GODT HUMØR: Med fokus på sikkerhet og en blid holdning, gjør politiet på Ekebergsletta sitt for at Norway Cup blir et arrangement både barn og voksne husker i lang tid fremover.

«Sikkerhet med et smil» er politiets Norway Cup-motto: – Mange lager hull i ferien for å få være med på dette

– Vår viktigste oppgave er å sørge for at Norway Cup blir avviklet på en sikker og verdig måte, sier John Roger Lund, leder for enhet øst i Oslo politidistrikt. Derfor har han sendt politioverbetjent Morten Østraat til Ekebergsletta for 29. gang.

I underkant av 30.000 barn og unge spiller denne uken fotball rundt omkring i Oslo. Et så stort arrangement krever mye politiressurser, og for å sørge for at alt går så knirkefritt som mulig, har Oslo-politiet igjen sendt én av sine mest erfarne menn til Ekebergsletta.

Solen steker på sletta, og politioverbetjent Morten Østraat legger ikke skjul på at det er varmt å stå der i skuddsikker vest og uniform.

RUTINERT: Etter 29 år som politi på Norway Cup, har politioverbetjent Morten Østraat full kontroll på Ekebergsletta.

Men at han trives her, er det ingen tvil om. Neste år kan Østraat nemlig feire 30-årsjubileum som politi på Norway Cup.

Populær uke for politiet

– Vi har et inntrykk av at vi, sammen med arrangøren, har klart å skape et trygt og godt arrangement. Vi har innmari god dialog – lang tid i forveien og underveis – med arrangøren. Dette har enhet øst, med Manglerud politistasjon, 29 års erfaring med, forteller John Roger Lund, leder for enhet Øst i Oslo politidistrikt.

– Man skal ikke kimse av kompetanse og erfaring. Men selv om vi har gjort dette i mange år, er det alltid noe som kan forbedres, og vi evaluerer hvert år, sier en ydmyk Østraat.

– Ingen turnering er lik, og vi har absolutt ikke sovnet, legger han til.

Lund forteller at de passer på at Østraat og andre som har vært med før, får god pleie før sommeren, så de er friske og klare for uke 31. Norway Cup-uken er en populær uke som mange i politiet gjerne vil få med seg.

SKRYTER: John Roger Lund, leder for enhet øst i Oslo politidistrikt, setter stor pris på å ha slike som Morten Østraat med på Norway Cup-laget.

– Veldig mange lager hull i ferien for å få være med på dette, sier Lund.

For Østraat har uke 31 vært jobbuke de siste 29 årene.

– Men så tar jeg alltid ferie i uke 32, sier han med et smil.

I forkant

«Sikkerhet med et smil» er mottoet som gjeler for politiet på Ekebergsletta. Lund ønsker at det skal være lav terskel for å ta kontakt med politiet, og at politiet kan både gi og få informasjon.

– Det er viktig at vi er synlige, og at vi skaper trygghet og bygger tillit til de som er i området her. I tillegg er det viktig å ha en blid holdning overfor de andre som jobber her – og ikke minst de som er deltakere.

Østraat forteller hva han synes er noe av det beste med å være politi på Norway Cup:

– Her føler du at du er i forkant til enhver tid. Vanligvis kommer politiet etter at det har skjedd noe, men her er vi i forkant, vi er til stede, og vi har ressurser til å handle dersom noe skulle skje. Det er ikke noe sted i Politi-Norge som har så mange politi til stede på et så begrenset areal, sier han.

Sjefene på plass

Tirsdag hadde konstituert politimester i Oslo, Bjørn Vandvik, og konstituert visepolitimester, Johan Fredriksen, også tatt turen til Ekebergsletta for å kikke på arrangementet, og for å se hva politiet bidrar med.  

– Norway Cup er et arrangement hvor vi får vist oss frem med tanke på forebygging, og vi får truffet mange barn og unge fra hele landet. Det å være på Ekebergsletta, er en fin måte for politiet å vise at vi er her for de unge, sier Vandvik.

Han synes det er fint å kunne møte folk i vanlig aktivitet.

NYSGJERRIGE BARN: Konstituert politimester i Oslo, Bjørn Vandvik, synes det var flott å kunne besøke Ekebergsletta. Her viser han frem stjernene på uniformen sin til to nysgjerrige gutter.

– Er du sjefen for politiet? spør to små, nysgjerrige gutter.

– Hvordan visste du det? svarer Vandvik før han lar de to får se nøyere på uniformen hans.

Sjelden voldsepisoder

BÅDE UNIFORMERT OG SIVILT POLITI: Politiet stiller med både uniformerte og sivile tjenestepersoner på Ekebergsletta.

Selv om de fleste kommer til Ekebergsletta med gode intensjoner, er Norway Cup det Østraat kaller «en magnet for alle».

– Hit kommer både de vi setter pris på, og de vi kanskje ønsker at ikke var her. På åpningsdagen var det mellom 15.000 og 18.000 menneske her, og da var det noen jentegjenger som sparket til en jente. Men med sivil og uniformert tjeneste som jobbet sammen, fikk vi sporet dem opp, og saken er løst, forteller han.

Det er imidlertid sjelden at politiet opplever vold på Norway Cup. I hovedsak går det i serviceoppgaver, og det blir mange spørsmål om hvor toalettene ligger, og hvor det er vann.

– Det blir mye veiledning av publikum. Men vi har en veldig sentral post som er et kjempefint kontaktpunkt, sier Østraat.

Bevæpning

Som på andre store arrangementer i Oslo, er politiet på Ekebergsletta bevæpnet.

Den viktigste Norway Cup som er satt i gang, er den etter 22. juli.

Politioverbetjent Morten Østraat

John Roger Lund forklarer at dette er for å kunne sikre folk på sletta best mulig.

– Det er viktig å få frem at det ikke foreligger noen konkrete trusler mot dette arrangementet. Det er den generelle trusselvurderingen fra PST som regulerer bevæpningen ved større arrangementer, sier han.

Selv opplever han at hverken barn eller voksne bryr seg spesielt mye om at politiet bærer våpen, og Østraat kan bekrefte dette.

– Det er velig få spørsmål knyttet til bevæpning. Med tanke på ting som har skjedd i Europa, og også her i Norge, begynner folk å bli vant til dette. Jeg tror det var én person som spurte meg i fjor. Det er ikke noe tema, sier Østraat.

Spesiell turnering i 2011

Første gang politiet var bevæpnet på Ekebergsletta, var sommeren 2011, rett etter terrorangrepet 22. juli.

– Etter det har vi båret våpen under Norway Cup fem eller seks ganger til. Det har da gått på at Norway Cup er et stort arrangement, eller at det har vært spesielle trusler mot Norge, sier Østraat.

Politioverbetjenten forteller at Norway Cup i 2011 var meget spesiell. Sammen med daværende Norway Cup-sjef Frode Kyvåg ble man enige om at det var riktig at politiet bar våpen under turneringen, som gikk av stabelen kun en uke etter terrorangrepet.

– Da hadde vi et møte på politihuset med arrangøren, et ganske spesielt møte, hvor vi fant ut at vi gjennomfører Norway Cup, vi får i gang alt for barn og unge, vi går videre og stopper ikke. Den viktigste Norway Cup som er satt i gang, er den etter 22. juli, sier Østraat.

Se flere bilder av politiet på Ekebergsletta i bildekarusellen øverst.

Powered by Labrador CMS