Politiet har avfyrt taseren fire ganger
Etter at prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen i politiet ble igangsatt ved årsskiftet, har våpenet blitt avfyrt totalt fire ganger.
Ullensaker, Øst politidistrikt, januar 2019.
To personer slåss utendørs, og den ene trekker den andre etter seg. Politiet blir tilkalt, og kommer til stedet. Da løper en av personene fra politiet og inn i en leilighet.
Når politiet ankommer leiligheten, framstår mannen som sint, og kommer med gjentatte trusler mot polititjenestemannen på stedet. Personen kaster flere farlige gjenstander mot politiet, inkludert etsende væske.
Personen truer også med å skyte og knivstikke politiet, og å sette fyr på leiligheten. Det er en desperat situasjon.
Politiet er bevæpnet med både skytevåpen og elektrosjokkvåpen. Men polititjenestemannen trekker elektrosjokkvåpenet.
Så fyrer tjenestemannen av.
Avfyrt fire ganger
Omtrent slik gikk det for seg da politiet brukte elektrosjokkvåpen tidligere i år. Ved årsskiftet ble det igangsatt et prøveprosjekt i politidistriktene Troms, Sør-Vest, Øst og Oslo, for å innhente erfaringer med bruk av elektrosjokkvåpen i norsk politi.
Rundt 500 polititjenestemenn har fått opplæring i våpenet, og i løpet av prosjektets tre første måneder, har det blitt avfyrt fire ganger.
I tillegg har det blitt truet med våpenet 20 ganger.
- Jeg mener bruken av elektrosjokkvåpen hittil tyder på at operativt personell har brukt våpenet i tråd med instruksen, opplæringen og treningen de har fått, sier politiinspektør Kjetil Lussand, som er prosjektleder i Politidirektoratet, i en pressemelding.
Ingen i Oslo
Prøveprosjektet antas å være ferdig evaluert i 2021, og hensikten er å «skaffe et kunnskapsgrunnlag som gjør det mulig for Politidirektoratet å gi en anbefaling om elektrosjokkvåpen bør være en del av politiets utrustning».
POD ønsker blant annet å få svar på hvordan bruk av elektrosjokkvåpen påvirker politiets øvrige maktanvendelse.
Statistikken så langt, viser at Oslo politidistrikt er det eneste distriktet som hverken har truet med eller brukt elektrosjokkvåpenet. Der er det imidlertid kun tjenestepersoner i Beredskapstroppen som er utstyrt med taser.
«Oppdragsmengde og oppdragstype for disse er annerledes enn for de vanlige politipatruljene», står det i pressemeldingen.
- Distriktene som deltar i prøveprosjektet er valgt ut på bakgrunn av sin ulikhet, og bruken av elektrosjokkvåpen kan ikke sammenlignes på tvers, sier Lussand.
Totalt har Øst politidistrikt avfyrt taseren to ganger og truet med den 13 ganger, mens Sør-Vest og Troms har avfyrt en gang hver, og truet henholdsvis 6 og 1 gang.