Politioverbetjent Morten Østraat sjekker tiden sammen med Cato Løken, som er arrangørens mann på post. Klokka er 16.58. Det er 12 minutter til Norway Cups åpningsparade. Minutter senere gir Østraat signal og tar plass fremst i toget med 4.000 spente unge spillere.
For fjerde gang i Norway Cups historie er politiet bevæpnet.
Men Østraat har låst ned den skarpladde pistolen. Som sikkerhetsansvarlig har han delegert den delen av jobben til mannskapene som overvåker Ekebergsletta.
Første gang politiet var bevæpnet på Norway Cup var i 2011, snaue to uker etter terroren 22. juli. Den gangen var publikum takknemlige for at de var synlige i sin vilje til å beskytte ungene på banene og publikum.
I år har politiet har tatt konsekvensene av trusselbildet ellers i Europa.
Terrorhandlingene det siste året viser at den som ønsker å ramme verdens største fotballturnering for barn og unge kan skaffe seg et tungt kjøretøy og en kniv, og skape katastrofe. Trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier nå at det skal være bevæpnet politi til stede ved større arrangementer.
Detaljerte instrukser
Klokka er 15.55. lørdag 29. juli. Om en drøy time braker det løs på Ekebergsletta. Det er tid for parolemøte på Manglerud Politistasjon hvor Østraat er stasjonert til daglig.
Et 30-talls politifolk har stablet seg inn i møterommet. De fleste har våpen. En håndfull sivilkledde og kameraskye smyger seg ned i stolene bakerst i rommet når de oppdager fotografen.
– Jeg regner med at dere har lest politimesterordren og vår delordre i permene dere har fått utdelt. Vi bruker ikke tid på det nå. Vi må komme opp før det braker løs der oppe, sier Østraat.
Dette er den 27. gangen han har ansvaret for sikkerheten på Norway Cup.
De hvite A4-permene inneholder detaljerte instrukser, oversikt over skoler spillerne er innlosjert på, kontaktinformasjon og -telefoner, samt oversikt over banekart og arenaen. Innholdet i permene er ikke blåkopier av tidligere års sikkerhetstiltak. Årets beredskap er utarbeidet for å håndtere det gjeldende trusselbildet.
Østraat ramser opp posisjonene hvor de forskjellige patruljene skal stå under paraden, og hvor de etter hvert skal forflytte seg. Han peker på kartet over Ekebergsletta hvor fotballbanene, hovedscenen og den midlertidige politistasjonen er markert.
– Der sperres Ekebergveien under paraden, peker Østraat.
– Bobilen vår er allerede kjørt opp, flere biler blir strategisk plassert.
Det er umulig å sperre Ekebergsletta, med sine mange gang- og stikkveier, for trafikk. Politi, brannbiler og sykebiler må ha mulighet til å komme fram.
– Fordelen med at Ekebergsletta er så åpen er at det er mange rømningsveier, hvis noe skulle skje, understreker Østraat.
Kjenninger av politiet har en tendens til å trekkes mot det sydende livet på Ekebergsletta. Østraat, politiførstebetjent Janne B. Dahl og Lone Strand ved Manglerud og Stovner politistasjon i enhet øst, har oversikt over de fleste som kan komme til å skape trøbbel.
– Lokalkunnskapen i enhet øst er viktig. Kontakt en av oss hvis dere observerer noen som er i ferd med å skape uro, og dere ikke kjenner dem. Dere bruker bortvisning om nødvendig, sier Østraat.
Han understreker at det er viktig å gå i dialog med folk som kan skape uro, det pleier å dempe situasjonen.
Før møtet heves avleverer samtlige mobilnummeret og kallesignal, alle må være tilgjengelige til enhver tid.
Fremst i paraden
Klokka 16.45 er alle patruljene framme på Ekebergsletta. Østraat småprater med generalsekretær Tony Isaksen i Bækkelagets Sportsklub og Cato Løken som er sikkerhetsansvarlig i Norway Cup.
Østraat og Løken rusler over veien, håndhilser på Rigmor Andresen, 96-åringen som har vært frivillig i Norway Cup siden starten for 44 år siden. Hun holder et godt grep i to unge Bækkelagspillere. Representantene for fortiden og framtiden skal gå fremst i paraden.
Men foran det hele går Østraat. Trygg, smilende. Litt større enn sin vanlige pondus med den skuddsikre vesten.
– Jeg gleder meg til denne uka hvert år. Det er slitsomt, men ufattelig morsomt. Uka etter Norway Cup tar jeg alltid ferie, da har jeg behov for å settes på lading.
Etter noen hundre meter dreier opptoget inn mot sletta hvor åpningsshowet skal starte klokka 18.00.
Plutselig bryter ungeflokken i paraden ut i jublende sprint. Andre løper til fra sidelinja. Alle for å sikre seg plasser nærmest scenen. En guttunge faller om, armen står i vinkel. Østraat løper til en gruppe fra Folkehjelpa som står lenger bak. Snart er guttungen på vei til Legevakta i sykebil, som senere konstaterer at bruddet er lett å lege.
Østraat ser ut over fjortis-kaoset.
– Paraden gikk fort i år. Vanligvis er vi framme et kvarter før konserten starter klokka 18.00. Nå kommer deltakerne til å streife rundt i nesten en halvtime før det starter.
Han ser rundt seg. Kommuniserer med sambandet på øret. Nikker, ser rundt seg, gir beskjeder.
– Alle vi kjenner er her. Alt er ved det normale.
Egen politistasjon
Det er et eget trøkk på Ekebergsletta den første uka i august. Norway Cup er verdens største fotballturnering for barn og unge mellom 10 og 19 år.
Rundt 30.000 barn og unge fra 52 land møtes med ballen som felles språk. 100.000 mennesker henger rundt spillerne og skal forflytte seg rundt i byen. Det lover kaos.
I den første turneringen var det skarve 8.400 deltakere.
– Vi var to betjenter og en bil. Vi patruljerte sletta, og skolene hvor deltakerne overnattet, forteller Østraat om den første gangen han hadde ansvaret for sikkerheten.
I år er det så mange mannskaper på plass som erfaringene og trusselbildet tilsier. Rytterkorpset patruljerer gangveiene hvor bilene ikke kommer til, politiets helikopter tar fra tid til annen et sveip over Ekebergsletta. Biler og patruljer forflyttes der situasjon krever det.
Manglerud Politistasjon i enhet øst har rigget en avdeling på Ekebergsletta strategisk beliggende ved siden av G-Sports gedigne salgshall. Politistasjonen holder åpent til klokka 20.00 på kvelden, og har Uteseksjonen og Natteravnene som nærmeste naboer. Politiets bobil og en utrykningsbil står på hver side av polititeltet for at naboene ikke skal komme for tett på.
Østraat mener den lokale politistasjonen er avgjørende for sikkerheten og nærkontakten med publikum.
– En unggutt ble slått ned under Dana Cup i fjor, politiet brukte en hel time på å komme til stedet. Det ville aldri skjedd her, sier han.
Dreven sikkerhetstjeneste
Politiet samarbeider tett med arrangøren for å gjøre Norway Cup til det sikreste stedet ungene kan oppholde seg i landet i uke 31.
Torsdag 27. juli klokka 11.00 har Østraat tatt turen opp til Ekebergsletta for å ta et siste møte med Cato Løken. Til daglig er Løken politiførstebetjent i Oslo politidistrikt. Hele 42 ganger har Bækkelags-patrioten vært til stede på Ekebergsletta. De siste 25 årene har han vært sikkerhetsansvarlig for arrangøren.
– Jeg er her som frivillig. Jeg er ikke politi under Norway Cup. Det er politiet som har ansvaret for sikkerheten, vi andre bistår politiet, sier Løken.
Budskapet vibrerer i lufta i det skjermede atriet i klubbhuset. En flue tusler fredelig over trebenken intetanende om rabalderet som bryter ut om to døgn.
Østraat senker stemmen når de går gjennom plasseringen av de forskjellige sikkerhetspostene under paraden lørdag ettermiddag. Med erfaringens presisjon peker de på et kart hvor biler, hester og frivillige mannskaper skal plasseres.
– Jeg blir stolt av politikorpset når jeg ser innsatsen de gjør på Norway Cup, sier sikkerhetssjefen for de frivillige.
– Vi har kontroll så langt det er mulig. De som ønsker å gjøre noe, greier det. Det holder med et tungt kjøretøy og en kniv slik vi så i London, istemmer Østraat.
Driller frivillige
Norway Cup beslaglegger mye av kapasiteten i Oslo politidistrikt i uke 31.
Derfor betaler Bækkelagets Sportsklub sin del av gildet ved å leie inn en patrulje som kjører rundt på skolene hvor deltakerne overnatter på kvelden og tidlig nattetid. Det koster klubben 1.150 kroner per time per betjent. De ser oppgitt på meg når jeg spør om prislappen.
– Vi vi vet alle at ingen i tjeneste har den timelønna. Det skal dekke hele pakka, sier Løken, som forteller at overskuddet fra turneringen pløyes tilbake til klubbens mange aktiviteter.
Løken liker å si at Bækkelaget Sportsklub har 1300 sikkerhetsfolk under arrangementet. Store deler av klubbens medlemmer er på beina for å sikre at mønstringen gjennomføres knirkefritt.
Klubbledelsen og et utvalg frivillige har gjennomgått sikkerhetskurs hvor de drilles i ulike scenarier som kan oppstå.
Østraat og Løken diskuterer innspill til øvelsen turneringsledelsen skal ha med Aeger Group AS senere på dagen. De skal stresses på å finne fram konkrete fakta om hvor deltakere overnatter under press. Oppgaven deres er å holde fortet til nødetatene kommer.
– Det er dyrt, men det kan være dyrere å la være. Vi skal ikke stå i ettertid å si at vi ikke trodde at det kunne skje hos oss, sier Løken.
Det hender folk fra små steder ringer og spør om det er trygt å sende poden til Oslo og Norway Cup etter all terroren som har vært rundt om kring.
– Det er forståelig at foreldrene er bekymret, de sender fra seg det dyrebareste de har. Når jeg forteller at jeg har tre jenter som løper rundt her oppe pleier det å berolige dem, sier Løken.
Det er første turnering etter innføringen av politireformen, og for det utvidete Oslo politidistrikt første gang at sikkerheten på Ekebergsletta blir testet. Østraat har i tillegg til mannskaper fra enhet øst med seg mannskaper fra enhet vest, altså Asker og Bærum, og fra enhet sentrum, det vil si enhetene på Grønland, Sentrum og Majorstua.
Mange politifolk er med for første gang.
Hittegods og plastsekker
Østraat pleier å sammenligne Norway Cup med Kardemomme By. Den provisoriske politistasjonen opererer som hittegodskontor for tapte mobiler og lommebøker. Som oftest er innholdet intakt når eierne henter eiendelene.
– Dette er en veldig bra dag på jobb. Vi har ikke hatt noe å gjøre utover å oppbevare tapte eiendeler og gi dem tilbake til eierne, smiler en betjent på post.
Han lever opp til instruksen «Sikkerhet med et smil.»
Reisende folk har uoppfordret tatt på seg oppgaven som renholdspatrulje, og slentrer innom politistasjonen for å hente de gjennomsiktige sekkene til tomflaskene som de er pålagt å bruke. I løpet av uka deler politiet ut nærmere 700 sekker, en sikkerhetsforanstaltning for at eventuelt tyvgods ikke kan gjemmes blant tomgodset.
Politistasjonen er som en magnet på nysgjerrige og pratetrengte. En ungdom gir high five med en av karene på post. Det er festivalstemning, minus alkohol og rus.
Noen voksne registrer at politiet bærer våpen.
– Det er bra, det gjør oss sikre på at ungene våre er trygge. Og det påvirker ikke stemningen negativt, sier en lagleder fra Sunnmøre.
Et par guttunger sperrer opp øynene over informasjonen.
– Hva? Det har vi ikke sett. Så kult.
De retter ryggen, som om de har blitt litt mer viktige med den ekstra beskyttelsen.
Beste arbeidsuka i året
Hver dag klokka 14.00 er det fellesmøte for alle instansene som har ansvaret for sikkerheten og velferden på Norway Cup. Helsesøstre, utekontaktene i sentrale bydeler, barnevernet, Natteravnene. Østraat kaller det samarbeidsforum.
Et tjuetalls mennesker har trykket seg sammen i møterommet i Frivilligsentralen ved Ekeberghallen. De rapporterer smått og stort som har skjedd det siste døgnet, og gir hverandre tips om hva de må være oppmerksomme på.
– Gi oss beskjed hvis det er folk til stede som dere frykter vil skape bråk. Vår rolle er å bortvise folk fra sletta. Den terskelen er lav, sier politiførstebetjent Janne B. Dahl.
Politibetjent Monica Larsen rusler mellom banene hvor kampene spilles. Det er femte gangen hun er på sletta under turneringen. Til daglig jobber hun ved forebyggende avsnitt i enhet øst, og er godt kjent i området Søndre Nordstrand.
– Jeg prøver å få med meg hjemmekampene til Holmlia, forteller hun i det tre unggutter kommer bort og spør om hjelp til å bli kvitt noe fargestoff de har fått på leggene.
Larsen drar fram kartet og viser dem korteste veien til Ekeberg skole hvor de kan få vasket seg.
Hun stiller seg på sidelinja for å se på kampen mellom Ørsta IL og Kvikk Halden, jenter 16. Larsen koseprater med en toåring, som er på sin første turnering, før hun retter oppmerksomheten mot kampen.
– Dette er den beste arbeidsuka i året. Det er flott å være ute av bilen og møte folk som bare er opptatt av gleden rundt ballen, sier hun.
Preventiv tilstedeværelse
I fjor håndterte politiet fem hendelser under Norway Cup. Det ene tilfellet var en uoverensstemmelse mellom to gutter som var i ferd med å utarte til slagsmål. Det var også to saker om uønsket seksuell oppmerksomhet. Det alvorligste tilfellet stod en utenlandsk trener for, han ble arrestert og utvist for «Sedelighetskrenkelse» overfor fem norske jentespillere.
Det andre tilfellet skjedde på diskoteket med dempet belysning på Ekebergsletta.
Klok av skade har arrangøren erstattet diskoteket med en Funpark med minirampe for skating, trampoline og klatrepark.
Morten Østraat forteller at det ikke ble meldt inn noen hendelser med uønsket tafsing i år. Også på andre områder har det vært en fredelig turnering. Østraat mener synlighet og dialog er nøkkelen til å skape ro. Samarbeidet med utekontaktene, uteseksjonen og natteravnene er også med på å forebygge.
– Vi har aldri hatt så få hendelser som i år. Vi har vært mer tilstede enn noensinne. Nye Oslo politidistrikt har levert trygghet i alle ledd. Vi har vært i forkant og det forebyggende aspektet har fungert.