Kun fire politistudenter fra fjorårskullet i fast politijobb
Av 181 nyutdannede fra 2023-kullet er kun fire personer fast ansatt i en politistilling. Arbeidsledigheten for nyutdannede er rekordhøy.
Blant de som fullførte bachelorutdnningen som politi i 2023, var kun fire personer ansatt i en fast politistilling per 31. desember 2023.
Om man inkluderer antallet som er i midlertidige stillinger som politi, er 181 nyutdannede fra 2023-kullet i en politistilling. Dette utgjør 52,3 prosent av de nyutdannede som bestod politiutdanningen.
Dette viser nye tall fra POD.
Til sammenligning hadde 85 prosent av 2022-kullet og 87,2 prosent av 2021-kullet jobb i politiet på samme tidspunkt i 2022 og 2021.
Skuffet
Alexander Stokkedal, leder i PF Politistudentene, er skuffet over tallene.
– Dette viser at situasjonen ikke er så mye bedre per 31. desember enn den var i august i fjor, sier han.
På dette tidspunktet var 134 nyutdannede ansatt i en politistilling. Blant dem var det, som nå, fire fast ansatte. I september i fjor skrev Politiforum at arbeidsledigheten for 2023-kullet var rekordhøy. Det er den fortsatt.
Stokkedal forteller at stemningen blant studentene er ganske laber, og at mange vurderer andre yrker.
– Mange ser etter andre studier eller jobber utenfor etaten. Jeg synes det er trist, og dårlig bruk av samfunnets penger. Det koster penger å utdanne politifolk, og å gå videre til å jobbe med noe annet er unødvendig. Jeg håper politikerne tar grep, sier Stokkedal.
Stramme politibudsjett
Han legger til at muligheten for de nyutdannede for å få jobb, henger sammen med budsjettene politikerne gir.
– I samfunnet merker man situasjonen i politiet, med henleggelser, lavere oppklaringsprosent og mindre synlig politi. Når man vet at det finnes ferdig utdannede politifolk, som ikke er i jobb, vil jeg tro at de fleste mener at dette må gjøres noe med, sier Stokkedal.
Også Nina Skarpenes, rektor ved Politihøgskolen, mener det viktig at det tas grep for å snu situasjonen.
- PHS er svært bekymret over den situasjonen vi nå har for nyutdannet politi. Det er spesielt kritisk for kullet som ble uteksaminert i 2023, men mange er på vent også i 2022-kullet. Dette går ut over motivasjonen til de som nå er studenter, og vi frykter også å miste mange gode søkere med slike jobbutsikter. Distriktene sliter, og det går ut over bemanningen, som igjen gjør det vanskelig for de som går ut av PHS og søker jobb. Vi trenger et løft både for distriktene og nyutdannet politi, sier Skarpenes.
Sigve Bolstad (Sp), statssekretær i Justisdepartementet, er sier til Politiforum at de jobber hardt for å øke bevilgningene.
- Jeg vet at alle som går inn døra på PHS har et sterkt ønske om å gjøre en forskjell i verdens beste politikorps. Samfunnet trenger dem, og jeg har stor forståelse for at dette er frustrerende for politistudentene som enda ikke har fått jobb. Regjeringen jobber hardt hver dag for å øke bevilgningene og bidra til at politiet kan ansette flere av dem, det er et klart mål for regjeringen. Jeg vet at budsjettet kjennes stramt ute i distriktene, men i statsbudsjettet for 2024 øker regjeringen budsjettet til politi og påtalemyndigheten med 500 millioner kroner, inkludert PST. I nysalderingen for 2023-budsjettet økte vi driftsbudsjettet til politiet med 734 millioner kroner. Politiet rammes av prisveksten på samme måte som sykehus, skoler og privatpersoner. Vårt mål er at politiet skal komme styrket ut på andre siden av perioden med prisvekst, sier Bolstad.