Blir ny politisjef i Europol
I 6,5 år har politioverbetjent Rune Utne Reitan fra Kripos vært politiets ansikt utad i Åsted Norge. Nå skal han lede det norske Europol-kontoret fra Haag.
I august bytter politioverbetjent Rune Utne Reitan bort kontorlokalene på Kripos med kontorlokaler i Nederland.
Fra hovedkvarteret i Haag skal han lede den norske desken i det europeiske politisamarbeidet Europol i kampen mot organisert kriminalitet, cyberkriminalitet og terrorisme.
Med seg på laget har Norges nye politisambandsmann fem norske ansatte fra politiet og tollvesenet.
For folk flest er kanskje Reitan aller mest kjent fra TV2-programmet Åsted Norge, som jakter «på ettersøkte forbrytere», og bidrar «til at politiet oppklarer uløste kriminalsaker», ifølge programmet selv.
Gjennom 150 episoder har Reitan ledet tipsmottaket og vært politiets representant i programmets ekspertpanel.
– Det har vært veldig gøy å få være med, men jeg hadde ingen planer om å bli TV-politimann. Det er en snever bransje, så jeg visste ikke helt hva jeg gikk til da jeg begynte for 6,5 år siden, sier Reitan.
Interessant erfaring
Han synes politiet får mye ut av å delta i programmet.
– Vanligvis når pressen kommer til politiet, er det enten fordi det er noe som haster veldig eller fordi vi har noe vi ønsker å formidle. Vi driver enten med krisekommunikasjon eller strategisk formidling. Dette er et helt annet format, og en plass der vi får vist frem ordentlig politifolk, som gjør ordentlig politiarbeid, sier Reitan.
Han angrer ikke på at han ble med, og synes erfaringen har vært interessant.
– Jeg har også fått innblikk i mediebransjen, som jeg ikke hadde kjennskap til fra innsiden før. De som lager programmet er opptatt av politiet, samtidig som de skal lage god TV, fortsetter han.
Reitan trekker også særlig frem en stor forskjell på hvordan pressen og politiet jobber.
– Jeg har måttet vende meg til at ting som jeg vanligvis kan bruke 20 minutter på å forklare i politiet, skal jeg gjøre forståelig på under ett minutt på TV. Du må lære deg å finne en balanse mellom å være passe nøyaktig, samtidig som du skal formidle informasjon enkelt, sier han.
At interessen for kriminalitet og politiarbeid er stor i Norge viser programmets seertall. Rundt en halv million nordmenn følger med hver uke.
25 år i politiet
Reitan har 25 år bak seg i politiet, hvor den tidligere etterforskeren primært har jobbet med organisert kriminalitet.
I Kripos er han politifaglig rådgiver på fag- og metodeutvikling innen internasjonalt samarbeid og skjulte etterforskningsmetoder. Et av fagområdene han har det nasjonale ansvaret for, er nettopp internasjonalt samarbeid.
– Nå skal jeg til Nederland. Det norske Europol-kontoret er en forlenget arm av Kripos i det internasjonale samarbeidet. Jeg skal tilrettelegge for norsk politis samarbeid i utlandet, og utenlandske kollegaers behov for hjelp fra oss. Det er kjernen i det, sier Reitan.
Helt ny blir ikke jobben i Haag. For han hadde den samme stillingen i årene 2012-2016.
– Samarbeid har blitt mye viktigere for politiet nå enn før, fordi det er mer internasjonale linker i alt vi gjør. Så det jeg nå skal gjøre er å prøve å bidra til at vi får maksimalt ut av det samarbeidet mellom Europa og Norge, avslutter han.