Bergenspolitiet risikerer å stå uten politihus før det nye er klart: - Et problem vi må løse

Statsbygg anslår at nytt politihus står klart om fem til ni år, men allerede i 2028 går kontrakten for dagens politihus ut. Denne uken startet arbeidet for fullt. 

Politihuset i Bergen.
Publisert

Som Politiforum tidligere har skrevet, ble prosessen hvor private tilbydere skulle bygge nytt politihus i Bergen stoppet av Justisdepartementet tidligere i år

Bakgrunnen var at departementet ikke ga aksept for en økt årlig kostnadsramme. Statsbygg har dermed fått i oppgave å bygge det nye politihuset. De opplyser til Politiforum at bygget vil kunne stå ferdig rundt starten av 2030-tallet. 

Dagens politihus har kontrakt til 2028. Dermed må Bergenspolitiet finne en løsning for hva de skal gjøre når kontrakten går ut. 

- Langt fra sikkert

Merethe Mæland, leder for Stab for virksomhetsstyring i Vest politidistrikt, forteller at dette er en problemstilling de må løse. 

- Det ene er å komme i gang med hvor det nye bygget skal stå, og når de skal bygge det. Det andre er at kontrakten på det bygget vi er i nå går ut, og at det er et bygg som ikke tilfredsstiller de behovene vi har. Den midlertidige situasjonen mellom når denne kontrakten går ut, og når det nye bygget står klart, er et fokus for oss, sier hun. 

Hun legger til at det ene alternativet er å bli værende i bygget de allerede bruker, eller å flytte inn i andre lokaler midlertidig. 

- Det er langt fra sikkert at vi blir værende her. Vi må gå i dialog med aktørene, og finne ut hva som er best for oss. Det er mange hensyn å ta, sier hun. 

Mæland forklarer at nytt politihus ifølge estimatene skal stå klart senest om ni år, men går ting på skinner er et optimistisk estimat fem år.

Utfordring med bybanen

En utfordring som har dukket opp, er et forslag om hvor den nye bybanetraseen i Bergen skal gå. Da kan den ene delen av politihuset bli revet. 

- Hvis det prosjektet blir noe av, og de skal grave utenfor politihuset og stenge utrykningsveien vår, vil det påvirke oss. Det må vi ta hensyn til. Det gjelder å kartlegge de tingene som påvirker dette, så vi finner ut hva som er best for oss, sier Mæland. 

Denne uken ble det første prosjektrådsmøtet med Statsbygg holdt, om det nye politihuset i Bergen. 

- Vi har kommet godt i gang, og det er bra. For det viser at dette er man opptatt av å få til. Statsbygg er i førersetet, og vi har begynt med møtevirksomhet og planlegging, sier hun. 

I et innlegg på politiets intranett Kilden, skriver politiet i Vest at det forrige prosjektet, der målet var å leie bygg fra en privat utbygger, var svært godt utredet og planlagt, og at de ansatte hadde bidratt med mange innspill og ønsker til nytt bygg.

- Alt som er gjort til nå blir overlevert til Statsbygg og tas videre i nytt prosjekt. Ingenting av det som er gjort til nå er bortkastet arbeid, sier Mæland. 

Fram til april-mai neste år vil Statsbygg jobbe med en såkalt OFP-rapport (Oppstart forprosjekt) som skal legges frem for politisk ledelse før igangsettelse av selve byggeprosjektet. Som en del av dette prosjektet vil de annonsere etter selgere av mulige tomter for politihuset.

- Holde kostnadene nede

Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, skriver i en e-post til Politiforum at «Justisdepartementet har gitt Statsbygg, i samarbeid med Politidirektoratet (POD), oppdrag med å igangsette en avklaringsfase med sikte på snarlig å realisere nytt politihus i Bergen som et formålsbygg i statlig eie»

Det er et klart behov for nytt politihus i Bergen, skrev Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding i sommer. 

«Dagens bygningsmasse, som ikke er i Statsbyggs portefølje, er nedslitt og lite egnet for politiets virksomhet. Nå har de gitt oss i oppdrag å igangsette en avklaringsfase. Det anslås at bygget vil kunne stå ferdig rundt starten av 2030-tallet», skriver Aschim. 

«Nå skal Statsbygg utarbeide en realistisk framdriftsplan som svarer ut forventningene og holder kostnadene nede. Valg av tomt skal også skje i denne fasen», skriver hun. 

Powered by Labrador CMS