FBI og CIA lærer av Norge
De amerikanske sikkerhetstjenestene utvikler ny avhørsteknikk, likt norske og britiske metoder.
– Bevisbaserte avhørsteknikker skal erstatte tradisjonelle avhørsmetoder, sier oberst Steven Kleinman, etterretningsoffiser i U.S. Air Force, til bladet Newsweek.
Rett før operasjon «Desert Storm» i 1991, fløy han til Saudi Arabia for å avhøre en irakisk kampingeniør, for å finne ut hvordan et område utenfor en amerikansk base var minelagt.
Timer senere, hadde han fått tegnet ut et detaljert kart med mønsteret minene var lagt i, noe som trolig sparte livene til flere hundre soldater soldater. Hele avhøret ble basert på strategier som søkte samarbeid og tillit til de som skulle avhøres, i stedet for tortur.
– Det var for mye som sto på spill til å gjette seg frem til hva som virket, sier han til Newsweek.
Kleinman reiste hjem, og startet utvikling av det som kalles «Evidence based interrogation tehniques». I dag representerer han en faggruppe som mener tortur er ineffektivt og gir nær null effekt. Han har samarbeidet med psykologer som bekrefter dette gjennom kliniske tester.
Newsweek-artikkelen viser til at både FBI, CIA og det amerikanske forsvarsdepartementet nå har utviklet teknikker som ikke består av fysisk eller psykisk press. I stedet foretas avhør gjennom tillit og empati. Modellen beskrives som «soft approach» og baserer seg på motivasjon framfor trusler. Det vises i artikkelen til at dette er metoder som både norsk og britisk politi har brukt over tid.
Kritikken mot tortur som fysisk og psykisk press, er at vital informasjon ofte blir borte gjennom torturlignende avhør, fordi avhøreren er fokusert på å få en helt konkret tilståelse basert på hva man tror den avhørte vet. Denne forutinntatte holdningen kan gjøre avhøreren blind for andre ledetråder, og forstyrrer dømmekraften, skriver bladet.