Privat som politi - på Twitter

Politiet møter fortsatt publikum bedre på gata enn på data.

Publisert

Viktor Adolphson arbeider som ytre befal i politiet i Stockholm sentrum, og det tilsvarer omtrent det vi kaller innsatsleder. Utover arbeidet som politimann har han gjort seg småkjent ved å drive Twitterkontoen «YB Sødermalm», der han twitrer om smått og stort som hender og angår arbeidshverdagen til ham selv og kollegene.

Twitterkontoen har per nå 156.000 følgere, og har siden starten i 2011 levert over 75.000 tweets. Den har vært gjenstand for en del debatt.

Sammen med forfatter og forlegger Hans Olov Øberg, har han skrevet bok om twitringen sin. Boken er delt i kapitler for hvert tema, for eksempel «Solskenshistorierna», «Våldet» eller «De store hendelserna».

Fakta

Tittel: YB Södermalm 140 tecken ur verkligheten
Forfatter: Viktor Adolphson og Hans-Olov Ôberg
Forlag: Southside Stories
Sider: 97

I hvert kapittel gjengis et utvalg tweets, og forfatteren redegjør og forklarer. Boken er mer en bok om twitring som fenomen enn om politilivet i Stockholm by, og personlig syns jeg det er litt synd.

Det er omstridt når politifolk på fritid og mer eller mindre eget initiativ publiserer på sosiale medier om tjenesten. Skillet mellom personlige oppfatninger og politiets offisielle policy blir hårfin, og i boka er det flere eksempler på at tweets misforstås og at publikum forstår dette som etatens egen informasjonskanal.

Adolphson synes heller ikke tilstrekkelig bevisst på de utfordringene dette medfører. Konservativ som jeg er har jeg litt vondt for å se at en slik Twitterkonto fører mest godt med seg, for fallgruvene er mange.

Politiet møter fortsatt publikum bedre på gata enn på data. 

LES OGSÅ: Dette er hjelp til selvhjelp av høy klasse

Powered by Labrador CMS