Freddy Rotseth foran politiets nye beredskapssenter på Taraldrud, sør for Oslo.
Erik Inderhaug
Han er Beredskapstroppens nye sjef
Etterfølgeren etter Helge Mehus er på plass.
Snart ett år har gått siden Helge Mehus sluttet som sjef for Beredskapstroppen, et arbeidssted han hadde hatt i et kvart århundre. Siden da har NK Torgrim Solberg fungert som sjef.
I begynnelsen av november begynte imidlertid en «ny» mann som Deltas øverste sjef.
I kamp med sju andre søkere, var det Freddy Rotseth som kapret toppjobben.
– Det er med glede og ydmykhet jeg tar over jobben. Beredskapstroppen har en over 40 år lang historie, og jeg ønsker å videreføre det som er bra og som fungerer godt. Så er jeg opptatt av at vi i fellesskap skal utvikle oss, og tilpasse oss trusselbildet og de overordnete føringene som har kommet, sier Rotseth.
Les om Deltas tidligere ledere:
15 år i Beredskapstroppen
Han er ikke ukjent med hva som venter ham. Fra 1999 til 2014 var han - med unntak av et halvår i Afghanistan og ett år på Forsvarets Høgskole - selv en del av Beredskapstroppen.
De siste seks årene har han vært leder for Helikoptertjenesten.
– Når muligheten bød seg, bestemte jeg meg for å søke. Jeg stortrivdes på Helikoptertjenesten, og søkte meg ikke bort fra noe, men til noe, understreker Rotseth.
Han fortsetter:
– Men jeg er også av den oppfatning at dette er en type stillinger man ikke bør sitte for lenge i. Når vi nå flytter inn i Beredskapssenteret, var det et naturlig skille.
En ny rolle
Lang vei til gamle kolleger blir det imidlertid ikke i det nye senteret. Og når de nasjonale bistandsressursene nå samles på ett sted, vil Beredskapstroppens leder få rollen som operativ leder for alle ressursene til Felles enhet for nasjonale bistandsressurser (FNB).
– Det ligger da til min rolle å både være rådgiver og den som syr sammen en bistand best mulig til et distrikt eller særorgan. Det gjør at jeg også må ha litt innblikk i de øvrige seksjonene.
– Det har du i hvert fall for Helikoptertjenesten?
– Ja, jeg føler jeg har et godt overblikk, men dette er ferskvare. Derfor er det viktig å være tett på. Samlokaliseringen gjør det lettere enn tidligere, svarer Rotseth.
Store sko å fylle
Som ny sjef skal han etterfølge legendariske navn som blant annet Mehus, Anders Snortheimsmoen, Johan Fredriksen og Torleiv Vika.
– Det er ganske store sko å fylle etter de som har vært ledere her før, sier Rotseth.
– Vil mannskapene i Beredskapstroppen merke noen endring med lederskiftet?
– Som person ønsker jeg å være lyttende og tett på, og nært knyttet til det utøvende leddet. Jeg er opptatt av at det er det vi gjør vi blir målt på, og er avhengig av å spille på lag med andre for å få det til, svarer han.
Ønsker kvinner i Delta
Som ny leder vil han også i løpet av 2021 formodentligvis få se nye ansikter bli en del av Beredskapstroppen. Søknadsprosessen til neste års opptak er allerede i gang.
– Det er kanskje et godt salgsargument for videre rekruttering at arbeidsstedet blir på det nye Beredskapssenteret?
– Jeg håper det får en positiv effekt og at vi ser en økt søkermasse. Det er jo kjent at politiet får dette senteret, og det isolert sett tror jeg nok er en ekstra trigger for de som lurer på å søke. Vi vil gjerne rekruttere bredt, og ønsker blant annet å legge til rette for at kvinner skal søke seg til Delta også, sier Rotseth.
– Er det en oppfordring?
– Ja, det er det absolutt.
Kanskje blir det på Rotseths vakt at Beredskapstroppen får sin første kvinnelige ansatte.
LES OGSÅ: Slutter etter 25 år i Delta: - Det er jo litt vemodig når man har jobbet så lenge for et beredskapssenter, og så gir man seg rett før