Bombegruppa - en knalljobb
Bombegruppa i Oslo er årlig involvert i mellom 120 og 130 skarpe oppdrag
Med seg på laget har de en bomberobot til en verdi på nærmere to millioner kroner.
Bombegruppa i Oslo består av ti personer og jobber landsdekkende. De er sjelden i medias søkelys og holder seg som oftest i bakgrunnen. Som de sier selv.
- Vi har alltid løst oppgavene våre, sier fagleder ved bombegruppa, Odd Tore Mattson.
For nøyaktig ett år siden ble bombegruppa utvidet med ett medlem. Da kom en to millioners bomberobot inn og ble en permanent medhjelper. I løpet av det siste året har bombegruppa foretatt mellom 600 og 700 søk, så vi er mye brukt, påpeker Mattson.
Oppgaver
Bombegruppa jobber med forhåndsklarering for kongefamilien, ved VIP-besøk (Nato-toppmøtet tidligere i år), statsbesøk og viktige begivenheter.
- I tillegg er trusselbildet selvsagt en viktig del av arbeidet vårt, sier Mattson.
Bomberoboten har allerede vært benyttet en rekke ganger, men Mattson er ikke så snakkesalig når det gjelder å fortelle hvilke oppdrag den har vært involvert i.
- Men i og med at vi har mellom 120 og 130 skarpe oppdrag årlig, sier det seg selv hvor den blir med, sier Mattson.
- Hva er fordelene med en egen bomberobot?
- Selvsagt mange. Først og fremst får jeg komme meg hjem til middag, ler Mattson før han legger til:
- Vi kan se på en «pakke» gjennom kamera, vi kan kjøre frem røntgenutstyr som sender bilder rett inn på skjermen i bilen. På den måten har vi full kontroll på situasjonen. I tillegg kan vi også destruere bombene ved hjelp av roboten, sier Mattson.
- Hvor viktig er roboten for dere?
- Den er et redskap som hever sikkerheten betydelig hver dag.
Fantasifulle gjerningsmenn
Som ellers i samfunnet følger også personer som ønsker å begå straffbare handlinger trender. Det kan også bombegruppa bekrefte.
- Vi ser en økning i at personer i sterkere og sterkere grad lager hjemmelaget sprengstoff. Terrorister benytter seg av denne fremgangsmetoden, og det er det som gjør jobben vår så vanskelig. Det finnes nærmest ingen lærebøker på dette området fordi det stadig er i forandring. Internett har gjort deling av informasjon om bombelaging til et stort problem for oss. Vi har kommet over flere diskusjonsforumer i Norge hvor hjemmelaget sprengstoff er tema. Det er skremmende og ikke minst farlig at det har kommet så langt. Det er bare fantasien til gjerningsmennene som setter grenser hvor ille dette kan bli, sier Mattson.
Tar ingen sjanser
Mattson er den første til å innrømme at de som jobber ved bombegruppa er en utsatt gruppe. Det har de også tatt høyde for i måten de jobber på.
- Jeg er nervøs hver gang jeg går på jobb når vi står ovenfor ukjente gjenstander. Derfor er det ekstremt viktig å vite hva vi gjør, sier Mattson.
Bombegruppa i Norge har et tett og nært samarbeid med nordiske land, men også stormakter som USA. Mattson trekker spesielt frem det tekniske samarbeidet med Sverige og USA.
Bombegruppa har en helt spesiell oppbygning. Det vanligste er å ha en tekniker og en hundefører, mens Mattson og co har innført en annen arbeidsmåte.
- Vi gitt alle teknikere en «hundeutdannelse» mens hundeførerne har fått teknikerutdannelse. På den måten får vi automatisk flere bein å stå på. Dette er en modell som blant annet har blitt innført i flere stater i USA.