Nye pengesedler gjør at politiet må skifte metode for å finne fingeravtrykk
Distriktene kan gjøre mer selv.
Etter at utrullingen av nye pengesedler begynte i fjor, har politiet vært nødt til å tenke seg om på nytt for å kunne sikre fingeravtrykk fra potensielle kriminelle. Årsaken er at de nye pengesedlene, i tillegg til å bestå av bomullspapir, består av et belegg som skal gjøre at pengene ikke tiltrekker seg møkk og som skal sikre lenger levetid på sedlene.
– De gamle sedlene var mykere og mer papiraktig. Det gjorde at fingeravtrykk på en måte sank ned i sedlene, og at vi seinere kunne finne mange fingeravtrykk igjen på en seddel, forteller Per Rustad, politioverbetjent ved fingeravtrykkseksjonen ved Kripos, til Politiforum.
Men det går ikke lenger. Med et belegg på utsiden er de nye sedlene gjort mer plastaktige. Det betyr at fingeravtrykk ikke fester seg på samme måte og at politiet måtte finne en «ny» metode.
– Vi har jobbet med å finne ut hva som fungerer best, og så langt er det pulver og pensel som ser ut til å fungere best. Det kan gjøre det litt komplisert fordi pulver har lettere å forsvinne. Avtrykkene blir mindre holdbare enn de gjorde på de gamle sedlene, der fingeravtrykkene sank ned i seddelen, forklarer Rustad.
Mer kan gjøres i distriktene
For å få fram fingeravtrykk på gamle sedler, benyttet Kripos et kjemikalieblanding som heter ninhydrin. Ved å senke sedlene ned i blandingen og deretter tørke dem i et varmt og tørt skap, ville kjemikalieblandingen reagere med svette fra fingrene, og lillafargede fingeravtrykk dukke opp på sedlene.
Å senke nye, plastaktige sedler i ninhydrin er imidlertid lite fruktbart. Derfor er pulver og pensel, den klassiske fingeravtrykksmetoden du gjerne ser på eldre krimserier på TV, best.
Selv om det kan virke gammeldags, var Rustad i Kripos opptatt av å snakke fram både fingeravtrykkets og pulverets fortrinn, da han i går snakket i går for kriminalteknikere under Kriminalteknisk Forum. Med ny metode kan nemlig flere fingeravtrykk sikres ute i distriktene.
– Det var bare Kripos og noen svært få distrikter som hadde tilgang til å dyppe sedler i ninhydrin. Derfor har Kripos hele tiden fått tilsendt store summer med sedler årlig for å finne fingeravtrykk på dem. Pulver og pensel er imidlertid noe alle distrikter har og kan finne fingeravtrykk med selv. Mer kan gjøres ute i distriktene på egenhånd, og Kripos slipper dermed stå og pensle sedler. Vi har nok å gjøre ellers, sier Rustad.