Politihøgskolen avlyser utdanninger på grunn av økonomi
- Jeg vil påstå at dette kan få alvorlige konsekvenser for beredskapen og kapasiteten til norsk politi, sier nestleder i PF, Ørjan Hjortland.
Stramme politibudsjetter har ført til at antallet politiårsverk i politidistriktene ble redusert fra 10.242 årsverk i januar i fjor, til 9895 årsverk i januar i år. Dette er en reduksjon på 347 årsverk.
Men de trange budsjettene får også konsekvenser for muligheten for etter- og videreutdanning ved Politihøgskolen.
Finansieringen av disse kurs- og studietilbudene gjøres både over rammebudsjettet til Politihøgskolen, ekstern finansiering og gjennom belastningsfullmakt fra POD. I et brev til politidistriktene skriver Politihøgskolen nå:
«Utdanninger finansiert over belastningsfullmakten, vil til enhver tid være avhengig av PODs føringer. Belastningsfullmakten for 2024 ble endelig den 28.02.24, og vi
ser at vedtatt finansiering dessverre ikke dekker alle tilbud vi ønsket å gi.»
Derfor ser Politihøgskolen seg nødt til å avlyse eller utsette kurs innenfor både IP3, etterretning og skjulte etterforskningsmetoder.
– Leit å måtte avlyse
Dette gjelder et av de to IP3-kursene som skulle starte til høsten, enkelte utdanninger innenfor etterretning som ikke har startet enda, og alle utdanninger om skjulte etterforskningsmetoder, som ikke har startet.
– Det er leit for oss å måtte avlyse og utsette studier. Politihøgskolen ønsker å tilby mest og best mulig kompetansehevende tiltak for de ressursene vi til enhver tid har til rådighet. Det er stramme budsjetter for hele etaten og den offentlige sektor, så vi har forståelse for at også kompetansehevende tiltak vil måtte reduseres, sier Dag Sveaas, avdelingsleder på avdeling for etter- og videreutdanning på Politihøgskolen.
– Ved vedvarende utsettelser og avlysninger kan dette etter hvert føre til kunnskaps- og ferdighetshull, og over tid kan det igjen føre til justisfeil eller personellskader. Dette er en vanskelig prioritering. Per 1. mars hadde våre etter og videreutdanninger over 6000 søknader. Det aller meste vil også i år gjennomføres som planlagt, selv om vi har avlyst noe, legger han til.
Ønsker å gjennomføre
Han forklarer at alle som var påmeldt utdanningene som blir avlyst, har fått beskjed om dette. Foreløpig kan han ikke si om eller når disse utdanningene og kursene vil bli arrangert.
– Vi ønsker å gjennomføre de utsatte og avlyste utdanningene, men det er vanskelig å svare nøyaktig på når vi har finansiering på plass, sier Sveaas.
- Kritisk for norsk politi
Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund, mener det er svært uheldig at utdanningene avlyses.
- Jeg må si at jeg er overrasket, og jeg vil påstå at dette kan få alvorlige konsekvenser for beredskapen og kapasiteten til norsk politi. Etter- og videreutdanning er viktig for å videreutvikle politiet, og opprettholde den kompetansen vi trenger, sier Hjortland.
Politiets Fellesforbund har også lenge fått tilbakemeldinger om at flere politidistrikt både på grunn av svak økonomi og på grunn av krevende bemanningssituasjon har sendt færre personell til etter- og videreutdanning de siste årene.
- Vi har vært tydelige på at etter- og videreutdanningene ved Politihøgskolen er viktige. De utdanningene som avlyses nå, er utdanninger i svært viktig spisskompetanse. Denne fagkunnskapen er viktig, spesielt i den krevende situasjonen vi opplever nå, med blant annet trussel fra profesjonelle, organiserte kriminelle nettverk, og den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i. Så å avlyse og utsette videreutdanning og kurs innenfor disse feltene er kritisk for norsk politi, sier Hjortland.
LES OGSÅ: Nedgangen i antall politifolk fortsetter
Oppdatering Kl. 10:30. I en tidligere versjon av denne saken stod det at alle høstens IP3-kurs var avlyst. Politiforum ble gjort oppmerksom på at dette kun gjelder ett av høstens to IP3-kurs. Dette er nå lagt inn i saken.