Rettssikkerhet:
Øst politidistrikt vurderte å tømme beslagslager av frykt for flom
Flere politidistrikt oppbevarer beslag i kjellere og rapporterer om flomutsatte beslagsrom.
I 2022 fryktet politiet på Lillestrøm at beslag kunne bli ødelagt av flomvann. Vassdragene Glomma, Nitelva og Leira påvirker flomsituasjonen i kommunen der politistasjonen ligger.
Politidistriktet har 43 beslagsrom, der minst to ligger i kjellere.
I dag finnes ingen nasjonale retningslinjer for hvordan beslagsrom skal bygges, og flere ligger i kjellere eller under flomgrensen.
Ettersom politiet mangler en eksakt oversikt over sine beslagsrom, er det ikke mulig å si hvor mange beslagsrom dette gjelder.
Ønsket å bruke flomutsatte rom
Ifølge NVE gir klimaendringer høyere temperatur og mer ekstremvær i form av store regnmengder og oftere styrtregn, slik Norge opplevde under ekstremværet «Hans» i fjor høst.
Over 1 av 10 politidistrikt svarte ja på spørsmål fra Politiets fellestjenester (PFT) om det er andre forhold som flomfare, skadedyr, eller lignende som påvirker ivaretakelsen av beslagene.
Flere oppga eksempler på risiko for vannskade eller flom under kartleggingen fra 2023.
«Rommet har ved et par tidligere anledninger fått vannskader ifm store nedbørsmengder,» rapporterte et av politidistriktene.
Samtidig som arkivverket har pålagt politidistrikter å flytte arkiv til andre rom på grunn av flomfare, har PFT mottatt spørsmål fra politidistrikter om det er greit at disse rommene i stedet kan brukes til å oppbevare beslag.
Vurderte å flytte beslag
Politiforum har nylig skrevet om politiets nye nasjonale beslagslager utenfor Gardermoen.
Rommet har ved et par tidligere anledninger fått vannskader ifm store nedbørs-mengder.
Lageret ble bygget for å tilby optimale lagringsforhold for beslag som skal lagres i lang tid i avsluttede straffesaker.
Øst politidistrikt var pilotdistrikt under byggeprosjektet, og under et arbeidsmøte 25. oktober 2022 står det notert i referatet at «piloten fortsetter som planlagt, men før hjemmelsgrunnlag er klart, kan Nasjonalt Beslagslager benyttes som en lagerlokasjon for Øst politidistrikt».
Politiinspektør Ove Furseth i Øst politidistrikt bekrefter til Politiforum at politidistriktet hadde et ønske om å midlertidig lagre fysisk beslag på Nasjonalt beslagslager, da en inspeksjon viste til fare for flom på Lillestrøm.
– Det kunne være en midlertidig løsning å flytte beslaget til det tomme lageret som sto klart. Dette ble ikke iverksatt, sier Furseth.
– Hvorfor ble det ikke iverksatt en flytting av beslagene slik dere vurderte?
– Det ble gjennomført en risikovurdering i forhold til avviket i 2023 og konkludert med at vi kan benytte rommene, men har gjort tiltak for å begrense risikoen. Vi mener nå at tiltakene er tilstrekkelige for å fortsatt benytte lokalene.
– Er dette noe man har lagt en plan for om det skulle komme en vær-situasjon som krever en eventuell flytting av beslag?
– Det er en del av tiltakene i risikovurderingen. Vi mener å ha tid og mulighet til å flytte beslag dersom det blir aktuelt, svarer han.
Furseth legger til at det jobbes med å få på plass et nytt bygg for politiet på Lillestrøm.
Kripos arbeider nå med et utkast til retningslinjer for drift av politiets beslagsrom, ifølge Politidirektoratet.
– Vi har som nevnt til hensikt å standardisere utforming og teknisk drift sterkere gjennom en egen instruks, har John-Magnus Løkenflaen, som er leder for straffesaksseksjonen i Politidirektoratet tidligere uttalt til Politiforum.
Politidirektoratet sier det ikke er åpnet for at noen politidistrikt kan lagre beslag som mangler beslutning om langtidslagring på langtidslageret.
– Beslagslageret på Gardermoen håndterer kun beslag som skal lagres over lang tid, hvor det foreligger beslutning om dette fra politidistriktene i henhold til utarbeidede retningslinjer, sier Løkenflaen.