2. Gjennom den krypterte meldingstjenesten Signal.
Last ned appen og send en melding til en av Politiforums journalister. Telefonnumrene våre finner du under.
Alle tips blir behandlet konfidensielt.
Annonse
GAMLE HELTER: Lars Gustav Engemyr, Per-Ivar Borseth og Jan Over Thorsen har alle vært en del av Beredskapstroppen. De følger spent med når de får vist fram nytt utstyr, som de ikke kunne drømme om da de var med.Torkjell Trædal
Delta feiret 40 år som politiets spydspiss: – Vi drev med sprengninger på 70-tallet også
Markerte jubileet med å invitere veteraner til smell og action.
– Man kan ikke sammenligne oss fra den tiden med sånn det er nå, når det kommer til utstyr. Men metodene med inntrengninger og sprengninger, det gjorde da vi også det, Per?
Lars Gustav Engemyr ser bort på sin tidligere kollega Per-Ivar Borseth, fra Beredskapstroppen på 70- og 80-tallet.
– Ja, det gjorde vi. Men dette utstyret fantes jo ikke. Det er interessant å se utviklinga på alle feltene, sier Borseth.
De to veteranene ler og koser seg når en av dagens Delta-menn viser fram Beredskapstroppens aller nyeste våpen.
Det er i år 40 år siden Torleiv Vika mønstret på som sjef for Beredskapstroppen, og både Borseth og Engemyr hadde ham som sjef.
I juni var både Vika og veteranene invitert til gisselsituasjoner, rettede sprengladninger og taktisk helikopterflyging, for å feire jubileet. Vika fikk sammen med justisminister Anders Anundsen og en rekke polititopper demonstrert hvordan Beredskapstroppen i dag løser krevende politioppdrag.
Dagens sjef for Beredskapstroppen, Helge Mehus, har sjeldent hatt et mer kompetent publikum. Gamlegutta ga Mehus og dagens operatører gode skussmål.
– Detta kan de, sa Johan Fredriksen, en av de tidligere sjefene i Beredskapstoppen etter demonstrasjonen.
Til slutt ga han hele arrangementet terningkast seks. Han bedyrer at han ikke lengter etter å stå fremst i entringsbilen lenger.
– Da hadde den bare tippa over.
Internasjonal særstilling
79 år gamle Vika fulgte godt med.
− Jeg ser at grunnprinsippene vi jobbet etter fremdeles gjør seg gjeldende når gutta løser oppdragene. Men både metoder og utstyr har kommet svært langt, sa Vika til Politiforum.
En viktig lærdom han gjorde, som er han mener er viktig å fortsette med, er:
− Vær klar over at Beredskapstroppen er i internasjonal særstilling. Der andre land har spesialutdannede politifolk som bare driver med spesialoppdrag, er den norske spesialenheten en integrert del av det operative politiarbeidet ved Oslo politidistrikt, forteller Vika.
Der deltar tjenestemenn ved Beredskapstroppen i deler av sin arbeidstid til løsning av ordinære ordensoppdrag, samtidig som de er en ressurs når noe mer tilspisset skjer.
− De som sitter med ansvar for å lede politiet må være klar over betydningen dette har for tjenestemennene. Holdningen til jobben blir noe helt annen, enn om de kun jobber med ekstreme situasjoner. Våre tjenestemenn er vant med å kunne gå inn i ulike situasjoner med ulik grad av spenning. Helt fra lavintensive oppdrag, til det mest ekstreme. Det gjør at de får en viktig avkobling, og det gjør at de kan nærme seg oppdrag på en helt annen måte. De er ikke der bare for å nedkjempe. Våre mannskaper er trente på å hele tiden vurdere hvor mye makt som er nødvendig for å gjøre jobben. Den filosofien er viktig å føre videre, er rådet Vika gir.
Satser på Beredskapstroppen
– Beredskapstroppen har en formidabel kompetanse og utholdenhet, og det er fascinerende å se arbeidet de gjør. Det som er spesielt fascinerende er å se at det ikke er noe alternativt å ikke løse problemer, og det viser utviklingen som skjer på metoder og utstyr. Det er godt å være justis- og beredskapsminister når man ser det, sier Anders Anundsen, som lar seg imponere av Delta.
– Vi har satset sterkt på Beredskapstroppen. Det er krevende å øke en tropp som skal ha alle de kapasitetene som troppen skal ha, men nå nærmer de seg den størrelsen de bør være, der de til enhver tid er tilgjengelig i tillegg til IP3-mannskapene. Det at de hele tiden er tilgjengelig, og brukes i vanlig tjeneste i Oslo gjør at du får en samhandling med de andre i politiet, og at Beredskapstroppen får en del verdier de kanskje ikke ville hatt ellers.
Ministeren satte også pris på å se alle veteranene som møtte opp på Kongsvinger.
– Åtte av ni gamle ledere er her. Det er gøy å se, og man skjønner at de som har vært i Beredskapstroppen får et eierskap til det og at tjenesten blir en del av deg resten av livet. Det er flott å være her og se hvordan de løser oppdrag kreativt i dag, samtidig som de tar være på gamle metoder også. Det er en 40-åring som har grunn til å feire.
– Er komplett
PF-leder Sigve Bolstad var også til stede, sammen med andre tillitsvalgte.
– Dette er en stor dag og jeg er en stolt forbundsleder. Vi har fått se og høre det som leveres av ypperste kvalitet, og talene fra justisministeren og samarbeidspartnere fra inn- og utland gir god tilbakemelding og honnør til Beredskapstroppen.
Han trekker fram at Delta er der for å aksjonere til enhver tid, samtidig som de fremstår med beina godt planta på jorda.
– Det som er imponerende for meg er kombinasjonen i Beredskapstroppen av å være det spisseste av det spisse, samtidig som de evner å være ydmyke. Det skaper noe som er komplett. Man har satset på personell, kunnskap og utstyr. Her ligger suksesskriteriene. I reformen vi er inne i, ser jeg fram til videre oppbygging av både Beredskapstroppen og norsk politi, sier Bolstad.
Veteran Per-Ivar Borseth var med i Beredskapstroppen fra 1977 til 1986. Tidligere kollega Engemyr fra 1979 til 1981.
– Å trenge seg inn i busser, tog og hus, det er i prinsippet det samme nå som da vi var der. Men vi var 50 mann og hadde ingen administrasjon. Det var bare en sjef og en NK. I dag er Beredskapstroppen langt flere, forklarer Engemyr.
I sin tid fra den tidlige Beredskapstroppen husker de blant annet godt miljø.
– Miljøet er nok veldig godt i dag også. Man trener sammen. Du vet at du må stole på makkeren din. For i Beredskapstroppen kan dette oppdraget være det siste oppdraget du gjør, sier Borseth.