Selvbetjent varetektscelle
Når politiet på Hamar manglet varetektsplass, fikset den unge rumeneren selv en egen varetektscelle.
I midten av oktober pågrep Hamar-politiet tre unge rumenere mistenkt for en serie innbruddstyverier. Saken fremsto som såpass klar, at tingretten ga politiet medhold i å holde rumenerne varetektsfengslet frem til hovedforhandling som ble berammet til 5. november.
Men som så ofte skjer, fengslene var fulle. Politiet klarte bare å få varetektscelle til to av de tre arrestantene. Det var ingen annen løsning enn å løslate tredjemann, med stevning og tydelig forklaring om at politiet forventet å se ham i retten tre uker senere.
Bare rør
Noen dager senere, oppdaget politihusets vaktmester, Svein Lystad en tidligere vaktleder som hadde beholdt politiblikket, en modifisering av et kraftig ventilasjonsrør som lå bak i den åpne politigarasjen.
Hele den ene enden var dekket til med sølvtape. Men når vaktmesteren kikket inn i den åpne enden, så han en sovepose, en hodepute og en bærepose med druer inne i røret: Tydelige tegn på at røret ble brukt til overnatting og ly mot høstregn og vind.
Informasjonen om røret ble spredd over kaffekoppen om morgenen. Tilfeldighetene ville at politistasjonssjef Bjørn Lier senere på dagen kikket ut gjennom kontorvinduet og så en ukjent person på tur ut fra området ved politigarasjen. En rask utrykning til fots, og politiet hadde slått kloa i den løslatte rumeneren nok en gang. Denne gangen uten at han hadde gjort noe direkte ulovlig, annet enn å ha tatt bolig i et ventilasjonsrør i politigarasjen. Men å ligge i et ventilasjonsrør i politigarasjen er ikke ulovlig, så politiet reiste ikke nok en fengslingssak. I lomma på rumeneren fant de stevningen til retten.
– Et dilemma
Hva mannen har tenkt, vites ikke. Politiet sliter med å kommunisere på rumensk, og det er ikke aktuelt å bruke penger på tolk for et ikke straffbart røropphold. Men politiet klarte likevel å få rumeneren til å forstå at garasjen utenfor politihuset ikke er stedet å oppholde seg frem til straffesaken starter.
− Egentlig er jo dette et dilemma. Det er åpenbart at mannen ikke har midler til å forsørge seg selv. Men vi finner ikke varetektsplass til ham, og vi kan ikke starte utvisningssak nå, for så å måtte hente ham tilbake når rettssaken starter. Hvor han er nå, vet jeg ikke, sier Lier.
Han forteller at vaktmester Lystad nå har tømt røret og satt det på høykant. Skulle mannen møte i retten 5. november, er det for å si det forsiktig, ikke tilgangen til ledige celler som er årsaken.