Advokat Elden om Kongsberg-saken:
Ber Riksadvokaten vurdere å trekke anken
Advokat John Christian Elden ber Riksadvokaten ta en ny vurdering av anken i Kongsberg-saken etter nye opplysninger om pågående etterforskninger av fornærmede for bedrageri i millionklassen og flere tilfeller av mulig ulovlig våpenbesittelse.
Elden mener dette ytterligere svekker troverdigheten til fornærmede i saken, der Eldens klient - en politibetjent fra Sør-Øst politidistrikt - ble tiltalt for overdreven maktbruk ved en pågripelse av vedkommende i Kongsberg i oktober i fjor.
I sin sluttprosedyre påpekte Elden at fornærmede var kjent for politiet, dog ikke for politibetjenten som la fornærmede i bakken.
Buskerud tingrett frifant politibetjenten for tiltalen om overdreven maktbruk. Men denne dommen er anket til lagmannsretten.
Utfordrer riksadvokat Maurud
Nå mener Elden at de nye opplysningene bør føre til at det blir gjort en ny vurdering.
— Påtalemyndigheten bør ta en ny vurdering av om de vil opprettholde anken i en slik situasjon, sier Elden til Politiforum. Han er tydelig på at oppfordringen går til riksadvokat Jørn S. Maurud.
— Gitt at Riksadvokaten beordret tiltalen, gikk nok også beslutningen om å anke via Riksadvokaten, sier Elden.
— Din anmodning om å trekke anken går dermed direkte til Riksadvokaten?
— Ja. Riksadvokaten bør vurdere dette spørsmålet en gang til, svarer advokaten.
Mener dommen er riktig
Han mener de nye opplysningene som Politiforum brakte lørdag, viser at dommen fra Buskerud tingrett er helt riktig og bør bli stående.
— Dette viser samtidig hvor riktig det var at min klient ikke lot fornærmede få lov til å fortsette å stå med hendene i lommene, der han hadde våpen. Vi kan jo lure på hva som kunne ha skjedd da. Politibetjenten brukte den erfaringen han hadde til å forebygge en slik situasjon, sier Elden, før han presiserer:
— Også personer fra et kriminelt belastet miljø har krav på å bli behandlet på en ordentlig måte. Men mitt poeng har hele tiden vært at de har vært behandlet på en ordentlig måte i denne saken. Det var ikke noe galt i måten min klient først la fornærmede forsiktig i bakken. Etter det eskalerte det jo, sier Elden, som i retten argumenterte med at fornærmede ved sin opptreden og intense fysiske motstand og motangrep mot politiet medvirket sterkt til at situasjonen ble som den ble.
Må kunne gripe inn preventivt
En av meddommerne i Buskerud tingrett tok imidlertid dissens og mente nedleggelsen av fornærmede var kritikkverdig, ved at denne skjedde for fort.
— Det var kanskje ikke så kritikkverdig likevel. Politifolk er jo lært opp til å være forsiktige og forberedt på denne type situasjoner, sier Elden.
— De opplysningene som Politiforum nå frembringer, illustrerer jo veldig godt hvorfor politiet må ha anledning til å gripe inn preventivt, avslutter den profilerte strafferettsadvokaten.