Prosjekt trygghet og tillit
Politiet ønsker å bygge tillit ved å opptre mer hyggelig og høflig og mindre bryskt. De skal ut av bilene, snakke med folk på kafeer, klubber, kjøpesentre og torg. Denne politimetoden skal nå tas i bruk i hele Norge.
Søndre Buskerud er ett av fire politidistrikt som siden 2008 har brukt nye metoder for å oppnå bedre tillit i minoritetsbefolkningen som har desidert lavest tillit til politiet. Ved å snakke med folk når det ikke foreligger mistanke om noe kriminelt, håper politiet å forebygge kriminalitet og å løse flere saker.
Denne uken presenterer politidirektør Ingelin Killengreen politiets nye arbeidshverdag for alle landets politimestre. Hun ønsker å oppnå følgende:
- Ut av bilene, snakke med folk
- Fotpatrulje ikke nok, patruljen skal kontakte folk
- Høflig og vennlig tilnærming
- Forklare hvorfor man stopper for en prat
- Håndhilse
- Bevisst hvem man snakker med, og hvordan
- Bevisst språkbruk
- Dette er noe av det viktigste vi har gjort på lang tid, sier Killengreen til Aftenposten.
Hun innrømmer at politiet ikke har vært god nok i møtet med ikke-vestlige innvandrere, ikke minst unge. Mange av dem har problemer fordi de slutter skolen, foreldre sliter med språket, stor arbeidsledighet og dårlige boforhold er elementer som skaper kriminalitet. Politiet skal nå sette seg bedre inn i hvor de ulike gruppene kommer fra.
- Hvis vi ikke oppfører oss på en skikkelig måte, skaper vi motvilje og en form for nervøsitet som gjør at vi har store vanskeligheter med å oppnå det vi vil, sier Ingelin Killengreen til Aftenposten.
Politidirektøren erkjenner at dette vil kreve mer av politiet.
- Det er tryggere å sitte i en politibil enn å gå ut i gatene. Men våre unge politifolk må bli så trygge på seg selv at de kommer seg ut av bilene, sier Killengreen til Aftenposten.
Hun understreker at politiet fortsatt skal være strenge, men at de også skal være svært tydelige og bevisste på hvordan man snakker for å oppnå dialog.
- Vi er ikke ut etter å overvåke innvandrerbefolkningen. Denne metoden skal gjelde alle deler av befolkningen. Vi skal implementere dette i hele politiet, sier Ingelin Killengreen til Aftenposten.