Slik stoppet politiet nazistene
Flere personer er pågrepet etter nazidemonstrasjonen i Göteborg. Situasjonen er fortsatt spent.
Tidlig lørdag ettermiddag inntok nærmere 500 nazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen gatene i Göteborg. Samtidig var det ventet nærmere 10.000 motdemonstranter.
Politiet stålsatte seg, og kalte derfor inn forsterkninger fra naboregionene.
Det ble flere sammenstøt, hvor nazistene og motdemonstrantene forsøkte å bryte politiets sperringer.
Men med mer en 1000 politifolk, batonger, pepperspray, politihester og politihunder klarte svensk politi å hindre at demonstrasjonen eskalerte fullstendig.
Til slutt ble demonstrasjonen stoppet av politiet etter et større sammenstøt ved Fabriksgatan, i nærheten av innendørsarenaen Scandinavium.
Nå er et titalls nazister pågrepet, skriver Expressen, blant dem leder av gruppa Simon Lindberg. Flere er også av politiet sendt ut av sentrum i busser.
Spent og urolig i flere timer
Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR) fikk tillatelse av politiet til å demonstrere fram til klokken 15 i en bestemt rute utenfor selve sentrumskjernen.
Etter klokken 15 var situasjonen svært amper flere steder i byen.
– Går de videre nå er det et brudd på loven. Men de står fortsatt på samme sted, og det er politisperring rundt dem, sier pressetalsmann i politiet, Thomas Fuxborg til Expressen.
En rekke NMR-medlemmer nektet å fortale sentrum, og det har vært en rekke sammenstøt mellom dem og politiet. Samtidig lager også motdemonstrantene bråk, og har kastet steiner og flasker mot politiet og mot NMR-medlemmene.
Fikk marsjere fritt i Kristiansund
Tidligere i sommer lot politiet i Kristiansand nærmere 70 demonstranter fra samme gruppe marsjere fritt i gatene i sørlandsbyen, i en demonstrasjon som politiet selv forbød.
Politiet i Agder har fått massiv kritikk for håndteringen.
I et møte mellom formannskapet i Kristiansand og toppledelsen i Agder-politiet, sier politimester Lindberg og visepolitimester Sundvoll at det nå skal lages retningslinjer for hvordan slike demonstrasjoner og situasjoner skal håndteres.
Det er også satt igang en intern rapport av håndteringen, men ifølge Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet skal den holdes hemmelig. Årsaken til at den ikke blir offentlig er gradert informasjon fra PST.