra politimesterens forbud mot å gå med stiletthæler på jobben. Grunnen var at politimesteren syntes hun tok seg så flott ut i disse skoene, sier politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen ved Stavanger politistasjon.
– Elegant med stilletthæler
Hovedpersonen selv, har bare gode minner fra tiden i etaten.
– Den har vært fantastisk, med godt arbeidsmiljø og gode arbeidskolleger. Først ved Rogaland politistasjon, og senere i Rogaland politidistrikt. Det har vært grunnen til at jeg har holdt meg til politiet som arbeidsplass gjennom alle disse årene, selv om jeg fikk tilbud fra et oljeselskap om å begynne hos dem, sier Thidesen.
Hun bekrefter historien med stiletthælene, som stammer fra hennes første arbeidsår i 1962. Da var det slik at enkelte mente at stiletthæler ødela gulvbelegget på politikammeret, noe som førte til at politimesteren skrev ut et forbud mot å bruke sko med slike hæler.
− Pliktskyldigst gikk jeg over til å bruke sko med flatere korkhæler, sier Thidesen.
Men det gikk ikke mer enn et par måneder, så kom politimesteren, som på den tiden var Knut Nicolai Stilloff, bort til Thidesen.
– Han sa jeg var mer elegant på stiletthæler, og der og da fikk jeg dispensasjon fra politimesterens forbud. Jeg tror jeg var alene om å få et slikt unntak, sier Thiedsen og ler.
Fikk omsorgspermisjon
Thidesen husker tilbake til 1966, da hun deltok på en tillitsmannssamling for det gamle Politiforbundet.
– På Kvamsskogen var jeg eneste jente blant 80 mannfolk. Da husker jeg betjeningen på hotellet ble bedt om å stille opp som dansepartnere etter middagen, forteller hun, og fortsetter:
– Jeg har hatt fantastisk flotte år i politiet, og har gledet meg til å gå på jobben hver dag. Politiet har på mange måter formet livet mitt ved at jeg har vært involvert i politiet så mange år. Der fikk jeg utdanning og interessante arbeidsoppgaver.
På 1970-tallet var kvinnesaken sterkt i fokus, og det ble kjempet for kvinners likestilling i arbeidslivet. På den tiden fikk kvinnene tre måneders permisjon etter fødsel. Det var vanlig at kvinner sluttet i jobben når de fikk barn, fordi permisjonstiden var så kort, og barnehageplasser var lite utbygd.
– Jeg fikk god hjelp av mine foreldre til barnepass, men jeg så at jeg ikke kunne belaste dem over lang tid. Samtidig ønsket jeg å jobbe, men i 50 prosent-stilling. Det var slett ikke vanlig på denne tiden, forteller Thidesen.
Men politimesteren var velvillig, og sendte en søknad til Justisdepartementet om han kunne få innvilge en slik permisjon for å passe små barn.
– Gleden var stor da svaret kom, og søknaden innvilget. Det tror jeg var en av de første omsorgspermisjonene på den tiden. Jeg er svært glad for at arbeidsgiveren hele veien har lagt til rette for at jeg kunne jobbe tilpasset min familiesituasjon. Det har gjort at jeg kunne stå i jobben på den måten jeg har gjort, sier hun.