Politifolk må i retten etter å ha beskyttet innbyggerne
Opptøyene i forbindelse Katalonias selvstendighet har blitt et politisk spill med politi som virkemidler, mener Eurocop-sjefen. Katalansk politi blir nå etterforsket fordi at de ikke grep inn mot demonstrasjonene i Barcelona.
Under en urolig høst, har Eurocop-sjefens egen politistyrke, Moss d’Esquadra, havnet i det Eurocopsjef Àngels Bosch beskriver som en svært vanskelig situasjon; I skvis mellom to regjeringer.
Kort oppsummert oppstod opptøyer i forbindelse med folkeavstemningen for selvstendighet for Katalonia, som fant sted i Spania i starten av oktober i fjor. Møtet mellom katalanerne som gikk til valglokalene, og det nasjonale politiet som regjeringen hadde beordret til å stoppe valget, ble voldsomt.
Det oppstod konfliktsituasjoner mellom den katalanske politistyrken Moss d’Esquadra og spansk opprørspoliti som hadde blitt sendt fra Madrid til Barcelona.
– 150 politifolk i Mossos, er blitt rapportert for at de ikke grep inn mot valget. De er anklaget for å ikke gjøre jobben sin, sier Bosch, foran det kommende toppmøtet i Eurocop.
Hun sier disse politifolkene nå står foran rettslige prosesser.
– Politifolkene har havnet i et umulig dilemma
Før toppmøtet i Eurocop, paraplyorganisasjonen for politiorganisasjonene i Europa, som katalaneren Bosch leder, har den katalanske politistyrken Mossos kommet med et forslag til en uttalelse.
Den ønsker de at Eurocop skal stille seg bak. Uttalelsen går ut på å støtte de politifolkene som har havnet midt i det politiske spillet.
Blant annet slår den fast at politifolkene ble stilt foran et umulig dilemma i oktober og at det er politisjefene som må stilles ansvarlige for de beslutningene de enkelte politifolkene fikk i oppgave å utføre.
I uttalelsen nevnes også de nasjonale politifolkene, som har blitt utsatt for trakassering etter all medieoppmerksomheten.
Eurocop-sjef Àngels Bosch medgir at hun er nervøs, både for hvordan uttalelsen skal tas imot og møtet med de andre spanske politifolkenes fagforening.
I tillegg til å være Eurocop-sjef, er hun nemlig også nestleder for fagforeninga til de katalanske politifolkene.
Dermed må hun sette følelser for Mossos til side.
– Politibetjenter fortjener mer
Bosch representerer nemlig hele det spanske politiet, og til en viss grad også hele Europas politi, i tillegg til å være katalonier. Selv om hun omtaler seg som katalonier framfor spanjol, kan hun ikke ta noe offentlig standpunkt for eller mot selvstendighet for Katalonia.
Hun snakker også katalansk, som er et krav for å kunne jobbe i Mossos.
Bosch besøkte landsmøtet til Politiets Fellesforbund på Lillehammer i november i fjor. Da adresserte hun problematikken rundt politifolk som havner i skvis fra talerstolen.
– Politibetjenter fortjener mye mer enn å rett og slett bli brukt som virkemidler i det som i økende grad ser ut som et politisk spill, var den klare og støttende beskjeden til både norske og spanske politifolk.