PF-landsmøtet:
Bevæpningsdebatten: Mener det haster med ny vurdering
- Jo raskere politiet kan gripe inn, jo mer kan skadefølgene begrenses, sier Kristin Aga, leder for Oslo politiforening.
Etter hendelsen på Bislett 9. november, der politiet skjøt en mann som truet med en stor kniv, har debatten om bevæpning av politiet på nytt blitt satt på dagsorden.
Den første patruljen på stedet var ubevæpnet da de stod i situasjonen med den 33 år gamle gjerningsmannen. Etter å ha forsøkt å sette ham ut av spill med å kjøre på ham med politibilen to ganger, klarte gjerningspersonen å åpne døra til politibilen. Videoer fra hendelsen viser at mannen angriper den ene politimannen i bilen med kniv.
Ifølge TV2 var det i tidsrommet etter at politiet kjørte på mannen, at de rakk å låse ut våpnene sine, som lå nedlåst i bilen.
Gjerningsmannen døde etter å ha blitt skutt av politiet.
Flere i politiet tar nå til orde for at man bør innføre permanent bevæpning. Blant dem er Johan Fredriksen, leder for felles operativ tjeneste i Oslo politidistrikt, og Bjørn Druglimo, hovedverneombud i Sør-Øst politidistrikt. Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, har vært tydelig på at han mener man bør innføre generell bevæpning, siden 2012.
Sekundene teller
Kristin Aga, leder i Oslo politiforening, var i utgangspunktet imot generell bevæpning før Politiets Fellesforbund gikk inn for dette i 2012. Men hun snudde etter å ha hørt på debatten, og stemte nølende ja. Fra talerstolen på Politiets Fellesforbunds landsmøte i dag, er hun tydelig på at tiden er inne for at norsk politi bør bli generelt bevæpnet.
- I trusselvurderinger fra PST er politiet nevnt som en særlig utsatt målgruppe for angrep. Politiet kan være langt unna der våpenet oppbevares og er følgelig avskåret fra muligheten til å bevæpne seg. Dette medfører økt risiko for tjenestepersonene og har betydning for hvor raskt politiet kan iverksette nødvendige tiltak for å hjelpe uskyldig tredjeperson, sier Aga.
Hun legger til at erfaringer fra Norge og mange andre land viser at situasjoner med både terror og andre angrep på publikum ofte oppstår raskt og at hvert sekund teller.
- Jo flere sekunder før politiet kan stanse en trussel, jo flere kan skades. Jo raskere politiet kan gripe inn, jo mer kan skadefølgene begrenses, sier Aga.
Hun forklarer at tilbakemeldingene fra mannskapene er at de ikke rekker lage en plan eller gjøre felles mental forberedelse fordi kapasiteten må brukes på å finne frem våpen.
- Få negative tilbakemeldinger
- Norsk politi har hatt flere perioder med midlertidig bevæpning. Erfaringer fra disse periodene er at politiet hverken skyter eller truer mer med skytevåpen enn når vi er ubevæpnet. Dette viser at vi har et profesjonelt og meget godt trent politi. Tjenestepersonene gjør fortløpende vurderinger og velger det til enhver tid mest hensiktsmessige verktøyet og bruker den makt som situasjonen krever, sier Aga, fra talerstolen.
- I perioder med midlertidig bevæpning har vi få negative tilbakemeldinger fra publikum, og tjenestepersoner blir sjelden møtt med spørsmål om hvorfor de er bevæpnet. Dette viser at politiet fortsatt vil ha et sivilt preg selv om man er bevæpnet med pistol, sier hun.
Hun mener bevæpning vil sette politifolk i stand til å forsvare seg og andre umiddelbart i vesentlig større grad.
Aga siterer også Johan Fredriksen, leder for felles operativ tjeneste i Oslo politidistrikt, som uttalte at «Jeg er veldig redd for hvilken pris vi må betale i fortsettelsen, hvis vi ikke gjør en ny vurdering av innføring av generell bevæpning nå».
- Fredriksen er en klok mann – lytt til han, foreta en ny vurdering, og det haster!, sier hun.
LES OGSÅ: Permanent bevæpning av politiet
- På høy tid
Tillitsvalgt Tor Sverre Paulsen tok også plass på talerstolen og tok til orde for en ny debatt om bevæpning av politiet. Til daglig jobber han som seksjonsleder for patrulje i enhet Øst.
- Enhet Øst har ca. 20 000 loggførte oppdrag i året. I 2020 var det 525 loggførte oppdrag som krevde bevæpning i den østre delen av Oslo, sier Paulsen.
- Bevæpningsordrene kommer i tillegg til generell bevæpning. De aller fleste oppdrag som utløser bevæpning er tvang og trusler med kniv. Siden nyttår er det beslaglagt 77 kniver og macheter, og det er beslaglagt rett i underkant av 50 skytevåpen i enhet Øst, sier han, fra talerstolen.
Han forteller at han fikk beskjed fra en av sine avsnittsledere på lørdag, om at en patrulje fra forebyggende enhet ble sendt på oppdrag på Romsås. Der påtraff de en mann med en stor kniv i hånda nede på t-banen. Patruljen var ubevæpnet, og de hadde ikke dekning på sambandet på t-banestasjonen. De fikk løst oppdraget med å true med pepperspray. Ingen ble skadd i hendelsen.
- Jeg pustet lettet ut og tenkte «nok et oppdrag som gikk bra». Det har blitt noen av dem den siste tiden, sier han.
- Utviklingen den siste tiden, både nasjonalt og internasjonalt gjør at jeg ikke er i tvil. Det er på høy tid at de med skoene på blir hørt. Vi har ingen medarbeidere å miste, sier Paulsen, fra talerstolen.
- Vi trenger verktøyene
Ailin Larsen, fra Oslo politiforening, fortalte også landsmøtet om en hendelse fra sin jobbhverdag.
Hun forteller om en visitering av fire personer, som hun og makkeren kjenner igjen fra gjengmiljøet i Oslo. Mens hun visiterer, melder makkeren inn til operasjonssentralen.
- Jeg starter med veska, og det tar ikke lang tid før jeg finner et skarpladd våpen. De andre gutta er fortsatt ikke visitert, så der står jeg med en veske med et våpen i, og potensielt tre bevæpnede gutter. Dette er ikke en fin dag på jobb, sier Larsen.
- Men dette er ingenting mot patruljen som møtte på en gjerningsmann med kniv på Bislett forrige uke. Selv håper jeg at jeg aldri kommer i en sånn situasjon som de var i. Hvis jeg gjør det håper jeg at det er så langt fram i tid at politikerne og det norske folk har innsett det vi har innsett for lenge siden. Det er ikke alltid vi kan planlegge, og det er ikke alltid vi har tid til å bevæpne oss. Det kan hende at vi er et stykke fra bilen, sier hun, fra talerstolen.
Hun forteller at hun har kjent på følelsen av at det kommer til å smelle, og legger til at det er betent der ute.
- Jeg har kjent på frustrasjon og en følelse av at vi ikke kommer til å strekke til, hvis det smeller, fordi vi ofte står der ubevæpnet. Vi er ikke trent til å løpe vekk fra en situasjon. Vi er trent til å løpe inn i situasjonen. Jeg har ikke lyst til å kjenne på den følelsen av å måtte løpe til bilen for å hente våpenet, når det skjer noe, sier hun.
- Gutta der ute går med skuddsikker vest. De kommer til oss når vi står på torget og sier at «jeg har på skuddsikker vest, for jeg vet ikke hva som kommer til å skje», sier Larsen.
I talen sin ber hun politikerne høre på dem som står i fremste linje.
- Vi trenger verktøyene for å løse samfunnsoppdraget. Samfunnet har endret seg. Gjør en ny vurdering og vi oss generell bevæpning, sier hun.
LES OGSÅ: - Av og til tenker jeg «damned if you do, damned if you don't»