Fare for at også andre systemer enn BL bryter sammen
Politiets IKT-direktører i ny podcast fra Poltiiforum.
I en ny episode av Politiforums podcast «Politiradioen» svarer IKT-direktør Cato Rindal og seksjonsleder for IKT-strategi Wilfred Østgulen på spørsmål om IKT-situasjonen i politiet. Den siste måneden har vært preget av at det essensielle datasystemet BL, der all dokumentasjon i alle straffesaker lagres, har vært ustabilt og utilgjengelig for alle eller store deler av politiet.
Senest i går var BL nede en kort periode.
Men det er ikke bare BL som kan være ustabilt. I podcasten forteller IKT-direktør Cato Rindal at også andre av politiets datasystemer kan bryte sammen ved feil. BL, som ble laget på midten av 90-tallet, er nemlig ikke det eldste av politiets systemer. Flere systemer er sårbare.
– Dette er en situasjon som nok dessverre gjelder flere av våre systemer, sier Rindal.
** BL er et av politiets viktigste datasystemer. Her lagres dokumentasjon, som anmeldelser, avhør og annen informasjon, i alle straffesaker.
** Dette gjør straffesaksløsninga BL helt sentralt for etterforskere og påtalejurister som må ha oversikt over sakene. Flere andre systemer henter informasjon fra BL.
** BL-krisa startet 21. oktober. I over en måned har BL vært ustabilt eller utilgjengelig for brukerne.
– Betyr det også at andre datasystemer enn BL kan gå ned?
– Det er riktig, sier Rindal.
Hør podcasten Politiradioen nederst i saken. Du kan også finne Politiradioen i iTunes (iPhone) eller på Soundcloud (iPhone og Android).
Ingen reell oppgradering på snart 20 år
I podcasten forteller de to IKT-direktørene at politiet fram mot 2020 er tvunget til å fokusere på å holde IKT-systemene flytende gjennom nærpolitireformen. Systemer skal slås sammen, IKT-struktur må styrkes og sikres og politiet er tvunget til å skru om på så mange som rundt 80 datasystemer for å tilpasse dem til ny organisering av politiet. Politiet skiller seg nemlig fra andre etater, når det kommer til det store IKT-etterslepet, forteller Wilfred Østgulen.
– Det vi typisk ser er at de siste store løftene på IKT i politiet ble gjort på slutten av 90-tallet og inn mot år 2000. Utover på 2000-tallet ble det egentlig ikke gjort noen sentraliserte satsninger lenger. Der andre etater har gjennomført både første, andre og kanskje tredje runde med kosolidering og modernisering av IKT-løsningene sine, så har politiet egentlig ikke gjort det i det hele tatt. Det er det vi begynner med nå. Man har skjøvet det foran seg og vi har fått dette etterslepet vi må dekke nå, sier Østgulen.
Hør podcasten her
Du kan høre podcasten i spilleren under. Du kan også finne Politiradioen i iTunes eller i Podcaster-appen på iPhone. Bruker du Android-telefon kan du høre på podcasten via appen og nettsiden Soundcloud. Søk på Politiforum eller Politiradioen!